Всеукраїнський пікет "Геть кремлівські пазурі від української літератури"

Сьогодні, 9 листопада, у День української писемності та мови під будівлею уряду, обласними та районними держадміністраціями різних міст України (в Одещині, Харківщині, Січеславщині, Чернігівщині, Полтавщині, Волині та інших) відбувся загальнонаціональний пікет "Геть кремлівські пазурі від української літератури".

Мета акції - вимога відставки виконувача обов'язків міністра освіти Сергія Шкарлета, а також проти скасування ЗНО з української літератури для негуманітарних спеціальностей. У заході взяли участь поети, письменники, артисти, музиканти, представники громадськості та ветерани російсько-української війни.

"Предмет української літератури в школі – це не просто читання книжок – це формування спільного погляду на минуле, це аналіз причинно-наслідкових зв’язків, це формування спільного погляду на майбутнє. Українська література – це націєцентричний державотворчий предмет, який формує українську ідентичність, відмінну від російської ідентичності. Саме тому руками своїх посіпак Путін знищує державотворчі предмети в українській школі, і зокрема українську літературу. Вилучення предмету "українська література" з обов’язкового ЗНО – це послаблення формування спільних світоглядних позицій в українців, це послаблення державотворчих процесів в Україні" - зазначила дитяча письменниця Лариса Ніцой.

Організували пікет НВР "Правий сектор", Національна спілка письменників України, ГС "Музичний батальйон", письменниця Лариса Ніцой та правозахисниця Олена Розвадовська.

Сподіваємося, що в уряді почули нашу позицію.