Китай запускає цифрові гроші з обмеженим терміном придатності

У Китаї стартує масштабний експеримент із впровадження цифрового юаня з обмеженим терміном придатності. Ці гроші відрізняються від традиційних тим, що якщо ти їх вчасно не витратив – вони згорають.

Задля перевірки до яких наслідків може призвести така інновація, в Шеньчжені було роздано 100 000 місцевих жителів по 200 цифрових юанів з обмеженим терміном використання. Щоб їх витратити, давалося лише десять днів.

При цьому цифрові юані мали не тільки малий термін придатності, а й певну локалізацію Витрачати їх можна було лише у відібраних владою магазинах, щоправда, магазинів було аж десять тисяч.

Цікаво, що формально цифровий юань є анонімним, але навіть влада визнає, що "за ним встановлений контроль зверху".

Кожен піддослідний мав завантажити додаток і ввести до нього персональні дані.

Зрозуміло, що експеримент покликаний протестувати не тільки систему загалом, а й створити певну карту поведінки піддослідних.

Офіційно заявляється, що новий цифровий юань з обмеженим терміном придатності має позбавити економіку криз. Таким чином влада змушуватиме витрачати кошти в періоди рецесії, різко обмежуючи "придатність" грошей.

Але це не зовсім так. Експеримент — частина плану щодо тотальної зміни світової фінансової системи. Системи в якій не буде ані зарплатні, ані податків у звичному нами розумінні не буде. Це система без приватної власності, система тотального "шерінгу" де можлива буде лише оренда. Фактично навіть гроші будуть видаватися в аренду.

Також є думка, що головна мета такого експерименту полягає в створенні нової людини. Людини яка остаточно втрачає звязок з реальністю: вона постійно в стані метелика який існує протягом дня і витрачає все, що заробляє не відкладаючи на майбутнє або не накопичуючи власний капітал, бо у свідомості такої людини майбутнього немає - його не існує! Живи лише сьогодні!

Ще одна дуже важлива сторона такого нововведення, що таким чином влада позбавляє маси фінансувати спільнокоштом будь-які виступи проти неї. Громадськість не зможе закумулювати необхідні фінанси на повстання.

Для чого це робиться і до чого призведе - здогадайтесь самі. Але те що Китай сьогодні - приклад того куди ведуть людство - це точно.