Коридор ганьби для народних депутатів, які не побачили сліпих

Вчора під стінами Верховної ради України відбулась акція за участі представників Українського товариства сліпих, громадських рад, основними гаслами якої були: "Ні монетизації пільг", "НІ 5651", "ВАМ - НАШІ ПІЛЬГИ, НАМ - ВАШІ ПЕНСІЇ", "ТАК - ДОБРОТІ, НІ - ЖОРСТОКОСТІ", "НЕ ВБИВАЙТЕ ДОВІРУ. НЕ ДАРУЙТЕ БЕЗНАДІЮ!".

Люди сподівались поспілкуватись з народними обранцями і донести до них ганебність нової ініціативі Шмигаля щодо монетизації пільг і відповідного законопроекту, його антинародний зміст, непродуманість, жахливі наслідки для найбільш незахищених верст населення.

Спілкування "не получилось"... Добре одягнені, пофарбовані, упаковані "обранці" не помічали сліпих! Вони поспішали творити "державні справи".

Дійсно. Хто для них ці сліпи, ці незахищені від свавілля чиновників люди? Адже у них самих все добре. Комфортні, безпечні умови життя, гідна зарплата, маса пільг....

Лише одиниці з "обранців", ОДИНИЦІ!! зупинялись і спілкувались з людьми, які підготували для них статистичні дані, обгрунтування економічної недоцільності прийняття законопроекту.

Внаслідок замість конструктивного діалогу з народними депутатами, які зобов'язані представляти інтереси людей, ми побачили протилежну картинку, яка і відображає реалії сьогодення.

За наявної інформацією на цей час, проект закону на сесії не розглядався. Але що буде далі залежить від народних депутатів і наполегливості громадськості.

Депутати! Не ганьбіться! Було соромно вчора спостерігати за вами.

Громадськість! Уважно слідкуйте "за руками" чиновників, які вже забирають останнє з кишень простих українців. 15, навіть 30 разів на місяць пільгового проїзду? Ви очманіли? Ви впевнені, що цього достатньо? Монетізатори? На кого ви працюєте? Раджу усім уважно передивитись прямі включення з акції під стінами ВРУ. Посилання додані до статті.

Довідково: на офіційному сайті Верховної ради України міститься наступна інформація про Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пільг з оплати проїзду та деяких інших пільг

Номер, дата реєстрації: 5651 від 11.06.2021

Сесія реєстрації: 5 сесія IX скликання

Редакція законопроекту: Основний

Рубрика законопроекту: Соціальна політика

Суб'єкт права законодавчої ініціативи: Кабінет Міністрів України

Ініціатор(и) законопроекту: Шмигаль Денис Анатолійович Кабінет Міністрів України

Головний комітет: Третьякова Г.М. Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів

Інші комітети:

  • Завітневич О.М. Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки

  • Кісєль Ю.Г. Комітет з питань транспорту та інфраструктури

  • Потураєв М.Р. Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики

  • Крячко М.В. Комітет з питань цифрової трансформації

  • Бондаренко О.В. Комітет з питань екологічної політики та природокористування

  • Клочко А.А. Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування

  • Арістов Ю.Ю. Комітет з питань бюджету

  • Радіна А.О. Комітет з питань антикорупційної політики

  • Климпуш-Цинцадзе І.О. Комітет з питань інтеграції України до Європейського Союзу

Текст законопроекту та супровідні документи:

Відповідно до ПОЯСНЮВАЛЬНОЇ ЗАПИСКИ до проекту Закону України „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пільг з оплати проїзду та деяких інших пільг”

1. Метою прийняття цього акту є врегулювання питання надання пільг з оплати проїзду та деяких інших пільг окремим категоріям громадян у грошовій формі шляхом делегування органам місцевого самоврядування повноважень щодо визначення порядку надання і розмірів грошової компенсації.

2. Проект акта розроблено Міністерством соціальної політики на виконання доручення Прем’єр-міністра України Шмигаля Д. А. від 27.04.2020 № 17463/0/1-20.

Законами України встановлено пільги з оплати проїзду та інші пільги окремим категоріям громадян (ветерани війни; ветерани військової служби, органів внутрішніх справ та інші; особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи; жертви нацистських переслідувань; особи з інвалідністю; батьки військовослужбовців, які загинули чи померли або пропали безвісти під час проходження військової служби; реабілітовані особи; діти з багатодітних сімей).

При цьому відповідно до статті 91 Бюджетного кодексу України видатки на компенсаційні виплати за пільговий проїзд та інші передбачені законодавством пільги належать до видатків, що можуть здійснюватися з усіх місцевих бюджетів.

