Ми пам'ятаємо загиблих, шануємо та підтримуємо Збройні Сили України і не віддамо нашу країну окупантам

Під час нової загрози повномасштабного російського вторгнення вкрай важливо привернути додаткову увагу світу й суспільства до військового злочину Росії проти України, показати, що ми пам'ятаємо загиблих, шануємо та підтримуємо Збройні Сили України і не віддамо нашу країну окупантам.

19 лютого, в Києві, в історико-архітектурному парку "Аскольдова могила" урочисто вшанували захисників Дебальцевого, які стримували російську навалу під час Дебальцевської операції впродовж січня-лютого 2015 року.

Захід розпочався з Панахиди за українськими воїнами, полеглими під час запеклих боїв із російським агресором на Дебальцевському плацдармі. Спільне Богослужіння провели Святі отці Української Греко-католицької Церкви та Православної Церкви України.

У вшануванні захисників незалежності, суверенітету і територіально цілості України в російсько-українській війні - учасників оборони Дебальцевського плацдарму у січні-лютому 2015 року, взяли участь Головнокомандувач Збройних Сил України генерал-лейтенант Валерій Залужний, начальник Генерального штабу Збройних Сил України генерал-лейтенант Сергій Шаптала та командувач Сухопутні війська ЗС України генерал-полковник Олександр Сирський.

У вітальному слові на цьому важливому меморіальному заході Головнокомандувач ЗС України / CinC AF of Ukraine наголосив на важливості об’єднатися довкола пам’яті тих, хто поліг у тих боях, і тих, хто поліг на цій російсько-українській війні, об’єднатися навколо віри в нашу свободу, віри в нашу перемогу, віри в те, що наша перемога в наших руках, коли ми будемо всі разом. 

"Це була наймасштабніша і найскладніша операція часів проведення Антитерористичної операції. Необхідно було в надскладних умовах зберегти життя майже трьом тисячам воїнів і висунути їх на інший рубіж оборони. Це завдання було виконано, але сто десять наших бойових побратимів полягли. Ми пам’ятаємо про це. Ми пам’ятаємо, які були наслідки цього і до чого вони приводять. Але ми вже інші. Зовсім інші. У нас з’явилася воля до перемоги. Щоб зламати цю волю до перемоги наш ворог зосередив близько 100 тисяч свого війська вздовж нашого державного кордону. Лякає, щоб зламати нашу волю, намагається повторити події. Вже третій день поспіль в десятки разів збільшились обстріли наших позицій. Обстріли ведуться лише із застосуванням важкого озброєння. Ворог веде вогонь по дитячим садкам, по школам, по житловим кварталам. Ворог на сьогоднішній день вже на нашій тимчасово окупованій території проводить теракти, ворог готується брати у заручники жінок і дітей, ворог безмежно створює брехню і фейки лише для того, щоб зламати нашу волю до перемоги... Ми можемо в черговий раз показати тим, хто нас лякає, що "ні", ми не злякаємося, ми будемо боротися до кінця тільки тому, що у нас є свобода, тільки тому, що у нас є свобода наших дітей, тільки тому, що ми пам’ятаємо тих, хто пішов на небеса. Ми обов’язково переможемо! Вічна пам’ять загиблим! Слава Україні!" - зокрема зазначив Генерал-лейтенант Валерій Залужний.

Присутні на урочистостях вшанували загиблих хвилиною мовчання та поклали квіти до оновленого Меморіалу-триптиху "Іловайськ. ДАП. Дебальцеве".

Вшанування героїв відбувалось із протокольним церемоніалом почесної варти, в супроводі військового оркестру ЗСУ, військовим салютом на честь загиблих українських воїнів.

Головнокомандувач ЗС України / CinC AF of Ukraine  на своїй сторінці у ФБ так прокоментував урочистий захід: 

"Сьогодні мав за честь взяти участь у заходах вшанування захисників незалежності, суверенітету і територіальної цілості України в російсько-українській війні – учасників оборони Дебальцевського плацдарму у січні-лютому 2015 року. Меморіальні заходи відбулися в історико-архітектурному парку "Аскольдова могила".

Саме для того, щоб здолати нашу волю, сьогодні ворог намагається повторити ці події. І вже третій день поспіль в десятки разів збільшуються обстріли наших позицій.

Обстріли ведуться лише із застосуванням важкого озброєння. Ворог веде вогонь по дитячим садкам, школам, по житловим кварталам. Ворог на сьогоднішній день на нашій тимчасово окупованій території проводить теракти, готується брати в заручники жінок та дітей.

Ворог безмежно створює брехню і фейки лише для того, щоби зламати нашу волю до Перемоги.

Тому час об’єднатися, об’єднатися навколо пам’яті тих, хто поліг на цій війні. Об’єднатися навколо віри в нашу свободу, віри в нашу перемогу, віри в те, що наша перемога в наших руках, коли ми будемо всі разом."

Організатори заходу:
- Громадська Спілка "Творче патріотичне об'єднання "Музичний батальйон"
- Парафія церкви св. Миколая Мир Лікійського на Аскольдовій Могилі

Вічна пам'ять загиблим!
Честь і шана живим!