Чому зникає природа Дарниці і хто ії захистить? Частина І.

2016 рік для Дарниці був дуже гарячим, якщо пам'ятаєте...

Озеро Качине, ринок на Ревуцького, АЗС ОККО... Протести дарничан, тітушки, протистояння одне за одним, дивна позиція/діяльність поліції, правоохоронних органів, запровадження практики судових переслідувань активістів. Здавалось би дарницька громада мала усі шанси об'єднатись, згуртуватись задля захисту і відстоювання своїх інтересів... На жаль - допоки не склалось, хоча спроби були... Громрада при Дарницькій РДА - окрема історія для чого вона утворена, хто входить до ії складу усі ці роки і інтереси кого вона представляє... Що стосується "неорганізованої" (на кшталт громради при ДРДА) громадськості - кожен залишився зі своїми клопотами, турботами і почав діяти як міг на своєї ділянці...Це дало шанс "прозабудовникам" і їх "посіпакам" спокійно вивчити, проаналізувати події та напрацювати більш удосконалені підходи до забудови/знищення природи Дарниці. Протягування усіляких рішень в Київраді, розробка ДПТ, проведення фейкових "громадських слухань", створення різноманітних місцевих ініціатив, петицій, кампанії з дискредитації активістів ... Стан судової системи також сприяв цьому - адже фактично через суди, через офіційні звернення практично нічого не можливо стало добитись...

До речі у 2016 році, коли захисники озера Качине вирішили зареєструвати громадську організацію, дехто казав, що громадська організація з екологічним напрямком діяльності довго не протримається, адже питання екології нікому не цікаві. Час показав, що за ці роки питання екології не тільки стали одними із найважливіших в житті столиці, ними "неочікувано" стали опікуватись бізнесмени, адже вони зрозуміли, що на "схемах" створення парків можна заробляти і заробляти чималенькі гроші під "одобрямс" киян, да і "громадськість" підтягнулась - теж зрозуміла, що бізнесменам можна добре допомагати...

Це замість вступу. А тепер про те, на що звернув увагу і хочу, щоб ви кияни теж долучились до обговорення...

2021 рік - листопад, грудень. Це просто якийсь "...здець" щодо кількості дарницьких екологічних ініціатив...Осокорки. Вирлиця, Качине... Одразу ТРИ нові ініціативні групи!!!

Це ж супер-пупер. Борців за збереження природи Дарниці несподівано побільшало. Але чомусь питання все ж таки залишаються, відповіді на які так і не отримано. Чого насправді добиваються люди під гаслами збереження природи?

Кейс №І. Осокорки

Напевно вже усі дарничани знають про запеклу боротьбу ЗА створення Екопарку Осокорки. Влада теж чудово знає про прагнення дарничан створити парк, усі документи, рішення давно знаходяться в КМДА і Київраді. Але рішення не приймаються.

І ось неочікувано абсолютно для усіх 27 жовтня відбувається урочистий подія у стінах КМДА. На ФБ сторінці ГО "Парк Осокорки" зазначено: "Голова громадської організації «Національний парк збереження та збагачення флори і фауни «Осокорки» Сергій Машовець презентував нашу ініціативу щодо створення парку та заручився підтримкою місцевої влади! Під час прес-брифінгу та презентації проекту, що проходив в Київській міській державній адміністрації, перший заступник голови КМДА Микола Поворозник заявив, що місто зацікавлене у розвитку зелених зон у столиці та підтримує такі ініціативи. «Ця ініціатива важлива не тільки для Дарницького району, але і для всього міста», - зазначив Поворозник. Крім керівнцитва КМДА, про свою підтримку заявили Олег Бондаренко – голова Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування та Олександр Краснолуцький - заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України. Також, в якості консультанта буде допомогати керівник ГО «Фельдман Екопарк» Володимир Андрющенко, чий досвід створення подібних місць нам дуже допоможе. Що далі? Перш за все, опитування дарничан та врахування громадської думки, залучення фахівців з біології, архітектури, ландшафтного дизайну та науковців. Ми зробимо все, щоб наші мрії про парк реалізувалися! Відео прес-брифінгу дивіться за посиланням: https://youtu.be/nwviK-NnBQw Презентація проекту: https://cutt.ly/eRDts4O ДОЛУЧАЙТЕСЯ ДО ОБГОВОРЕНЬ, УЧАСТІ, ПРОПОЗИЦІЙ!"

Наступного дня Екопарк Осокорки - Ecopark Osokorky так прокоментував це: "Вчора відбулась безпрецедентна за своєю цинічністю та нахабністю подія. Громадська організація, з гучною назвою Національний парк збереження та збагачення флори і фауни «Осокорки», яка зареєстрована всього пару тижнів тому, провела прес-брифінг з презентацією створення незрозумілого парку на території… двох об'єктів ПЗФ «Озеро Тягле» та «Осокорківські луки». Цю подію відразу «освятили» своєю присутністю представники КМДА, Міністерства екології, Верховної ради. Вочевидь, що акція готувалась піар-технологами, оплачувалась великим бізнесом з залученням серйозних політиків. Але для чого? Нема сумнівів, що поспіхом створена ГО заснована лише для того, щоб заплутати людей і створити комфортні умови для забудови більшої частини природної території Осокорків.

