Волонтерам не дозволили встановити пам'ятні знаки героям загиблим під Іловайськом, Дебальцево, Донецького Аєропорта ( Кіборгам)

В кінці минулого тижня мали завершитись роботи зі встановлення на місце після ремонтних робіт з укріплення фундаменту пам'ятних знаків (монументів) загиблим під Іловайськом, Дебальцево, Донецького Аєропорта ( Кіборгам). Але киянам-волонтерам не дали змогу це зробити, більш того засипали і закатали в асфальт все те, що вони зробили. 

Ми звернулись до Брата Івана, який є послушником у храмі Миколи Чудотворця, що на Аскольдовій могилі, і який як з'ясувалось був свідком того, як приїхали представники УЗН Печерського району, поліцейські і не давали киянам можливості встановити на місце після відновлення фундаменту пам'ятні знаки, що знаходились з 2018 року біля Військової каплиці Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста на Аскольдовій могилі. 

І ось, що нам розповів брат Іван (пряма мова):

"Протягом дня патріоти вичищали місце пам’ятного знака Іловайску, Дебальцеву, Киборгам.

Вони почистили тут все, підготували місце для того щоб ці "камені", які тут колись стояли, знову поставити...і все... зібрались і поїхали....

Біля половини шостої вечора тут появилося дуже багато функціонерів зеленбуду... (я так зрозумів). Які були днем тут. Приходили, мов порушаються деякі їхні роботи. "Вони" тут не мають права це робити. Ну і я підійшов. Тут бачу появились якийсь машини, чоловік з десяток працівників зеленбуду, які тут ходили....

В процесі цього вони сказали, що Кличко заборонив без дозволу ніякі камні тут установлювати! ... які стояли камні! Вони стояли тут вже дуже давно! Тільки дозвіл Кличка - мені сказав їхній старший.... Я запитав у них: яке відношення вони мають до цих каменів? Вони говорять: все це наше і ми маємо слідкувати за всім цим.  Я говорю: я завжди знав, що парки – це народне. І мені було тут заявлено: "Ні. Це наше. Це ми відповідаємо за все це!"

Я розумію, ви відповідаєте, підмітаєте. Все не встигаєте. Я йому об’яснив навіть за стічну канаву, яку вони вже два роки не чистять. Вода тут збирається, і ті камні даже падали, було декілька раз.

Чому вони були один забетонірований? Тому що його знесла вода, яку вони не пробивають з каналізації.

Потім до мене стояло питання по Августину Волошину: Чи дав право хтось установити тут цей пам’ятник? Пам’ятний знак Карпатської України Президенту! 

Ну я з цими людьми. Мені тяжко з ними говорити… Це є функціонери…. Це є люди, які називаються тут, а не думають про парк, або щоб, як сказати це, – це їхня кормушка.

А ви не памятаєте, хто саме сказав це?

Це їхній начальник…., директор парка Марія і директор, як вона мені відповіла, директор з нашого Печерська.

Комунальне підприємство УЗН Печерського району?

Так так… Молодий чоловік, років 40-45.

І саме він вам сказав «А хто вам надав дозвіл встановлювати цей пам’ятник?»

Так.

А скажіть будь-ласка, коли був встановлений цей пам’ятник?

Пам’ятник установлений, скажу так, більше року. Його встановлювали на день річниці прошлого року, але був короновірус і його не освятили. І він мав бути прошлого року березня освячений і він вже був установлений. Це архітектор установив його хороший один, він преподає десь в інституті культури або… я не знаю.. А це закарпатська спільнота фінансувала цей пам’ятник.

Тобто він тут знаходиться вже більше року? Але саме на минулому тижні, в п’ятницю, начальник УЗН прийшов і сказав, хто надавав дозвіл встановлювати?

Так. Так.

А хто повідомив про те, що це нібито мер Кличко забороняє?

Він. Лично він сказав мені.

Тобто директор КП УЗН Печерського району сказав, що це розпорядження Кличка і нібито пан Кличко заборонив тут, вірніші навіть не заборонив, а надав таке завдання, щоб тут все прибрали всі ці пам’ятки?

Так. Так.

З чим ви можете зараз звернутись до киян, до чиновників, до простих людей?

Давайте так. До киян. ...тільки нам, народу України, рішати хто у нас буде Героєм і які Герої мають стояти.... де, а не яких функціонери партійні, які там рішають, хто тут буде стояти.

Волошин, кіборги, дебальцевці, хлопці, які загинули в Іловайську, чи вояки їхні – самоназвані герої?

До громадськості. Поможить. Поможить нам."

 

Укрмедіа звертається до мера Києва Віталія Кличка, керівника КП УЗН Печерського району Ігоря Білого, Генерального директора КП Київзеленбуд Олексія Король з проханням прокоментувати слова брата Івана.

 

Довідково: 

Комунальне підприємство по утриманню зелених насаджень Печерського району здійснює догляд за зеленими насадженнями загального користування (парки, сквери, бульвари) та по вулицям району на площі 347,14 га. В зону обслуговування підприємства входить 7 центральних парків, з них 5 парків – пам’яток садово-паркового мистецтва: Хрещатий, Міський сад, Маріїнський, Аскольдова могила, Вічної Слави; 2 парки загального користування: Наводницький, Печерський. На території району працюють стаціонарні системи поливу зелених насаджень на територіях Хрещатого парку, парк Міський сад, Маріїнський парк, Печерський, розв’язка мосту Патона, 4 безкоштовні громадські вбиральні, 5 фонтанів. Проводиться постійне їх обслуговування. 

Білий Ігор Миколайович - Директор комунального підприємства по утриманню зелених насаджень Печерського р-ну м. Києва. Дата народження – 26 липня 1965 року. Місце народження – село Братлів Жмеринського району Вінницької обл. Освіта – у 1986 р. закінчив Кам’янець-Подільский ВВІКУ, у 1989 закінчив технікум ПДАТА, з 1989 р. по 2005 р. – служба в органах ПМ МРГВ ПМ Кам’янець-Подільської ОДПІ, у 2002 р. закінчив економічний факультет ПДАТА.

Трудова діяльність: З 2006 по 2008 р. – заступник міського голови міста Кам’янець-Подільський. З 2009-2010 начальник відділу інспекції ЖКГ в Київській області. 2010 р. – заступник начальника управління Міністерства ЖКГ. 2010-2014 р. перший заступник директора КП “Київблагоустрій” м. Київ. 2014-2015 р. – заступник начальника відділу контролю “КП Київпастранс”. 2015-2017 – перший заступник директора КП “КК з обслуговування житлового фонду Подільського району”

 

Сподіваємось, що до цього часу мер Києві Віталі Кличко надасть відповідь і киянам і чиновникам зеленбуду!