Запитання журналіста Укрмедіа до міністерки та ексміністерки у справах ветеранів України

Вже нічому не дивуюсь в Україні останнім часом....Стабільно і впевнено ми несемось ... "кудись"...

Численні дослідження стверджують, що несемось у правильному напрямку....Можливо... Але чому життя не стає краще?...

На нещодавній зустрічі з колегами пригадав про те, що 15 червня відбувся мало помічений брифінг та презентація аналітичного дослідження на тему: «Ветерани: долаємо соціальне утриманство».

"Мало помічений", тому що на брифінгу, організаторами якого виступили Міністерство у справах ветеранів України, ГО «Простір можливостей» і Міжнародний фонд «Відродження», окрім п'ятьох жінок -  учасниць брифінгу: Юлія Лапутіна  (міністерка у справах ветеранів України), Оксана Коляда (керівниця проєктів ГО «Простір можливостей», екс-міністерка у справах ветеранів України), Ірина Лоюк (голова ГО «Простір можливостей»), Ольга Гальченко (Міжнародний фонд «Відродження»), Інна Підлуська (Міжнародний фонд «Відродження»), не було жодного ветерану!!! А ці жінки обговорювали  важливість для ветеранів подолання "соціального утриманства" через створення ветеранських просторів.

Зауважу, що аналітичне дослідження було проведено командою ГО «Простір можливостей» за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження». Дослідження присвячене темі розвитку в Україні ветеранських просторів як ефективного інструменту реінтеграції учасників бойових дій в цивільне життя. Дослідження тривало 6 місяців.

Як зазначено було в анонсі події: "Ветерани АТО/ООС останніми роками перебувають у ситуації боротьби за пільги: “стоять” у чергах на безоплатне житло від держави, намагаються отримати земельні ділянки, конфліктують з перевізниками за безоплатний проїзд, очікують оплату зубопротезування… Ця боротьба з державою є деструктивною і перешкоджає реінтеграції та нормальному відновленню ветеранів. Натомість проблема державної політики - обіцяти та намагатися оплатити пільги і мало приділяти уваги тим напрямам, що створять умови для матеріальної незалежності та відсутності потреб у пільгах." 

Дуже раджу ветеранам і не тільки... подивитись презентацію та висловити свої думки...

Від себе додам, що на брифінг я прийшов спеціально заради того, щоб задати єдине питання до міністерок і почути їх відповідь:

Сергій Куценко Укрмедіа. "По-перше, дякую вам за програму створення ветеранських хабів. Це дійсно важливо. Це відчувається у суспільстві потреба в таких громадських просторах. Але хотів би задати питання до Юлії і до Оксани - міністерки і ексміністерки у справах ветеранів України: Коли ви вибирали назву цього дослідження «Ветерани: долаємо соціальне утриманство»", це ви свідомо зробили?  З відповіді пані Юлії я зрозумів, що ій надто подобається цей наратив. Чи вважаєте ви, що ветеранам він теж сподобається?..."

Оксана Коляда: "Це свідомий вибір назви,... спілкуючись разом з ветеранською спільнотою. І повірте - вони ії розділяють!...."

Юлія Лапутіна: "Я додам тут, що коли добровольці йшли на фронт, вони йшли не за пільгами, вони йшли захищати державу. Тому вони вважають себе гідними захисниками і для них соціальне утриманство є неприйнятним, саме для активної частини. Звичайно є люди, які потребують соціальної підтримки. І держава має гарантувати певний соціальний захист, соціальні гарантії. Але враховуючи ту категорію, про яку ми говоримо, соціальними гарантіями є не тільки пільги на квиток, але й можливість спроможності розвитку власної справи, перенавчання. Це також соціальна гарантія. Зараз 26 ВИШів перенавчають наших ветеранів на цивільні спеціальності. Це можливості того, що потім  ці люди стали також платниками податків, розвивали свою справу, нашу економіку. І вони хочуть брати в цьому участь. Звичайно є люди, певні категорії, які мають певні проблеми зі здоров'ям. Там має бути соціальний захист, там має бути медична підтримка, реабілітація і т.д. Але це не утриманство - це гарантії. А ось якщо просто про пільги - то це про утриманство. І ветерани - справжні захисники України, цього дійсно не хочуть. Тому саме я дякую за назву. Це правда, я підтверджую.