Оскільки згідно із Законом України „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України” від 06.12.2016 № 1774-IІІ пільги з оплати проїзду можуть надаватися в готівковій формі у розмірах та порядку, встановлених Кабінетом Міністрів України, необхідно передбачити в законах України, які встановлюють пільги з оплати проїзду окремим категорій громадян, можливість надання їх у грошовій формі.

3. Основні положення проекту акта

Проектом акта передбачається внести до низки законів України („Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”, „Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні”, ,,Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917–1991 роківˮ, ,,Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захистуˮ, ,,Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, ветеранів Національної поліції і деяких інших осіб та їх соціальний захистˮ, ,,Про жертви нацистських переслідуваньˮ, ,,Про охорону дитинстваˮ, „Про транспортˮ, „Про автомобільний транспортˮ) зміни, якими передбачається, що пільги з оплати проїзду та інші надаються на підставі відповідних рішень органів місцевого самоврядування і виплачуються у визначеному ними порядку та розмірах у формі грошової компенсації, що сприятиме адресності надання пільг виходячи зі спроможності місцевих бюджетів.

4. Правові аспекти

У цій сфері правового регулювання діють такі акти законодавства:

Бюджетний кодекс України;

Закон України „Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”;

Закон України „Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”;

Закон України „Про жертви нацистських переслідувань”;

Закон України „Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, ветеранів Національної поліції і деяких інших осіб та їх соціальний захист”;

Закон України „Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей”;

Закон України „Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні”;

Закон України „Про охорону дитинства”;

Закон України „Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні”;

Закон України „Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917–1991 років”;

Закон України „Про транспорт”;

Закон України „Про автомобільний транспорт”;

Закон України „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України” від 06.12.2016 № 1774-IІІ.

5. Фінансово-економічне обґрунтування

Реалізація акта не потребуватиме фінансування з державного бюджету.

6. Позиція заінтересованих сторін

Проект акта погоджено без зауважень Всеукраїнською асоціацією органів місцевого самоврядування „Асоціація міст України”; не підтримано – Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини, Уповноваженим Президента України з прав людей з інвалідністю, громадською спілкою „Всеукраїнське громадське об’єднання „Національна Асамблея людей з інвалідністю України”, Спільним представницьким органом репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні.

Зауваження Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Уповноваженого Президента України з прав людей з інвалідністю та громадської спілки „Всеукраїнське громадське об’єднання „Національна Асамблея людей з інвалідністю України” не враховано, а зауваження Спільного представницького органу репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні враховано частково.

Відповідно до § 39 Регламенту Кабінету Міністрів України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 18.07.2007 № 950 (зі змінами), Спільний представницький орган сторони роботодавців на національному рівні вважається таким, що погодив проект акта без зауважень.

Враховано застереження Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування „Асоціація міст України” щодо надання повноважень органам місцевого самоврядування самостійно приймати рішення про здійснення капітального ремонту жилих будинків (квартир) окремих категорій громадян. Внесено відповідні зміни до законів України „Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, „Про жертви нацистських переслідувань” та „Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні”.

Проект акта було обговорено та не підтримано Громадською радою при Міністерстві соціальної політики.

Проект акта було оприлюднено на офіційному сайті Мінсоцполітики в розділі ,,Нормативна база / Проекти нормативно-правових актів”. До обговорення долучилось 6 осіб, з них підтримали проект актa 2 особи.

7. Оцінка відповідності

За висновком Уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини проект акта відповідає Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

У проекті акта відсутні положення, що стосуються зобов’язань України у сфері європейської інтеграції, впливають на забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, містять ризики вчинення корупційних правопорушень та правопорушень, пов’язаних з корупцією, створюють підстави для дискримінації, стосуються інших ризиків та обмежень, які можуть виникнути під час реалізації акта.

Проект акта надіслано до Національного агентства з питань запобігання корупції (вх. № 03/26093/21 від 15.04.2021).

8. Прогноз результатів

Реалізація акта впливатиме на інтереси окремих категорій громадян, які мають право на пільги з оплати проїзду та інші пільги, та на органи місцевого самоврядування.

 

Заінтересована

сторона

Вплив реалізації акта на заінтересовану сторону

Пояснення очікуваного впливу

 

 

Окремі категорії громадян, які мають право на пільги з оплати проїзду та не користуються ними

Отримання коштів грошової компенсації за невикористану пільгу з оплати проїзду

Урегульовано питання реалізації права на пільги з оплати проїзду у формі грошової компенсації

 

Окремі категорії громадян, які мають право на пільги з оплати проїзду та інші пільги та користуються ними

Забезпечення реалізації права на пільги з оплати проїзду та інші пільги у формі грошової компенсації

Урегульовано питання реалізації права на пільги з оплати проїзду та інші пільги у формі грошової компенсації

 

Органи місцевого самоврядування

Визначення порядку надання пільг з оплати проїзду у формі грошової компенсації

Забезпечено надання пільг громадянам, які мають на них право, у готівковій формі