На фронті зафіксовано використання рашистами комплексу виявлення БПЛА "AeroScope"

Комплекс «AeroScope» розроблено та виробляється китайською компанією DJI для виявлення квадрокоптерних БПЛА типу «Mavic».

Ця фігня діє за принципом дешифрування та аналізу протоколів радіозв'язку між БПЛА та пунктом управління. Завдяки цьому комплекс визначає місце розташування апарату; висоту, швидкість та напрямок польоту; місце його запуску; місце розташування оператора; модель та серійний номер БПЛА і навіть адреса електронної пошти, яка використовувалася для реєстрації апарату.

Китайська компанія DJI випускає портативний та стаціонарний варіанти комплексу AeroScope, який вже використовується як у російських армійських підрозділах, так і в росгвардії. І так, ви не помилилися: одна й та сама китайська контора під назвою DJI, виробляє і БПЛА, якими масово користуються підрозділи СОУ, а також засоби ефективної боротьби з ними — комплекс виявлення «AeroScope», який вона активно постачає російській армії.

Перший випадок практичного застосування противником комплексу зафіксовано був ще 28 жовтня, надалі на одному з операційних напрямів він застосовував його ще не менше ніж 3 рази. Причому, у ряді випадків досить ефективно.

Зазвичай до складу бойового обслуговування комплексу входять 3 особи — командир, оператор комплексу та водій транспортного засобу, на якому цей комплекс базується та переміщається. Отримана бойовою обслугою комплексу розвідувальна інформація під час бойової роботи надходить на пункти управління розвідкою та підрозділів вогневого ураження російських військ.

Час від моменту визначення відповідних координат до відкриття вогню артилерією супротивника становить близько 10 хвилин. Після чого, слідує короткий обстріл розташування оператора БПЛА (до 4-6 осколково-фугасних снарядів 152-мм калібру).

Звісно, використання цього комплексу російськими військами обумовлюється значною перевагою підрозділів ЗСУ у тактичній обізнаності завдяки масованому використанню БПЛА квадрокоптерного типу «Мавік». Ось вони й вирішили «вирішити цю проблему» найбільш кардинальним шляхом — звернулися по відповідну допомогу до того ж виробника, який виробляє наймасовіший тип українського тактичного БПЛА. Тим паче, що виробник китайський. Але, задля справедливості, варто сказати, що офіційно компанія DJI починаючи з 26.04.2022 р. нібито зупинила постачання цих БПЛА як до Росії, так і в Україну через саме їхнє військове використання. Однак, як бачимо, «трохи підіграти» росіянам китайці ніколи не проти.

Швидше за все, вже найближчим часом російське командування намагатиметься суттєво вдосконалити використання цих китайських «іграшок» безпосередньо на фронті.

Бойові обслуги цього комплексу, ймовірно, будуть підпорядковані безпосередньо засобам управління, розвідки та коригування російських артилерійських підрозділів (або власне включені до їх складу). Що, у свою чергу, сприятиме суттєвому скороченню часу до удару (так, тих самих 10 хвилин).

У пріоритетному порядку визначати вогненну поразку саме місця посадки українських БПЛА, оскільки вогнева дія за місцем зльоту є малоефективною — після пуску апарату оператор одразу переміщається у безпечне місце.

Також, найімовірніше, до складу бойового обслуговування цього комплексу росіяни запровадять і свого оператора БПЛА, який буде призначений для перехоплення українського БПЛА. Тому що, зважаючи на все, реальна обстановка в районах гіпотетичного використання цього комплексу не завжди дозволятиме їм використовувати саме артилерійські або мінометні засоби поразки.

Тому, гадаю, нашим командирам тактичного рівня варто звернути особливу увагу на ймовірність застосування противником, у зоні дії їхніх підлеглих підрозділів, досить нового, та достатньо ефективного засобу протидії нашим БПЛА на полі бою.