"Меценати" з Борщаги заробили на дітях десятки мільйонів

🧒 Борщагівська громада з 2020 задорого скуповує приватні дитячі садочки і землю під ними, а продавцями виступає в тому числі і оточення тих людей, для яких ця ж громада раніше цю землю і виводила

➡️ Перед місцевими виборами 2020 року в Софіївській Борщагівці місцева влада придбала дитячий садок "Дивосвіт" за майже 70 мільйонів гривень. Будував його житловий комплекс, пов’язаний з екснардепом Сергієм Скуратовським, на землі, виділеній сільрадою. 

➡️В інших областях подібні садочки будували майже вдвічі дешевше. Продавцем виступила компанія «Броквітал», яка до цього не мала доходів, а після угоди припинила діяльність. Власник компанії Ярослав Зайченко швидко вийшов з бізнесу і не може пояснити ситуацію журналістам.

➡️ Журналісти виявили, що Зайченко є юристом, пов'язаним із Сергієм Скуратовським, і тісно співпрацює з Олександром Кониховим, колишнім помічником нардепа, який керував будівництвом ЖК "Софія Київська" та був одним з найбільших власників землі, виведеної з державного агрокомбінату "Пуща-Водиця".

➡️Восени 2020 року в Софіївській Борщагівці придбали ще один дитячий садок – "Совенятко", розташований в ЖК "Затишний квартал", за 47 мільйонів гривень. Земля під садочком коштувала громаді додаткові 1,7 мільйона гривень. Продавцем виступив Сергій Одарич, відомий забудовник Борщагівки, який навесні цього року продав громаді укриття для "Совенятка" за ще майже 12 мільйонів гривень.

➡️ У 2023 році Борщагівська сільрада придбала дитсадок "Левенятко" у ЖК "Львівський затишок" за майже 100 мільйонів гривень. Продавцем був нардеп Віктор М’ялик, який раніше потрапляв у скандали через підозри в ухиленні від сплати податків. Цей дитсадок вже працював як приватний, тому його придбання суттєво не вирішить проблему з нестачею місць.

➡️Будівництво подібних закладів у інших регіонах коштує значно дешевше. До того ж, М’ялик здавав садок в оренду, що робить угоду вигіднішою для нього, ніж для громади. Олесь Кудрик пояснив високу ціну "якісним ремонтом". Іронічно, що у 2024 році сини Кудрика стали власниками двох будинків у Софіївській Борщагівці, вартість яких може сягати мільйона доларів. Кудрик зазначив, що сини працюють у сфері ІТ, а будинки купили дешево.