Мудрість людину губить, науки непотрібні і шкідливі

На мою думку, події дня сьогоднішнього найкраще пояснюють слова Еразма Роттердамського написані майже півтисячоліття тому. Прості і зрозумілі слова вказують, що шлях людства, як і півтисячоліття тому, нагадує подорож сліпого і глухонімого в непроглядній темряві.

  1. Сама низькопробна погань завжди призводить натовп у захоплення, бо значна більшість людей заражено дурістю.
  2. Мудрість робить людей боязкими, і тому на кожному кроці бачиш мудреців, які живуть в бідності, в голоді, в грязі і в нехтуванні, зустрічаючих всюди лише презирство і ненависть. До дурнів же гроші пливуть, вони тримають у своїх руках кермо державного правління і взагалі всіляко процвітають.
  3. У людському суспільстві все повно дурості, все робиться дурнями і серед дурнів.
  4. Війна, настільки усіма прославлена, ведеться дармоїдами, звідниками, злодіями, вбивцями, тупими мужланами, не розрахувавшимися боржниками і тому подібними покидьками суспільства, але аж ніяк не освіченими філософами.
  5. Воістину, дві великих перешкоди стоять на шляху правильного розуміння речей: сором, що наповнює душу, немов туман, і страх, який перед лицем небезпеки утримує від сміливих рішень. Дурість же з дивовижною легкістю жене геть і сором і страх.
  6. Потурати слабкостям своїх друзів, закривати очі на їхні недоліки, захоплюватися їх вадами, немов чеснотами, - що може бути ближче до дурості?
  7. Тим і відрізняється від дурня мудрець, що керується розумом, а не почуттями.

"Похвала глупоті" Еразм Роттердамський 

Дивіться також