Сергій Куценко: "І все ж таки доповнення... У всьому світі поважають ветеранів. І люди, наприклад, у США, які пройшли війну, вони впевнені, що держава про них турбується, що держава пишається ними. Ви, я так зрозумів, свідомо вводити поняття "соціальне утримання". Тобто я так зрозумів, що підходи змінюються. І люди, які пішли на війну або почали займатись будь-якими іншими речами (Чорнобильці і т.п.), тобто вони усі для вас утриманці? Чи все ж таки давайте повернемося до світової практики, це моє припущення,  і все ж таки будемо поважати тих людей, завдяки яким, у тому числі і ви отримали роботу. То ви зараз соціальні утриманці на справах ветеранів? Чи ви працюєте заради них?... "

 

Вказаний звіт переданий Міністерству у справах ветеранів України.

Зі звітом можете ознайомитися за посиланням http://pm.net.ua/wp-content/uploads/2021/06/Analitychnyy-zvit.pdf

Довідково:

1. Відповідно до "Положення про Міністерство у справах ветеранів України", яке затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2018 р. № 1175
(в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 15 квітня 2020 р. № 276)

Мінветеранів є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері соціального захисту ветеранів війни, осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, постраждалих учасників Революції Гідності (далі — ветерани), членів сімей ветеранів та осіб, на яких поширюється чинність Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” (далі — члени сімей ветеранів).

Основними завданнями Мінветеранів є:

1) формування і реалізація державної політики у сфері:

  • соціального захисту ветеранів та членів їх сімей, зокрема забезпечення психологічної реабілітації, соціальної та професійної адаптації, зайнятості, підвищення конкурентоспроможності на ринку праці, а також санаторно-курортним лікуванням, житлом;
  • надання довічних державних стипендій, щорічної виплати до 5 травня разової грошової допомоги (крім організації виплати такої допомоги);
  • надання, позбавлення статусу та видачі посвідчень ветеранам та особам, на яких поширюється чинність Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”;
  • вшанування пам’яті ветеранів;

2) забезпечення прав і свобод ветеранів та членів їх сімей;

3) забезпечення формування і ведення Єдиного державного реєстру ветеранів війни.

4. Мінветеранів відповідно до покладених на нього завдань 

сприяє:

  • збереженню психічного здоров’я ветеранів та членів їх сімей;
  • реалізації права ветеранів та членів їх сімей на отримання медичної допомоги;
  • професійній орієнтації ветеранів та членів їх сімей;
  • разом з МОН та органами місцевого самоврядування здобуттю ветеранами та членами їх сімей дошкільної, повної загальної середньої освіти, професійної (професійно-технічної) освіти, фахової передвищої та вищої освіти;
  • популяризації та забезпеченню формування позитивного образу ветерана;
  • здійсненню заходів щодо звільнення військовополонених та заручників, пошуку зниклих безвісти у зв’язку із війнами та локальними конфліктами, виконання обов’язків військової служби, бере участь у вирішенні питань щодо соціальної та професійної адаптації колишніх військовополонених, які повернулися на Батьківщину;
  • залученню ветеранів до національно-патріотичного (зокрема військово-патріотичного) виховання дітей та молоді;
  • розвитку фізичної культури і спорту серед ветеранів та членів їх сімей, їх участі у міжнародних та інших заходах, забезпечує підготовку збірної команди України з числа ветеранів та її участь в міжнародних спортивних змаганнях, розробляє програми спортивної реабілітації і занять спортом для ветеранів та членів їх сімей;

координує з питань, віднесених до його компетенції, здійснення органами виконавчої влади та у випадках, передбачених законом, органами місцевого самоврядування заходів з питань:

  • забезпечення прав і свобод ветеранів та членів їх сімей;
  • соціального захисту ветеранів та членів їх сімей;
  • вшанування пам’яті ветеранів;
  • розвитку взаємодії та співпраці з інститутами громадянського суспільства;

Також варто зазначити, що відповідно до Декларації за 2020 рік, пані Лапутіна Юлія, незважаючи на те, що отримала доходи у розмірі: 1 184 606,00 грн від Служби безпеки України, 10 575,00 грн - заробітної плати за сумісництвом від  Національної академії Служби безпеки України, 337 843,00 грн заробітної плати від Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, 120 198,00 грн. пенсії, все ж таки отримала і соціальні виплати у розмірі 10 362,00 грн і 7 300,00 грн. За 2021 рік дані відсутні, але варто буде подивитись.

Друзі! Можливо я щось не зрозумів, можливо неправильно поставив питання?

Мені важливо дізнатись вашу думку про Соціальне утриманство і ветеранів.