З 14 березня у більшості областей після вимушених канікул відновлений освітній процес.

У батьків під час війни виникає чимало запитань щодо навчального процесу. Як продовжити відвідувати заняття в школі, якщо ми втікаємо від війни? Чи переведуть мою дитину в наступний клас? Чи можливо змінити школу за місцем перебування в Україні? 

З 14 березня у більшості областей після вимушених канікул відновлений освітній процес. Навчання стартувало в 13 областях, а форма процесу залежить від безпекової ситуації. За даними МОН, понад 460 закладів освіти пошкоджені або зруйновані обстрілами російських окупантів. У частині регіонів, де не дозволяє безпекова ситуація, школи поки що не відновили освітній процес. 

Багато тимчасово внутрішньопереміщених осіб з дітьми зараз знаходяться на Західній Україні. 

Що робити, якщо хочу вчитися за місцем перебування?

Дитина може долучитися до навчального процесу в школі міста чи громади, де вона зараз перебуває. 

Для цього батьки чи опікуни можуть звернутися або в найближчу школу, щоб написати заяву, або на сайті чи в соцмережах обласного департаменту освіти заповнити онлайн-форму. З вами зв’яжуться зі школи, де потрібно буде в подальшому написати заяву і залишити копію свідоцтва про народження дитини.

В школі вам запропонують отримати підручники для занять. Нададуть паролі для доступу до онлайн-уроків. 

Якщо у вас немає планшета, комп‘ютера чи смартфона, зверніться до школи за вашим місцем перебування. Вам можуть запропонувати можливість користування технікою закладу. 

Якщо ви виїхали за межі України, ви можете продовжити дистанційне навчання у вашій школі. 

Що буде з оцінками? Чи переведуть мою дитину в наступний клас?⁉️

По закінченню навчального року чи воєнного стану з подальшим поверненням дітей додому, батькам у обраній школі за місцем перебування видадуть довідку з кількістю годин, які їхня дитина прослухала навчальні курси. 

Державну підсумкову атестацію для учнів 4 і 9 класів в Україні скасували. Питання проведення ДПА та ЗНО наразі обговорюється. 

Нагадаю, що також можна користуватися платформою (https://mon.gov.ua/ua/vseukrayinskij-rozklad) Всеукраїнська школа онлайн, яка доступна і за межами України. Інші онлайн-сервіси можна знайти за цим посиланням (https://t.me/FirstLadyOfUkraine/91).