КОЛЯДКИ, ЩЕДРІВКИ і ВЕРТЕП мають увійти до списку об’єктів нематеріальної спадщини ЮНЕСКО

Небайдужими українцями з Фонду підтримки української мови та культури в новому 2022 році започаткована Національна Громадська Ініціатива щодо визнання українських зимових звичаїв - "КОЛЯДКИ, ЩЕДРІВКИ і ВЕРТЕП" - національною культурною спадщиною Українського Народу!

Наразі дуже важлива підтримка всієї України цієї ініціативи і звернення до Мінкульту щодо введення Колядок, Щедрівок і Вертепу до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України - НКСУ, які по праву мають ввійти до списку об’єктів нематеріальної спадщини ЮНЕСКО та бути визнані у всьому світі!

Задля введення Колядок, Щедрівок і Вертепу до Нацпереліку НКСУ потрібно зібрати відео цих святкових дійств З КОЖНОЇ ОБЛАСТІ УКРАЇНИ, і не просто фрагменти найкращих співів і вистав, а весь музичний і обрядовий ритуали ВІД ПОЧАТКУ ДО КІНЦЯ!

Тому вкрай потрібна допомога усіх, хто на ці чи попередні Різдвяні свята або Щедрий вечір брав участь, а хтось знімав казкові ритуали колядування, щедрування чи "водіння кози".  

Допомогти можна шляхом надсилання якісних відео і фото повної процедури колядування, співу щедрівок і обряду вертепу з вашого міста або села. Вітаються також телесюжети, публікації в медіа, на новинних ресурсах з цього приводу. Не забувайте вказувати: кількість учасників, їх ПІБ і ролі у виставі, хто організатор, співорганізатор, контакти (телефон, е-майл або сторінка соцмереж для зв’язку), назву гурту і обряду, а також повну адресу відзнятої дії: область, район, населений пункт, вулиця чи площа в ньому.

Все це треба для заповнення облікових карток Міністерства культури та інформаційної політики України, а згодом - для подання до ЮНЕСКО. а також для зйомки циклу фільмів і телепередач про місцевих колядників, щедрувальників і народні вертепи, визнання найкращих у Різдвяному фестивалі.

З інформацією щодо місії проєкту можна ознайомитися на ФБ сторінці "Колядки Щедрівки Вертеп" https://www.facebook.com/koliadky/

Бережемо і розвиваємо спільно зимові святкові звичаї - українські КОЛЯДКИ, ЩЕДРІВКИ, ВЕРТЕП!!!