Цим фейковим проектом намагаються ввести людей в оману, запропонувавши створення парку на вже створеній території об'єкту природно-заповідного фонду! Забудувавши нових 2() млн. кв. метрів житла на території, яка потребує збереження, як паркова зона і зона ПЗФ!

Дивіться концепцію «Екопарку Осокорки»: https://ecopark-osokorky.com.ua/concept/

Дійсно, кишенькова громадська організація - це дуже зручно, адже «свої активісти» завжди підтримають будь-яку ідею надміцної спайки «влада-бізнес». Та насправді, це ще одна технологія брехні, ще один інструмент для знищення цінних природних територій. Це нікчемна піар-технологія для нівелювання справжніх здобутків ГО «Екопарк Осокорки», яка вже п’ять років поспіль успішно веде боротьбу за довкілля та заповідання цінних природних територій.

Вчора ми отримали шквал дзвінків та повідомлень з підтримкою від наших друзів, колег екологів, партнерів, політиків. Усі розуміють, що відбувається нахабне рейдерство справжніх громадських ініціатив, і що після відпрацювання цієї брудної технології на ГО «Екопарк Осокорки» така доля може спіткати будь-яку іншу організацію. Тож ми підемо широким фронтом! Разом подолаємо цих псевдо-активістів, ненажерливих бізнесменів і продажних політиків.

Свою підтримку нам вже висловили  Марш за Київ , а це понад 40 столичних громадських організацій та ініціатив, Environment People Law (EPL)/Екологія - Право - Людина (ЕПЛ) , наші міжнародні партнери. Ми готуємо відповідні заяви для преси, для органів влади та політичних партій. Про це мають знати кияни і ми не будемо мовчати!

Так, з одного боку – все це дуже неприємно, адже це черговий виток конфлікту. На який доведеться відволікатись, з яким доведеться боротись додатково. Та з іншого боку це результат того, що ми дуже боляче зробили в потрібному місці та в потрібний час тим, хто хоче відібрати у людей Екопарк Осокорки. Це знак того, що ми виконуємо свою місію і ми на правильному шляху.

Черговий наступ забудовника свідчить про те, що Екопарк Осокорки - це вузол проблем, які мають розв‘язуватися у відкритий спосіб, прозоро, чесно. І долучатися до цього разом з владою, бізнесом мають справжні екологічні організаціі. І головною метою мають бути інтереси громади й довкілля, а не прибуток. Відповідь буде потужною і адекватною, ми готуємо план дій і будемо повідомляти усі деталі цієї нової авантюри, яку підготували злобудовники."

Фактично саме з 27 жовтня і починається відлік новітньої історії розвитку Дарницького району. На щастя чи на горе природи час покаже...

А поки трішки хронології і фактів (про Екопарк Осокорки не пишу, оскільки цю організацію дарничани знають дуже давно):

1. 12 жовтня 2021 засновується ГРОМАДСЬКА ОРГАНІЗАЦІЯ "НАЦІОНАЛЬНИЙ ПАРК ЗБЕРЕЖЕННЯ ТА ЗБАГАЧЕННЯ ФЛОРИ І ФАУНИ "ОСОКОРКИ" (скорочена назва - ГО "НАЦІОНАЛЬНИЙ ПАРК ЗБЕРЕЖЕННЯ ТА ЗБАГАЧЕННЯ ФЛОРИ І ФАУНИ "ОСОКОРКИ"). Керівник Машовець Сергій Олександрович, Код ЄДРПОУ 44475926, Статутний капітал 0 грн., засновники: Богданова Ольга ВолодимирівнаМерко Руслан ОлександровичМашовець Сергій Олександрович.

2. 23 жовтня  2021 створюється ФБ сторінка ГО "Парк Осокорки"

3. 25 жовтня 2021 р. на сторінці перший допис: "ПІДТРИМАЙТЕ СТВОРЕННЯ ІННОВАЦІЙНОГО УНІКАЛЬНОГО ПАРКУ, ДЕ БУДУТЬ ГАРМОНІЙНО СПІВІСНУВАТИ ПРИРОДА ТА ЛЮДИНА!...ЦЕЙ ПАРК СТАНЕ НАЦІОНАЛЬНИМ НАДБАННЯМ, ЯК ПРИКЛАД СУЧАСНОГО ТА ПРОГРЕСИВНОГО СТАВЛЕННЯ ДО ПРИРОДИ! МИ ПОТРЕБУЄМО НА ВАШУ ПІДТРИМКУ! ЗАПРОШУЄМО КОЖНОГО ДО ОБГОВОРЕНЬ, УЧАСТІ, ПРОПОЗИЦІЙ!"

4. 27 жовтня 2021 р.  на сторінці презентація першого відеороліку: "Головне - уявити яким він має бути, враховуючи усі побажання та потреби місцевих мешканців. Дивіться, яким ми бачимо майбутній парк за посиланням: https://cutt.ly/eRDts4O"

5. В цей же день 27 жовтня 2021 р. Прес-брифінг та презентація проекту в Київській міській державній адміністрації.

