Кремль зайнявся Туреччиною наповнюючи турецький інтернет фейками

Сьогодні Туреччина стала об'єктом пильної уваги російської пропаганди. Причин такої уваги кілька:

  • Туреччина – потужний форпост НАТО та гарант стабільності на Близькому Сході на Близькому Сході

  • Туреччина гарант вкрай важливою для України зерновою угодою

  • Туреччина надає величезну допомогу та підтримку Україні, що так чи інакше має вирішальне значення у війні з Росією

Останнє особливо болісно сприймається в Кремлі, а тому інвестиції в індустрію фейків та пропаганди, а точніше джерел дезінформації як турецькою, так і англійською, російською та арабськими мовами за останній час значно виросли.

Основні інвестиції Кремль спрямовує на так звані “незалежні ЗМІ” та “блогерські платформи”. На цих ресурсах публікується “незалежна думка” вельми сумнівних щодо компетенції експертів, які просувають в інтернеті відверто “кремлівські наративи”, але нібито від імені “незалежних” журналістів, громадських працівників та політологів;

Враховуючи, як правило, низьку відвідуваність таких ресурсів, впливати на маси вони не здатні, але в цьому немає їхнього завдання.

Головне, що від них вимагається - виступити першоджерелом "вкидання" для подальшого "розгону" дезінформації за іншими куди більш відвідуваними ресурсами, але нібито без шкоди для репутації більш поважних видань.

Низька якість експертизи, “неправильні переклади” та “помилкові інтерпретації” тут навіть більше вітаються, ніж засуджуються.

Новини Hurseda

Щоб далеко не ходити за прикладом, візьмемо останній, досить потужний “вкид”, опублікований на ресурсі: Hürseda Haber. Видання Hürseda Haber і до війни з Україною не було на задвірках інформаційної війни. Його сторінки заповнені токсичними закликами "боротьби з сіонізмом", а "незалежні" автори часто публікуються іранським Fars News Agency, що належить Корпусу вартових ісламської революції (КСІР).

У матеріалі: “İddia: MOSSAD’a göre Ukrayna ve Rusya kayıpları” або “Заява: українські та російські втрати за даними МОССАД”, новини про втрати сторін у російсько-українській війні, нібито з посиланням на МОССАД, наводяться шалені цифри втрат української сторони, при цьому окрім назви ізраїльської організації, жодних інших фактів не наводиться. Зі зрозумілих причин жодного посилання на першоджерело також немає.

Щодо самої новини.

Дані втрат України дуже вражають!

  • 302 літаки

  • 212 вертольотів

  • 2.750 БПЛА

  • 6320 танків та іншої бронетехніки

  • 7360 гаубиць (артилерійські системи)

  • 497 ЗРК

  • 157.000 загиблих

  • 234 000 поранених

  • 17.230 бранців

  • 234 убитих військових інструкторів НАТО (США та Великобританія)

  • 2458 загиблих солдатів НАТО (Німеччина, Польща, Литва, ...)

  • 5360 загиблих “найманців”.

Дані брехливі до неподобства. Так, при тому, що Україна мала 188 літаків, автор новини знищив 302, зі 113 вертольотів підбив 212, а зі 153 ЗРК - 497!

Говорити про інші цифри марно, так само як і вірити в те, що ізраїльська служба розвідки поділилася з одним антисемітським сайтом своєю інформацією.

Точка входу

Цей матеріал, мовою пропагандистів - "точка входу", після публікації його на сайті на нього починають посилатися все більш-менш відомі ЗМІ з прокремлівської сітки, а далі починається фаза 2.

По форумах, соцмережах та чатах зовсім випадково починає розповзатися “дивовижна правда” про те, що, як у цьому випадку, “Україна приховує реальний масштаб своїх втрат”.

Прості “боти” дивуються цифрам і всіляко “заводять” жителів чатів на дискусію, дедалі більше надаючи дезінформації токсичності, заражаючи ідеєю, що “диму без вогню немає” дедалі більше читачів.

При цьому, зверніть увагу, ніхто з читачів не перевіряє першоджерело. Не дивиться, що дезінформація поширюється:

1. Без прямого посилання першоджерело.

2. На сайті "першоджерелі" не вказано автора.

3. Сайт "першоджерело", а точніше, його автори, не володіють скільки-небудь відомою компетенцією з цього питання.

4. Відвідуваність сайту "першоджерела", в середньому, близько 30 осіб на день.

Втім, це, на жаль, норма для читачів подібних ЗМІ. Такі читачі, мовою пропагандистів “корисні ідіоти”, які вкрай корисні поширення подібної брехні, оскільки щиро вірять у НЛО, плоску землю та інші дивовижні таємниці, які світовий уряд ретельно приховує від нас.

Що далі?

Говорити про те, що сітки сайтів та ботів для форумів у Росії не було до початку війни досить недалекоглядно. Інформаційна активність різного роду "борців з імперіалізмом" і звичайно ж "борців сіонізмом" завжди була на порядку у Кремля. Фінансування таких громадських рухів та організацій, а також розширення “точок входу” розглядалося як невіддільна частина інформаційної експансії.

При цьому, треба віддати належне, мережі були збудовані та сегментовані дуже грамотно. Буквально в кожній країні світу обов'язково є кілька сайтів “кремлівської правди”, які наповнюють отрутою уми своїх співвітчизників. Інше питання, що справді робити з подібними деструктивними ресурсами сьогодні. Коли вони особливо активні, і проводять інформаційні атаки по всій лінії фронту, так чи інакше поглинаючи увагу громадян і насаджуючи їм токсичні наративи, мета яких зазвичай - громадське обурення.

Тут єдиної стратегії немає. Протистояти таким джерелам треба, але робити це треба так, щоб не порушувати жодну з фундаментальних свобод громадян – свободу слова. При цьому всі вже чудово зрозуміли, що у 99 випадках зі 100, коли піднімають мову про свободу слова, як правило, порушують не права громадянина, а саме прикривають канал постачання токсичної - шкідливої, фейкової інформації з Росії.

То що робити?

Як мінімум необхідно запровадити категорію відповідальних та безвідповідальних ЗМІ. Необхідно дати ЗМІ можливість говорити правду, але не зловживати цим правом.

Успішної реалізації такого підходу поки що немає, що, втім, не повинно зупинити нас від експериментів у цьому напрямі.

А на цей момент просто необхідно зробити все, щоб фейкові ЗМІ та їх діяльність отримали належну оцінку від правоохоронних органів країн, де вони ведуть свою антидержавну діяльність.

Дивіться також

Україна Культура
Україна
19 грудня 2023
Кремль зусиллями Сімоньян Zиганув Зеленському! Інфоормаційна провокація