Чотиривимірний простір суспільного блага

Сучасна соціологія досі не може відповісти на питання, ким людині доводиться людина. Моделі які були запропоновані з часів "людина людині вовк" виявились такими, що не відповідають очікуванням.

Попри це теоретики управління державою, попри їх пряме відношення до сфери національної безпеки, не гребують впроваджувати в "колективне несвідоме", які вони розуміють на тому ж рівні, як і сучасна соціологія.

Прикладом такої моделі є "win-win" (добре мені = добре тобі), в якій мова йде про те, що успішна співпраця базується на принципі взаємної вигоди для обох сторін.

Здається ніби, що дана система продиктована самим життям, вона логічна і придатна до масового застосування. Але, от невдача, ця модель відмінно пояснює корупцію і як наслідок хабарі, розпили, кумівство та відкати.

І тут виникає, якщо соціальна модель, попри власну зовнішню логічність, простоту та ефективність, не веде до суспільного блага, то чи можна вважати таку модель помилковою або не закінченою?

Спробуємо розширити модель і додамо ще один компонент у формулу перетворивши її з пласкою на об'ємну: 3WIN (Добре мені - добре тобі - добре суспільству).

Компонент суспільної користі від спільної перемоги сторін ніби урівноважує формулу, але...

Система 3WIN теж недосконала. Вона не виключає компонент часу.

Якщо дія веде до миттєвого блага та знищує майбутнє - це шлях в нікуди. Розраховуючи формулу суспільного блага треба зажати на те, щоб кожна дія мала важливий для розвитку суспільства наслідок у майбутньому.

Тому необхідно додати до формули ще один компонент - час і ми отримуємо формулу 4WIN (Добре мені - добре тобі - добре суспільству - добре і у майбутньому).

Користуватися цією формулою достатньо легко: вам необхідно ясно розуміти яку користь принесе, який наслідок матиме кожен ваш вчинок вам, вашому партнеру, суспільству в цілому, і який позитивний наслідок привнесе така ваша дія у майбутньому.

Дивіться також