Хто захистить громадянина цифрової держави?

"Держава, що допомагає, а не заважає. Тому ми запускаємо проєкт «Цифрова держава», що згодом об’єднає всі відомства в єдину зручну й дієву онлайн-систему." - читаємо ми на сайті ДІЯ.

Нам докладно розповідають про Складники «Цифрової держави»: Електронне урядування, Кібербезпеку, Електронну демократію, Електронний бізнес, Електронний суд, Електронну охорону здоровʼя, Електронну освіту, Електронну транспортну систему, Розумні міста, Цифрові навички і Повсюдний інтернет.

Проводяться маса заходів, форумів, на яких нас - громадян України закликають приєднуватись до різноманітних державних цифрових платформ, запевняючи в їх зручності, безпечності.

Але ми зовсім від слова взагалі не думаємо, як громадяни, про свою безпеку в електронному просторі, про те, як уся державна й приватна інформацію та її носії захищені від несанкціонованого використання, про спеціальні заходи, які мають забезпечувати конфіденційність і цілісність даних, їхню доступність там і тоді, коли це потрібно.

Навіть народні депутати, посадовці, здається про це мало думають. Свідченням того є захід "Diia Summit 2.0.", який відбувся 17 травня у рамках форуму "Україна 30. Цифровізація". 

Важко не погодитись з тим, що написав Олексій Жмеренецький у своєму дописі про захід: "Сьогоднішній другий "ДІЯ Саміт" вразив навіть мене. Швидкість і якість цифрової трансформації України за останні 1.5 роки стали відомими в усьому світі. 94 проекти цифрової трансформації в роботі. 100% державних послуг в смартфоні за 3 роки. Україну на цьому шляху підтримує весь світ. Наразі вже 10 млн. користувачів сервісів Дія. Сьогодні запустили чергову порцію крутих державних сервісів у смартфоні: електронна сплата податків в пару кліків із push нагадуванням; автоматична реєстрація бізнесу; електронний-цифровий підпис в смарфоні; верифікація громадянина за розпізнаванням обличчя та використання NFC; передавання своїх документів за QR кодом; онлайн реєстрація обладнання харчової галузі; зміна прописки онлайн за 15 хвилин, без будь-яких походів по чиновникам; заміна водійського посвідчення онлайн; петиції в смартфоні; тримання кредиту на житло для переселенців. Цифровізація - це один з ключових пріоритетів влади, який точно буде втілений в життя. Цього не можуть заперечити навіть опоненти.!

Тому впевнені, що своєчасно  саме в день форуму ми з Віталієм Якушевим (експертом з кібербезпеки, операційним директором 10Guards) розпочали цикл програм, які як раз і присвячені висвітленню вищезазначених питань.

Перше інтерв'ю спеціально зробили з більш загальним, з широким колом питань: корпоративна бізнес безпека, безпека державних установ, безпека пересічного громадянина, білі та чорні хакери, бази даних міністерств, краштести і бабагто багато інших.

Обов'язково радимо послухати повністю, якщо ви маєте твердий намір SECURE YOUR SUCCESS!

Чекаємо від вас запитань, пропозицій, зауважень. На усі ваші питання отримаєте відповіді надзвичайно талановитих і висококваліфікованих з кібербезпеки.