Громадський активіст, хто це?

Про громадських активістів написано немало статей, всі вони різняться за підходами визначення цього терміну, а інколи суперечать один одному. В цьому матеріалі будемо намагатись з’ясувати, а хто такий громадський активіст і ким він не є. Викладені тут погляди є суб’єктивними та передбачають широку дискусію, адже це може стати початком законодавчого визначення цього терміну.

Почнемо з першого слова цього словосполучення «громада», яке має два значення:

1). Територіальна громада (діапазон від мешканців мікрорайону до планети Земля);

2). Спільнота – група від двох людей, яких об’єднує якась ознака: наприклад, національність, професія, хобі, релігія, хвороба, погляди тощо.

Отже, громадський активіст повинен належати до громади або спільноти, в інтересах якої він діє. Хтось може зазначити, що справжній громадський активіст може діяти і в інтересах іншої громади або спільноти. Не може, спробуйте уявити шахтарів під будівлею Уряду з вимогою повернути борг по зарплаті викладачам. Або, дехто може згадати діяльність фондів, наприклад, Білла і Мелінди Гейтс, адже вони допомагають громадам та спільнотам до яких не належать. Проте, така діяльність є скоріше благодійною. Так само, людина, яка допомагає безхатченкові або бідним людям, є скоріше філантропом.

Друге слово в цьому словосполученні «активіст» передбачає активну життєву позицію, здійснення певної діяльності та безпосередню участь в ній. Враховуючи комбінацію зі словом «громада» маємо: діяльність на користь своєї спільноти або громади. Проте, дехто може зауважити, що це ж альтруїзм - безкорисливе прагнення до діяльності на благо інших. Насправді, ні, скоріше об’єктивізм, адже досягаючи вигоди для своєї громади чи спільноти громадський активіст і сам її отримує, як їх учасник. Ось, наприклад, Боббі Фішер боровся за покращення умов турнірів для шахистів, і, відповідно, поліпшував свої умови.

Чи може активіст отримувати гроші за свою діяльність? Наявність слова «громада» в словосполученні наштовхує на думку, що активіст діє виключно на громадських засадах, тобто безоплатно. Виняток становить отримання фінансової підтримки. Саме підтримки, не плутати з платним залученням активіста, замовленням у нього певної діяльності, заходів. Головною ознакою цього винятку є здійснення діяльності незалежно від наявності чи відсутності підтримки.

Чим відрізняється громадський активіст від волонтера? Волонтера залучають до якоїсь діяльності, а активіст сам залучається або частіше за все є ініціатором діяльності. Крім того, волонтер хоч і не отримує оплату за свою роботу (формальна ознака), проте може мати на меті отримання іншої вигоди (і це допускається, відсутні вимоги до мотивації та основної мети волонтера). Наприклад, в США є розповсюдженою практика волонтерства в таких організаціях як Корпус Миру, чи структурах ООН, проте основною метою є формування конкурентного резюме та наступне працевлаштування. Або волонтерство на міжнародних змаганнях чи турнірах по футболу, основна мотивація долучитися до події, побачити своїх кумирів та подивитись зблизу гру чи виступ.

В чому може полягати користь для громади чи спільноти? Громадський активізм виникає у відповідь на проблему, отже користь в цьому контексті це вирішення проблеми або її загрози. Наприклад, мешканці мікрорайону намагаються зупинити незаконне будівництво, яке ускладнить доступ до річки їх громаді. Або, представник спільноти пішоходів бореться з порушенням правил зупинки та стоянки на тротуарі, адже це створює перешкоду для руху його спільноті.

Підсумовуючи вищевикладене, маємо наступне визначення терміну «громадський активіст»: особа, яка безоплатно за власною ініціативою здійснює безпосередньо діяльність щодо подолання виклику, загрози або проблеми своєї громади або спільноти з виключною метою такого подолання.

Дивіться також