Мецент на хоче зуапиняти незаконне будівництво на Андріївському Узвозі

Представники громадської ініціативи "Громада Андріївського узвозу" 13 січня 2017 року провели зустріч з керівництвом Корпорації «Рошен», яка фінансує реконструкцію будівлі Театру на Подолі, а саме з В.Москалевським, К.Македонською та І. Пономаренко. В ході неї активістами були запропоновані компромісні шляхи вирішення конфлікту, які не тільки вирішують проблеми порушення українського законодавства і масового суспільного несприйняття проекту, а дозволяють меценату, завдяки внеску в розвиток громадянського суспільства і традицій меценатства, великі іміджеві придбання і політичні дивіденди. Пропозиції передбачали:

1. Узгодження між київською міською владою, меценатом і громадськістю умов архітектурного конкурсу, проведення якого гарантувало би усунення всіх існуючих порушень пам'яткоохоронного законодавства та будівельних норм.

2. Проведення архітектурного конкурсу, підбиття підсумків і оголошення його результатів.

3. Реалізація результатів конкурсу за рахунок коштів цього мецената або залучення інших меценатських коштів.

Тобто, мова взагалі не йшла про знесення театру, а виключно про повернення ситуації в законне русло. Абсолютно очікувані і передбачувані особисті амбіції виявилися сильнішими за здоровий глузд і чинне законодавство - ми отримали відмову в зупинці будівельних робіт і несприйняття будь-якого архітектурного конкурсу, окрім конкурсу з оформлення існуючих фасадів без зменшення об’єму, що залишає ситуацію поза законом,

 

МЕЦЕНАТ НЕ ХОЧЕ ЗУПИНЯТИ НЕЗАКОННЕ БУДІВНИЦТВО НА АНДРІЇВСЬКОМУ УЗВОЗІ

Представники Громади Андріївського узвозу провели низку зустрічей з керівництвом корпорації «Рошен», яка фінансує реконструкцію будівлі Театру на Подолі, а саме з В. Москалевським, К. Македонською та І. Пономаренко. В ході зустрічей представники Громади Андріївського узвозу запропонували компромісні шляхи вирішення конфлікту, які могли б не тільки вирішити проблеми порушення українського законодавства і масового суспільного несприйняття проекту, а й принести меценату, завдяки внеску в розвиток громадянського суспільства і традицій меценатства, значні іміджеві і політичні надбання. Пропозиції передбачали:

1. Узгодження між київською міською владою, меценатом і громадськістю умов архітектурного конкурсу, проведення якого гарантувало б усунення всіх існуючих порушень пам'яткоохоронного законодавства та будівельних норм.

2. Проведення архітектурного конкурсу, підбиття підсумків і оголошення його результатів.

3. Реалізація результатів конкурсу за рахунок коштів мецената або із залученням коштів інших меценатів.

Тобто мова не йшла про знесення театру, а виключно про повернення ситуації в законне русло. На жаль, особисті амбіції виявилися сильнішими за здоровий глузд і чинне законодавство: ми отримали відмову в призупинці будівельних робіт, як передумові цього процесу, і несприйняття будь-якого архітектурного конкурсу, окрім конкурсу з оформлення існуючих фасадів без зменшення об’єму, що залишає ситуацію із цією спорудою поза законом.

Небажання повертати ситуацію в законне русло передбачувано тягне за собою ескалацію конфлікту, де в чому подібну подіям кількарічної давнини. Ми очікуємо такого розвитку ситуації (чорного піару, тітушок, наїздів держапарату на активістів) і готові до нього.

Представники органів місцевого самоврядування кулуарно зізнаються, що існуюча система політичної корупції унеможливлює в Україні законне вирішення даного питання без доброї волі мецената та/або вищого політичного керівництва країни. Деякі депутати Київради вже говорять це навіть на камеру. Такі відеозаписи безумовно будуть хорошим аргументом як для судів в іноземних юрисдикціях так і для Європейського Суду з прав людини.

Ми готуємось до судів як в Україні так і в юрисдикціях за місцем реєстрації холдингу і трасту, з якими пов’язана корпорація-меценат. Користуючись нагодою, хочемо висловити подяку нашим іноземним колегам, які вже висловили готовність безоплатно представляти наші інтереси в закордонних судах.

Ми будемо продовжувати змушувати керівництво міста і держави до ефективних дій.

Разом збережемо Андріївський узвіз!