Корумповане законодавство

В головному читальному залі Бібліотеки Конгресу ви зможете побачити фреска Еліу Веддера, «Корумповане законодавство» яка алегорично, але дуже чітко відображає поточний стан та конфігурацію більшості країн світу які декларують що вони ніби протистоять такому явищу як корупція.

Пишу "ніби", тому що корупція сьогодні де факто є принципом існування більшості держав, а ця чудова фреска пояснює як насправді влаштований світ.

Фреска розділена не три частини на яких зображено 3 персонажі: дівчина (громадяни), жінка (Юстиція (що до речі перекладається з латини як справедливість) та чоловік (олігархія). 

Дівчина стоїть в найменш заповненій частині фрески, в її руках пусте веретено, а за спиною нічого окрім руїн стіни, цеглини якої є частиною мура, що виходить зза трону на якому возсідає Юстиція. Пусте веретено явний натяк на відсутність засобів виробництва у народу і як наслідок його зубожіння.

На обличчі дівчини застиг німий запит і очима вона з надією дивиться на Юстицію. 

З іншої сторони від Юстиції сидить сивочолий чоловік, на колінах якого можна побачити книгу з підписом "Закон", а в ногах якого лежить ваза з якої вивалюються якісь папірці, можливо, бюлетені для голосування. Ваза лежить, а не стоїть під мантією чоловіка, що вказує на те, що результати виборів це фактично мотлох який нічого не вирішує, бо саме голосування проходить під головуванням олігархії, в її інтересах та під її контролем, і фактично є імітацією демократії.

Чоловік однією ногою стоїть на троні на якому сидить Юстиція, а в правій руці тримає мішечок який він кладе на ваги які вона утримує в лівій руці.

Найголовнішою фігурою фрески звичайно є Юстиція - Справедливість. Богиня Юстиція була алегоричним уособленням моральних сил в юридичній системі.

Що ще вкрай важливо: Юстиція позбавлена двох з трьох своїх найважливіших атрибутів. А той що залишився поданий викривлено, але цілком відповідаючи сьогоденній сутності. Атрибутами богині правосуддя Юстиції завжди були: терези, меч і пов'язка на очах.

  1. Терези - древній символ міри та справедливості. На терезах правосуддя зважувались докази сторін правовідносин і після вивчення аргументів сторони отримували суворе, але справедливе рішення. Цей елемент на фресці подано у вигляді пародії на ваги. Тому що одна зі сторін терез, яка незмінно переважає - це голова богу торгівлі - Меркурія, що вказує на те, що Юстицію завжди турбує лише її власний шкурний інтерес, а інша вага на фресці утримує той самий мішечок з грошима, який на них поклав олігарх.
  2. Меч - символ духовної сили і відплати взагалі зник. Меч який богиня Справедливості раніше утримувала в правій руці вістрям вгору, вказував на невідворотність відплати. Але його більше немає. А це означає, що покарання за злочин не слід навіть і чекати. Юстиція завжди продасть правду тому хто більше за неї заплатить.
  3. Пов'язка на очах - символ неупередженості також зникла. Вона вже не бажає і далі бути сліпою служницею права, вона у всьому бачить свій шкурний інтерес. Проте Юстиція сліпа, але по іншому. Вона з відкритими очима в упор не бачить страждання народу який до неї звертається, не бачить беззаконня і свавілля які стали наслідком її жадібності. 

Також слід звернути увагу, що Юстиція на відміну від свого належного стану не стоїть, а сидить на троні який підписано "Корумповане законодавство", це вказує що Юстиція більше не виконує свої прямі обовязки, що вона більше не "стоїть за справедливість".

Юстиція зайняла місце несправедливого правителя, від якого тепер залежить і достаток і добробут. На що вказують два "Роги достатку", що знаходяться в спинці трону на якому вона сидить.

Ну і ще одна невеличка, але дуже важлива деталь.

Не дивлячись на той факт, що в давньоримському мистецтві оголеність тіла не є тим чого варто соромитись, ви не знайдете фігури оголеної Юстиції.

Саме на цьому закцентував увагу митець. Юстиція з напівоголеними грудями та у дуже вільгарній позі дійсно куди більше нагадує повію, а зовсім аж ніяк не богіню Спрваведливості. 

Юстиція Веддера розбещена грошима, і готова продатися кожному хто має достатньо грошей оплатити її прихильність.

Хоча фреска і датується 1896 роком, на мою думку вона найбільш точно відображає наше сьогодення.

І фальсифіковану систему голосування, і продажне правосуддя, і таємну владу олігархії, і злидні народу.

Цікаво, коли Еліх Веддер створював свою фреску він застерегав, чи вже тоді малював з натури? І хто ж тоді був його натурою? Як думаєте?

Дивіться також