ДУК ПС в Донецькому аеропорту

Участь добровольців «Правого сектора» в різних операціях - це ще ненаписана сторінка історії війни на Донбасі. Варто відзначити, що ці озброєні своїм і волонтерським коштом бійці встигли відзначитися майже у всіх великих операціях тієї війни. Так, саме ДУКівці зіграли досить важливу роль в утриманні Донецького аеропорту восени 2014 року. У ДАП бійці потрапляли без наказів і бойових розпоряджень – суто з власної волі.

З кінця липня 2014 року в районі Авдіївки й Пєсков діяв 5-й окремий батальйон ДУК ПС. Саме цього підрозділу переважно і довелося витримати основний тягар оборони Донецького аеропорту на першому етапі - з вересня по листопад. Крім того, в аеропорту перебували бійці 7-го батальйону, і час від часу окремі бійці зі складу резервних батальйонів.

«Правосекі» забезпечували підтримку десантників, які тримали позиції в терміналах. Їхня допомога була дуже істотною, оскільки рівень мотивації у них був дещо вищим, ніж в середньому «по лікарні».

Один з них - росіянин Ілля Богданов згадував: «Заїхати туди щораз велика проблема - все під обстрілом, всі колони обстрілювали. Військові там знаходилися тиждень-два, а «правосекі» сиділи місяць. І я більше переживав, що сиджу в диспетчерській вежі, а їхати назад треба «на броні», і раптом міна в бак потрапить, то так і згориш в тій «броні».

До речі, сам Богданов - фігура вкрай цікава в добровільному русі. Старший лейтенант прикордонних військ Федеральної служби безпеки Росії з Владивостока в липні 2014 року поїхав в Україну воювати проти своєї країни. З бійцями «Правого сектора» обороняв Піски, бився за Донецький аеропорт. 

Було і багато поранених. Так, боєць з псевдо «Фінн» згадував: «21 вересня у нас було п'ятеро" трьохсотих ". Зі мною з нашого батальйону був поранений "Скіф" плюс троє бійців з 93-ї бригади ЗСУ. Нас всіх вивозили вночі, коли закінчився обстріл, на БМП десанту ».

Серед загиблих Святослав Горбенко ("Скельд") та Сергій Андрєєв ("Каспер).

Крім того, бійці ПС посилили свою присутність у взятому спільно з ВСУ, за шість днів до відходу з аеропорту, селищі Дослідне і в селищі Водному, не залишили й північну сторону злітної смуги ДАП, яка і раніше була зоною їх відповідальності. Комбат 5-го батальйону ДУК Чорний тоді підкреслив: все, що штурмові підрозділи могли зробити в аеропорту, вони зробили; 

Таким чином, можна сказати, що роль добровольців в обороні Донецького аеропорту була надзвичайно важливою, особливо у вересні-жовтні 2014 року, коли мотивованих бійців в ЗСУ було небагато, а тримати позиції було вкрай необхідно.