Як розкрити величезний туристичний потенціал України

2 лютого відбулась пресконференція на тему: “Стратегічні плани розвитку туристичної галузі України” за участі: 

Чи не вперше за 30 років Незалежності держава почала приділяти велику увагу українському туризму, усвідомлюючи значний ресурс, потенціал прибутковості та роль у формуванні репутації України у світі. Державне агентство розвитку туризму ініціювало план заходів загальнонаціонального рівня, що дадуть змогу створити прозору систему взаємодії між учасниками туристичного ринку, встановити чесні правила та визначити стратегічні напрями роботи.

Під час пресконференції були оприлюднені результати досліджень та збору статистичних даних за 2021 рік, озвучений план діяльності ДАРТ на 2022 рік. Серед головних тем: створення Національної Туристичної Організації, ухвалення Закону «Про туризм», міжвідомча співпраця у втіленні програм «Велике будівництво» та «Велика реставрація» спільно з Міністерством інфраструктури України та Міністерством культури та інформаційної політики України. 

Своїми думками за результатами проведеної пресконференції поділились Мар'яна Олесків та Євгенія Кравчук. 

Мар'яна Олесків  зокрема зазначила: "Державне агентство розвитку туризму України ініціює всеукраїнський аудит туристичної галузі. Таким був головний інфопривід нашої пресконференції і викликав він чимало цікавості й обговорення. Тому далі – підсумок промов сьогоднішніх спікерів. Лонгрід Звісно, сприймати слово «аудит» варто значно ширше, ніж як просто «фінансову перевірку». Мова про оцінку всієї системи туризму в Україні. Вона колосально велика. За 30 років Незалежності ніхто ніколи не складав повного переліку туристичних атракцій України, не аналізував проблематики кожної з них, не бачив взаємодії усіх учасників процесу. Досі точно невідомо, скільки в Україні природних, історичних, культурних та архітектурних пам’яток, у якому вони стані, скільки готелів та скільки учасників ринку працює «в тіні» і який це відсоток від загальної кількості. Тому завдання номер 1 – зібрати весь масив даних у зручному форматі, і таким чином ідентифікувати відправну точку розвитку. Завдання номер 2 – сформувати стратегію та втілювати цілі, визначені нею. Для цього у 2021 році ДАРТ зробив перші кроки, провівши ряд досліджень для визначення пріоритетності туристичних регіонів відповідно до індексу туристичної привабливості, а також портрету внутрішнього та в'їзного туриста.

ТУРИЗМ 2022

Наша мета - збільшити, з одного боку, кількість іноземних туристів, які приїздять до України з метою відпочинку, а з іншого - спонукати самих українців більше подорожувати власною країною.

  • Ми розуміємо, що такі міста, як Одеса, Київ, Львів є цікавими для туристів, але, якщо ми хочемо, щоб мандрівники затримувалися у нас в країні довше і залишали більше коштів, маємо їм запропонувати щось більше.
  • Окреме завдання на 2022 - макродестинації. Приїхавши у якусь локацію/місто, турист повинен зацікавитись і подорожувати усім регіоном.
  • Команда ДАРТ проаналізувала всі регіони і визначила з-поміж них пріоритетні. Згідно з дослідженнями, проведеними у 2021 році, найбільший потенціал в цьому плані мають південні, західні області та центральна частина країни.

ЗАКОНОТВОРЧА ПІДТРИМКА

Цього року депутати, я вірю, приймуть новий Закон про туризм. Для галузі це означатиме:

  • З’явиться повноцінна можливість стратегічного планування. Кожні 7 років буде затверджуватись нова «Стратегія розвитку туризму», що визначатиме головні дороговкази для галузі.
  • Запустяться місцеві програми та фонди розвитку туризму. Фінансування – за рахунок цільових програм та добровільних внесків від установ, організацій та громадян.
  • Запрацює Єдиний туристичний реєстр. Зникнуть «тіньові» туроператори, система стане прозорою, а кількість ошуканих зменшиться.

ІНФРАСТРУКТУРА

Щоб туристу було комфортно подорожувати в останні роки держава активно інвестує в розвиток інфраструктури.

