Маємо навчитись цінувати найдорожче - ВОДУ!

ЦІНІІСТЬ ВОДИ - така тема Всесвітнього дня водних ресурсів 2021, який щороку, за офіційним рішенням Генеральної Асамблеї ООН, починаючи з 1993 року, вся міжнародна спільнота відзначає 22 березня.

Ця подія має нагадувати всім нам про значення та важливість води для життя на Землі й має об’єднати зусилля для вирішення проблеми збереження водних ресурсів і забезпечення людства прісною водою.

Я дуже радий, що саме в цей день відбулось Відкриття лабораторії з перевірки якості води у Дніпрі.

Дякую усім організаціям, які доклали зусиль до створення цієї лабораторії європейського зразка, яка має потужності, що оперативно дозволяють провести найсучасніші аналізи води та виявити промислові хімікати і пестициди, навіть у низьких концентраціях.

Важливо те, що новітня лабораторія створена для впровадження європейських підходів моніторингу вод в Україні. Очікується, що її робота зменшуватиме ризиків, пов’язані з наслідками від промислового забруднення та сільського господарства для людей, екосистем та секторів економіки, які використовують воду.

У заході взяли участь:

Роман Абрамовський, Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України

Клое Алліо, Керівниця відділу співробітництва у сфері економіки, енергетики, інфраструктури та довкілля Представництва Європейського Союзу в Україні

Валентин Шліхта, Голова Державного агентства водних ресурсів України

Олександр Цинке, Керівник групи експертів проекту ЄС «Водна ініціатива Європейського Союзу плюс для країн Східного партнерства (EUWI+)» (онлайн)

Михайло ХорєвOxana Konovalenko

Особлива подяка організаторам заходу за те, що надали можливість журналістам побачити як відбувається повний процес дослідження зразків води з річки Дніпро.

Дивно, але це факт. На заході не було ЖОДНОГО ПРЕДСТАВНИКА КиїврадиКиївської міської державної адміністрації - КМДА,  Постійної комісії Київради з питань екологічної політикиДержавної екологічної інспекції УкраїниДержавної екологічної інспекції Столичного округу.... Сподіваюсь, що їх відсутність не означає нехтуванням ЦІННОСТІ ВОДИ, адже саме від цих установ залежить ЗБЕРЕЖЕННЯ ВОДНИХ РЕСУРСІВ СТОЛИЦІ!

Зі свого боку мав чудову можливість під час заходу поспілкуватись з представниками усіх ключових організацій, які наразі опікуються питання збереження водних ресурсів України. Приємно відзначити, що абсолютно усі вони чітко розуміють ті виклики, які стоять перед нашим суспільством у цьому напрямку, більш того, не тільки розуміють, а вже наполегливо працюють, плідно взаємодіють задля покращення ситуації. Приємно також і те, що усі вони підтвердили свою готовність співпрацювати з громадськістю та експертним середовищем заради удосконалення законодавства, забезпечення ліквідації негативних явищ у поводженні з водними ресурсами, забезпеченні здійснення заходів, спрямованих на збереження водних об'єктів України.