Михайло Сагайдак - людина, без якої неможливо уявити Музей на Поштовій!

Якщо у 2016, 2017 , навіть 2018 року Поштову площу, Музей на Поштовій площі ми однозначно пов’язували з ім’ям Михайла Сагайдака - кандидата історичних наук, директора Державного підприємства «Центр археології Києва Інституту археології НАН України», то останнім часом пана Михайла чомусь ніхто не згадує…

Ми вирішили усунути цю прогалину і нагадати усім, з чого все починалось і що наразі відбувається.

А для початку просто згадаємо Вісник НАН України № 8 за 2016 рік, в якому було оприлюднено інтерв’ю Олени Мележик «КИЇВСЬКИЙ ПОДІЛ. ЗА ЗАВІСОЮ ВІКІВ» з Михайлом Сагайдаком. В цьому інтерв’ю, зокрема зазначено:

«На початку 2015 року на Поштовій площі в місті Києві під час планових археологічних робіт на місці будівництва ТРЦ було виявлено артефакти часів Київської Русі. Вже знайдено вулиці XII ст., які замикаються в міський квартал, садибу, кілька будівель, поховання, штучний земляний вал, князівські печатки, кераміку та багато інших предметів. Про унікальний археологічний об’єкт, про те, що вже відкрито і що можна очікувати при продовженні розкопок, про перспективи музеєфікації ми говорили з директором Державного підприємства «Центр археології Києва Інституту археології НАН України» кандидатом історичних наук Михайлом Андрійовичем Сагайдаком.

- Михайле Андрійовичу, розкажіть, будь ласка, детальніше про розкопки на Поштовій площі. Як би Ви оцінили важливість цього відкриття?

- Повною мірою важливість цього відкриття, безумовно, зможуть оцінити тільки наступні покоління археологів, але вже зараз ясно, що ці розкопки не рядові, вони дозволяють абсолютно по-новому поглянути на певні історичні етапи. Чим далі, тим очевидніше стає, що результати цих робіт можуть виявитися своєрідним рубежем не лише у розвитку київської міської археології, а й у вирішенні цілої низки важливих історичних питань. Інтерес до розкопок підсилюється ще й завдяки тому факту, що перед нами зараз маячить можливість музеєфікації цього об’єкта. Якщо вдасться зробити музей у тій чи іншій формі, це буде важливою віхою у розвитку археології Києва. ….У нас є реальний шанс зробити щось абсолютно нове, підняти музейну справу України на інший, сучасний рівень

Тож друзі! Минуло 5 років. З чого все починалось, яка ситуація зараз з Музеєм на Поштовій, що треба робити.

Про все це і більше в інтерв’ю з Михайлом Сагайдаком у 2021 році.

Приємного перегляду! Чекаємо ваші коментарі, пропозиції, доповнення.