"ЩОСЬ" відбулося 29 грудня 2021 року у Дарницькій РДА. Дарницькій сходняк.

Наприкінці 2021 року "ініціативна групка" киян підготувала дарничанам новорічний подарунок.

Абсолютно без оголошення, будь-яких попереджень, інформації ця "групка" 28 грудня 2021 року під час засідання громадської ради при Дарницькій РДА у актовій залі самої РДА несподівано для усіх (звісно окрім самої групки та певних членів громради при ДРДА та при КМДА) запропонувала присутнім членам громради при ДРДА підтримати свою ініціативу щодо "благоустрою" озера Качине шляхом будівництва на місці озера трьох багатоповерхівок (вибачте. однієї - правда з трьох секцій поєднаних між собою).

29 грудня знов таки без жодного інформування дарничан, без жодних оголошень, попереджень в тієї ж самій актовій залі вже відбулось "ЩОСЬ", що ми так і не зрозуміли до кінця. Чи то зустріч "екологів - любителів дарницької природи", які вбачають абсолютно нормальним у порушення Водного кодексу будувати на озерах, чи то зустріч "вкрай стурбованих за благоустрій дарницького району", які жодного разу за останні 5 років не були на озері Качине, але ось саме 29 грудня стурбувались про його санітарний стан?

Голові ГО "Озеро Качине" Сергію Куценку вдалось таки потрапити на це "ЩОСЬ" і навіть виступити. Як це було - дивіться самі.... Фактично постійно переривали виступ, не слухали, поруч знаходились спортивної зовнішності молоді люди, які намагались відібрати мікрофон і фізично заважали витупати. Додаємо відео журналіста Сергія Новікова.

Що сказати... На це "ЩОСЬ" чомусь в Дарницьку РДА охорона пропускала виключно за списками, які були підготовлені і надруковані заздалегідь з вказуванням П.І.Б., місця проживання і т.д. і т.п. Це "ЩОСЬ" чомусь було погоджено керівництвом Дарницької РДА. Про це "ЩОСЬ" до початку його проведення не знав ЖОДЕН посадовець Дарницької РДА, які не могли пояснити що саме має відбуватись в актовій залі державної установи.

Тим не менше деяким дарничанам (прізвища яких не були в заздалегідь кимось підготовлених "списках") вдалось "з боями" потрапити в державну установу - Дарницьку РДА і стати свідками цього "ЩОСЬ", а краще напевно вже назвати "Дарницького сходняка", і зрозуміти, чому для організаторів СХОДНЯКА так важлива була утаємниченість його проведення.

Причина дуже банальна. Організатори напевно хотіли цей ДАРНИЦЬКИЙ СХОДНЯК згодом подати як громадські слухання, на яких була отримана "підтримка" забудови озера Качине.

Не вдалось...

ЦЕНЗОР.НЕТ так тоді написав про цей "подарунок" від 28 грудня 2021 року:

"Озеро Качине у Дарницькому районі Києва, яке відстояли місцеві жителі п'ять років тому, знову мають намір забудовувати. Концепцію можливої ​​забудови водоймища заслухали вчора, 28 грудня, на засіданні громадської ради при Дарницькій райдержадміністрації.

Питання винесла на розгляд громадської ради ініціативна група "із захисту та збереження водних об'єктів" у районі Позняки, інформує Цензор.НЕТ із посиланням на LB.ua.

Питання по Качиному постало на порядку денному у розділі "Різне", без конкретної назви. Тому активісти захисту озера, які не входять до складу ради, фактично не були поінформовані про розгляд. Як пояснив голова громадської ради Геннадій Сінцов, це стандартна процедура для розгляду питань, поданих з ініціативи мешканців листом. І саме винесення питання на засідання не є процедурою громадських слухань, вони проводяться окремо.

Автор вистави, голова ініціативної групи Володимир Степашко повідомив, що протягом багатьох років забудовник ділянки (згідно з результатами інвестконкурсу КМДА це був "Жилінвестбуд УКБ") на перетині вулиць Здолбунівської та проспекту Григоренка не виконує своїх інвестиційних зобов'язань, і тому територія захаращена.

"Там зараз просто клоака, звалище", - сказав Степашко про територію вздовж озера Качине і до озера Жандарка. І тому цей бік проспекту Григоренка треба впорядкувати, вважає голова ініціативної групи.

Упорядкуванням водойми та прилеглої території ініціативна група пропонує зайнятися забудовнику, який зможе зробити це, звівши три висотки між озером Качиним та проспектом Григоренка (на фото), причому, згідно з презентаційними матеріалами, майбутні житлові будинки стоятимуть прямо впритул до завантаженої автомагістралі (частина розв'язки від Дарницького мосту на масив Позняки).

На засіданні також представлено попередню концепцію "благоустрою озера". У проекті озеро Качине називали озером "Васильківська прірва", яке колись існувало в цьому районі, але трохи в іншому місці - там, де зараз прокладено проспект і збудовано житловий масив.

Схоже, що проектанти навмисно змінили назву водойми, яке через скандальні дії забудовника в 2015-2016 роках стало широко відомим як озеро Качине. Представник проектанта повідомив, що на місці майбутнього будівництва існує високий рівень підземних вод, підтоплення, насичення рослинними рештками, що призводить до руйнування території. Озеро не зареєстроване у Держагентстві водних ресурсів та не передано на баланс КП "Плесо".

Водночас, за даними LB.ua, у проекті нового Генплану Києва, який незабаром винесуть на громадські обговорення, озеро Качине зафіксовано як водний об'єкт, а територія навколо нього належить до зелених зон.

Три висотки на березі Качиного планують побудувати на ділянці розміром 0,33 га, загальна площа забудови разом із озером та променевим навколо нього – 1,87 га. Озеро планують поглибити, зміцнити береги із боку будинків. Наскільки реальна містобудівна ситуація дозволяє розмістити всі зазначені об'єкти разом із прибудинковою територією, можна оцінити на фото. Фактично маленьке водоймище, яке вже засипали на третину, засиплять ще більше і забетонують.

"Це створення оази у кам'яних джунглях Позняків", - зазначила представниця проектувальників на громадській раді.

Видання також стало відомо, що сьогодні, 29 грудня, питання "благоустрою озера Качине" шляхом забудови розгляне керівник Дарницької РДА Ярослав Лагута. 

У статті Олега Шинкаренка, репортера Української Гельсінської спілки з прав людини "Озеро Качине перетворять на еко-парк", ви можете прочитати з чого все починалось у 2016 році.

А вам, друзі, судити тепер ХУ є ХУ в Дарницькому районі! Якщо ми дійсно хочемо зберегти ПРИРОДУ ДАРНИЦІ варто бути уважними до "ініціатив" деяких "благоустроїтелів"!