MIT Media Lab запустили проект зі злому сновидінь!

Вже є перші успіхи: поєднання звукових сигналів та маски, що відстежує стадії сну, дозволяє редагувати контент сновидінь. А втручання в контент, в принципі, може впливати на консолідацію пам'яті, на переваги тих, що не сплять і, як максимум, непомітно змінювати риси їх особистості.

Світла сторона таких розробок повернута до медицини — привабливо лікувати фобії, депресії, стресові розлади. Або розвивати творчі здібності. Темною ж стороною активно цікавляться великі компанії, зокрема. Microsoft. Їх приваблює інша опція, адже у сни так можна підмішувати рекламу. Наприклад, через розумні шпальти.

Самі дослідники не хотіли б такої слави і написали влітку відкритий лист, де закликали вигадати етику та політику щодо технології: «Наші сновидіння не повинні стати ще одним ігровим майданчиком для рекламодавців. Наука про мозку допомогла розробити кілька технологій, що викликають звикання, від мобільних телефонів до соціальних мереж, які сьогодні визначають більшу частину нашого життя, що не спить; ми не хочемо, щоб те саме сталося з нашим сном». Лист підписали 38 вчених.

Звичайно ж, це не збентежило бізнес. Згідно зі звітом Future of Marketing від Американської асоціації маркетингу, 77% опитаних маркетологів хотіли б використовувати сновидіння для реклами в найближчі три роки. Вчені знову відреагували, і вчора в Aeon вийшов ще один застережний текст. З прикладами та подробицями.

Сюжет до болю нагадує іншу історію, про яку ви читали тут два місяці тому: як розробник нейроінтерфейсів закликає заздалегідь обміркувати їхню небезпеку і навіть демонструє її в експериментах, щоби всіх пройняло. На жаль, таких сюжетів буде все більше: технології, пов'язані з людиною, завжди гострі.