  • Міністерство інфраструктури України та ДАРТ в рамках програми Велике будівництво відновлюватимуть Національні парки. Це НПП «Святі Гори», НПП «Подільські Товтри», НПП «Карпатський», Карпатський біосферний заповідник, НПП «Голосіївський».
  • Загалом на програму «Велика реставрація» Міністерства культури та інформаційної політики України цього року з держбюджету виділено 3 млрд грн. На ці кошти реалізують 100 нових проєктів та завершать розпочаті. Мова про відновлення та реставрацію культурних пам’яток, до яких поїдуть мільйони туристів.
  • На 2022-2024 роки Укравтодор заплановано побудувати 15 тис км доріг та 810 мостів
  • Укрзалізниця - Ukrzaliznytsia запустить 10 нових поїздів Інтерсіті+ та побудує 500 нових спальних вагонів
  • Цього року національний авіаперевізник Ukrainian National Airlines запустить перший рейс
  • Буде модернізовано 8 аеропортів і ще 2 збудовано

ВЗАЄМОДІЯ У ГАЛУЗІ

  • На сьогодні не всі місцеві громади розуміють, що децентралізація в Україні дала і можливості, і повноваження розвивати туристичний ресурс. Один з фокусів у роботі ДАРТ - робота з регіонами та громадами. Дякую Асоціація Гостинності за активну співпрацю в цьому напрямку.
  • Цього року планується створення законодавчої бази та механізмів для успішного запуску роботи Національної туристичної організації (НТО), а також локальних організацій менеджменту дестинацій (ОМД)

СТЕЙКХОЛДЕРИ

  • Одним з яскравих прикладів синергійної співпраці органів державної влади з активістами і громадськістю є створення проєктів системної комунікації з іноземними туристами.
  • Так, 2020 року, коли до України прийшла пандемія Ковід-19, ГС VISIT Ukraine запустила інформаційний портал VisitUkraine.today для оперативного інформування щодо приїзду та перебування в Україні та створили мережу туристичних інформаційних центрів з цілодобовою гарячою лінією.
  • Першим викликом стало розміщення таких пунктів на головних «воротах» країни: на залізничному вокзалі Києва та в аеропорту Бориспіль. Досить активний розвиток відбувся у Запоріжжі – інфоточки розміщені у центральній частині міста, аеропорту і залізничному вокзалі. Третім містом став Херсон і його залізничний вокзал, а четвертим – Одеса. На черзі – Івано-Франківщина. Уся інформація та поліграфічна продукція, наприклад, мапи, надаються туристам безкоштовно. Представники турінфоцентрів розмовляють щонайменше трьома мовами і надають широкий спектр інформації
  • У роботі з готельною галуззю цього року активно працювали з Ukrainian Hotel & Resort Association. Це і розробка нових критеріїв категоризації, членство в Hotrec i Hotelstar Union, знаки безпеки для готелів.

Учасників туристичного ринку дуже багато, усі різні, з власним баченням, цінностями, ідеями і напрямками роботи. Це досвідчені люди на загальнонаціональному та регіональних рівнях. Сьогодні наша зустріч на прес-конференції була доволі камерною, однак я радітиму спілкуванню з усіма, хто проактивний, хто патріотичний, хто професіонал своєї справи. У планах обдумую ефективний формат круглого столу для обміну думками і предметніших кроків у формуванні стратегічних цілей. Я дуже в це вірю."

Євгенія Кравчук звернула увагу на наступне: "Вперше за 30 років незалежності туризм в Україні потрапив в поле уваги держави. Нарешті величезний потенціал галузі може бути реалізований. Сьогодні разом із Мар'яною Олеськів презентували статистику галузі за 2021 рік та плани на 2022-й. Наразі робоча група на чолі із Дмитром Нальотовим готує до другого читання законопроєкт про туризм, що має докорінно змінити розвиток туристичної галузі. Ним передбачені:

  • місцеві фонди розвитку туризму;
  • єдиний туристичний реєстр;
  • 7-річна стратегія галузі;
  • можливість контролю за туроператорами для комфорту наших туристів за кордоном.

Важливо, що сьогодні ініціатива Володимира Зеленського «Велика реставрація» надає туризму в Україні величезний потенціал для розвитку. У 2021-му до програми відібрали 57 проєктів та виділили на них 711,1 млн грн. Впродовж найближчих 3 років планують збільшити кількість об’єктів до 150.  На 2022 рік на «Велику реставрацію» виділяється 3 млрд грн і буде реалізовано ще 100 нових проєктів. І, звісно, буде завершено вже розпочаті.  Завдяки Велике будівництво у 2020-2021 рр. збудовано та відремонтовано 13 860 км доріг і 658 мостів. У планах на 2022-2024 роки - ще 15 000 км доріг та 810 мостів."