6. 11 листопада 2021 р.  "Міська влада Києва підтримала ідею облаштування парку «Осокорки». Сьогодні у приміщення КМДА за участі міського голови Віталія Кличка, депутатів міської ради, представників екологічної комісії та науковців відбувся черговий етап обговорень нашого проекту створення та впорядкування парку «Осокорки». На диво сам Москаль був не проти створення парку!

7. 17 листопада 2021 р. ГО "Парк Осокорки"  пише про те, що  "подали до Київської міської ради місцеву ініціативу щодо "Надання статусу регіонального ландшафтного парку території навколо озера Тягле та Осокорківських луків орієнтовною площею 300 га з подальшим її благоустроєм". Тож наразі маємо 30 днів аби зібрати 1000 підписів. Саме таку кількість передбачає місцева ініціатива."

8. 25 листопада 2021 р. "Розпочали збір підписів, для реалізації нашої громадської ініціативи: облаштування парку «Осокорки»."

9. 6 грудня 2021 р. "Одну тисячу підписів дарничан «За» облаштування парку «Осокорки» зібрано"

10. 16 грудня 2021 р.  "Сьогодні, відповідно до встановленого порядку, подали до Київради місцеву ініціативу щодо облаштуванню парку «Осокорки». Нашу спільну ініціативу підтримало більше 1 300 чоловік (при необхідній тисячі). Це вчергове засвідчує, що ініціатива є на часі. А жителі Дарницького району потребують якісного і "розумного" рекреаційного простору."

11. 12 січня о 13:46   "Крута новина. Друзі, раді вам повідомити, що ми запустили сайт нашого майбутнього парку «Осокорки». Він вийшов корисним, інтерактивним та пізнавальним. https://parkosokorky.com.ua"

Питання, на які я допоки не знайшов відповідей і сподіваюсь отримати їх від Сергія Машовця та його друзів:

  1. Що і як треба робити, щоб зареєструвавши ГО 12 жовтня 2021, через два тижні організувати прес-брифінг в КМДА та отримати повну підтримку КМДА?
  2. Де беруться гроші на створення відеороліків, розробки концепції парку, створення сайту, купівлі наметів, футболок, сумок, сувенірів і т.д. і т.п.
  3. Чому не захотіли погоджувати свої дії з ГО "Екорпак Осокорки"? Або можливо такі переговори були? 
  4. Чому використовуєте скорочену назву ГО "Парк Осокорки" замість офіційної назви  ГО "НАЦІОНАЛЬНИЙ ПАРК ЗБЕРЕЖЕННЯ ТА ЗБАГАЧЕННЯ ФЛОРИ І ФАУНИ "ОСОКОРКИ"?
  5. Чим не задовільнила діяльність ГО "Екопарк Осокорки"?... 
  6. Як вдалось отримати таку шалену підтримку щойно створеній ГО з боку ЗМІ? 
  7. Як надалі плануєте будувати свої взаємовідносини з ГО "Екопарк Осокорки"

До речі, жодних зауважень до подання місцевої ініціативи, порядку збору підписів не маю. Все було прозоро, підписи справжні, процедура витримана. Респект.

А поки такий стан рахунку Екопарку і парку Осокорки.....Що буде далі тепер залежить від кожного з нас!

Кейс №ІІ. Вирлиця

Але про це іншим разом. Чекайте.

І да... Є питання до особисто моїх ФБ друзів. Хотів би почути від вас оцінку розвитку подій, адже судячи з ваших "уподобайок" вам подобається така діяльність? Юрій АндреєвJulia BoykoTania PedanOlena IakymenkoLyudmyla YankinaЮлія ОвчинниковаАртем СавичевИрина СоколенкоАлександр ТертышныйСвятослав СтеценкоAndrey ZablovskiyNatali BukinaKamenskiy AndreyСергій МашовецьОлександр БродськийLarisa NaumenkoСашко ЧеМихайло КовальчукВасилий ГончарукVictor VasilchenkoКалініченко ІгнатOksana PanchenkoYelena ShirokovaЛариса ГрищенкоВікторія ГуральKait ShevchukОксана БургунTatyana KusyakaАндрій ДибкалюкYuriy RubiconБорис ДроботInna TurkenyaНадія ЗаікаОльга ДубовикНаталія ЛордкіпанідзеSerhiy PetrykDmitriy KhvostenkoВіра ЯнчукАвгуст ЗборовскийPonova GalyСтанислав ЛиповскийAnna BodnarchukВалентина ПономаренкоИван РыбаковРоман ДорийчукТатьяна ШашковаГеннадій СінцовАндрей ВоробьевНаталка ОвдієнкоOleg KhomenkoRebdeva RaisaКатя КобієваЮрий КияшкоАндрій ЩекунTetyana VaskovskaIgor LiashenkoAlla TkachКирилл БондаревIgor FedorenkoIhor ShapovalenkoОлег ВострихLarissa VerbitskayaIgor LavrynenkoИрина ВасиленкоВасилий Ягупов.

Дякую за ваші відповіді друзі! Вони дуже важливі для розуміння того куди є ми усі рухаємось.