Гідна старість чи боротьба за виживання?

1/3 населення України (11,3 млн) - пенсіонери. Мінімальна пенсія для непрацюючих пенсіонерів з січня 2021 року становить 2400 грн. А середня тривалість життя людини в Україні 72 роки.

Чи можна вижити на 2400 грн? Чи взагалі можна назвати це життям, чи правильніше сказати боротьбою за виживання?

Ми живемо в країні, яка обрала шлях до впровадження європейських цінностей. Але в Європі люди тільки починають насолоджуватись життям на пенсії, а до пенсійного віку живуть і працюють.

В Україні ж сформувалась сумна і надзвичайно небезпечна тенденція зневаги до людей, які на пенсії. І ця зневага транслюється в інформаційному полі України. Пенсіонери є "обузою", пенсіонери з'їдають бюджет країни. Чомусь замовчують питання, що пенсіонери - це громадяни України, які свого часу допомогли країні вижити, вистояти, які зробили свій внесок в те, щоб країни пережила найважчі часи. І замість поваги, забезпеченої старості, ці люди зараз опинились у злиднях, вони не знають, на що купити зайвий кусочок хлібу. В той же час в країні сформувалась каста обраних небожителів - пенсіонерів, які мають захмарні пенсії. І таких стає з кожним роком дедалі більше. Але ніхто не піднімає питання, за які таки заслуги перед Батьківщиною, ця каста існує.

Питань насправді дуже багато. І відповідно задач, які слід вирішувати.

І дуже приємно, що з'явилась ініціатива, яка навколо себе об'єднала експертів для знаходження відповідей на виклики сьогодення: Як забезпечити в Україні гідну старість.

Саме про це і йде мова на Українському пенсійному форумі.

"Якої якості послуги ми будемо отримувати, коли будемо на пенсії?
Чи будемо ми в майбутньому щасливими пенсіонерами?
Ці питання стосуються кожного громадянина України. Кожен з нас повинен розуміти як складеться його життя, коли досягне пенсійного віку - які будемо отримувати послуги, як зможемо підтримувати активний спосіб життя, які економічні можливості будемо мати для пенсійних накопичень, як формувати культуру в суспільстві по відношенню до пенсійного віку та пенсіонерів. Саме зараз ми повинні знайти відповіді на багато питань, щоб мати можливість гідно жити  на пенсії. За результатом проведення форуму буде створена ПЕНСІЙНА СТРАТЕГІЯ УКРАЇНИ.
Спікери Форуму

  • Марина Лазебна, Міністр соціальної політики України; Сергій Марченко, Міністр фінансів України;
  • Мортен Расмуссен, Директор датської асоціації Danish.Care;
  • Олександр Сидоренко, Експерт Міжнародного інституту по старінню (ООН) та інші.

З повним списком спікерів форуму можна ознайомитись на сайті  https://pensionforum.org.ua/

Слідкуйте за новинами https://www.facebook.com/ukrainianpensionforum"

Дякую організаторам і ініціаторам форуму.