Засідання комісії стосовно "Театру на Подолі" 07.07.2017

CТИСЛИЙ ЗВІТ про нашу участь у 14-му засіданні робочої групи із пошуку шляхів врегулювання ситуації навколо реконструкції будівлі театрально-видовищного закладу культури "Київський академічний драматичний театр на Подолі" на Андріївському узвозі, 20 (літ.А, Б), яке відбулось в Департаменті містобудування та архітектури КМДА: https://www.youtube.com/watch?v=_j62d7v2pls

1-е питання порядку денного стосувалось проведення експертиз: державної комплексної та незалежної ТОВ "Укрекспертиза в будівництві" щодо проектної документації ПП "Дроздов і партнери". За попередньою інформацією результати комплексної експертизи очикуються до кінця поточного місяця, більш точна дата видачі висновку буде оголошена представником забудовника на наступному засіданні. З'ясовано також, що з ТОВ "Укрекспертиза в будівництві" договір і на сьогодні не заключений. Отже проведення незалежної експертизи відповідності нормам проекту завершення реконструкції від ПП "Дроздов та партнери" до цих пір не врегульоване замовником вказаного проекту.

2-м питанням був розгляд Історико-містобудівного обгрунтування 2016 р.(виконавець Ткачук Павло Валерійович). Однак, вже на друге засідання поспіль виконавець вказаної науково-проектної документації не з'явився. Важливість його участі в розгляді викликана тим, що залишаються не з'ясованими питання: неповноти використання вихідних даних щодо пам'яткоохоронних обмежень 2014 р. для проектування в охоронній зоні Андріївської церкви (гранична висота для Андріївського узвозу на ділянці №20 становить 9м) та невідповідності назви проекту у обгрунтуванні тій назві, що визначена розпорядженням на завершення реконструкції. Крім того залишається не підтвердженим рівень акредитації організації розробника, передбачений наказом Мінкультури від 17.02.2012 N 122.

4-е питання стосувалось розгляду експертного висновку НСАУ (правова експертиза) від 27.06.2017. Коментарі щодо висновків та експертного звіту надані віце-президентом НСАУ, Народним архітектором України, членом експертної групи Вадимом Борисовичем Жежеріним. Висновки звіту вказують, що для повернення в правове поле необхідно визнати допущені помилки в роботі по завершенню реконструкції театру та спільно з професійною громадськістю знайти вихід з ситуації, що склалась. Законним інструментом для врегулювання ситуації є проведення фахового бліц-конкурсу на основі ст.6 Закону України "Про архітектурну діяльність". За результатами конкурсу архітектура театру на Подолі має бути скоригована таким чином, щоб зняти громадську напругу в суспільстві та виконати вимоги законодавства України.

Результати правової експертизи НСАУ повинні бути враховані у 2-му комюніке робочої групи, разом з іншими експертними звітами та висновками. Визначена також необхідність ОФІЦІЙНОЇ ПЕРЕДАЧІ представником забудовника матеріалів правової експертизи НСАУ для врахування у комплексній державній експертизі.

В порядку різного була обговорена необхідність оприлюднення документів зібраних в ході діяльності робочої групи: експертні висновки, звіти, заключення. У якості загальнодоступного ресурсу був запропонований сайт Департаменту містобудування та архітектури.

Слідкуйте за наступними засіданнями разом з нами!