Юрій Щиголя наколядував на посаді керівника Держспецзв’язку понад $1,46 мільйона!

Все ж таки Україна найбільш діджитал трансформована країна. Навіть корупція у нас діджитальна! На телефоні колишнього голови Держспецзв'язку Юрія Щиголя виявили криптогаманець, на якому зберігається 1 201 285 одиниць Tether USDT (еквівалент 1 201 928 доларів) і 6,9 біткойна (265 тисяч доларів). Загалом 1,466 млн доларів у крипті. Також під час обшуків у нього знайшли 82 тис. євро і 72 тис. дол. готівкових коштів.

Так 20 листопада 2023 року НАБУ і САП викрили організовану групу у складі з керівництвом Держспецзв’язку, які заволоділи державними коштами на суму понад 62 млн грн.

Слідство встановило, що у 2020 році власник групи компаній у змові із керівництвом Держспецзв’язку розробили схему заволодіння бюджетними коштами, виділеними на закупівлю обладнання та програмного забезпечення. 

Для цього залучили дві підконтрольні компанії, а закупівлю засекретили, аби уникнути відкритих торгів та забезпечити їх перемогу. З цими компаніями підпорядковане Держспецзв’язку держпідприємство уклало договори на постачання відповідного ПЗ та послуг та перерахувало у 2021-2022 рр. кошти у сумі понад 285 млн грн. 

"Проте реальна вартість ПЗ, яке компанії придбали в іноземного виробника, становила 223 млн грн, а різницею у понад 62 млн грн і заволоділи учасники злочину. Ці кошти вивели на рахунки підконтрольних компаній за кордоном з метою легалізації та розподілення між членами організованої групи", — йдеться у повідомленні.

Дії осіб кваліфіковані за ознаками злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.