Юлія Паскевська: "Настав час змін! Настав час бути дієвими, небайдужими"!

Юлія Паскевська, в інтерв’ю Сергію Куценку розповіла про зміни, що відбулись в громадській раді при Міністерстві юстиції України.

Зокрема пані Юлія зазначила наступне:

«9 квітня відбулись позачергові збори Громадської ради при Міністерстві юстиції України. Метою цих зборів була виключно питання ефективності діяльності громадської ради.

Наша мета виключно полягає у тому, щоб усі наші представники, члени громадської ради мали можливість максимально бути ефективними і дієвими. А ми для цього готові створити відповідну платформу, створити відповідні умови, а також забезпечити відповідну комунікацію зі всіма стейкхолдерами, представниками Міністерства юстиції України, які дотичні з тих чи інших фахових питань.

Нами розглядались питання переобрання керівництва в розрізі неефективності попереднього керівництва. На цих зборах були присутні майже усі голови комітетів, які висловили безпосередньо своє незадоволення, і в такий спосіб вони також висловили і свою позицію щодо того, що майбутнє громадської ради при Міністерстві юстиції має базуватись на принципах демократії, на принципах системної роботи, на принципах ефективності, на принципах злагодженої комунікації. І звісно це має забезпечуватись як колегіально-дорадчий орган. І це основна думка, яка і регламентована Постановою Кабінету Міністрів України №996 . Всі наші колеги, які були присутні і висловилися, вони наразі говорили саме про ефективність. І це дуже поважні фахівці, до яких ми маємо прислухатися, думку яких ми маємо враховувати і не можемо нехтувати. Мені довірили величезну відповідальність і я беру на себе цю відповідальність, тому що це дійсно величезна робота, яку ми маємо зараз здійснити.

Наразі перед нами стоять наступні виклики:

  1. Нам необхідно розробити дієвий план роботи, який власне буде основою, фундаментом усіх наших кроків, всіх наших дій і заходів, які ми будемо реалізовувати.
  2. Важливим є вибудовування відповідної комунікації із Міністерством юстиції. Моє особисте бачення і бажання, щоб кожен член громадської ради зміг реалізувати свої проекти, зміг бути таким експертом який внесе відповідні ефективні дії, ефективні рішення; бути консультантом, який надасть досить гарні правові різні пропозиції. І у нас їх наразі дуже багато. На сьогодні ми систематизуємо ці пропозиції і найближчим часом їх подамо до Міністерства юстиції України, для того щоб ми мали можливість вибудувати комунікацію.
  3. Це взаємодія не тільки виключно безпосередньо в самій громадській раді і з Міністерством юстиції. Давайте бути відвертими. Ми є лише представниками, але представниками загального широкого громадянського суспільства. І саме третій виклик полягає у тому, щоб ми налагодили взаємозв’язок і з іншими громадськими радами. Щоб ми встановили цю комунікацію. Ми намагаємось поєднати міжвідомчу взаємодію. В такій спосіб це буде більш продуктивна робота і в законотворчості, і з правових пропозицій,  нормативних актів, які ми можемо запропонувати, для того щоб надалі їх можна було впроваджувати, імплементувати у правову практику.

...Є відповідні процедури. Ми їх враховуємо і діємо виключно в законодавчий спосіб, виключно в правовому полі. Це дуже головний меседж, який я хочу донести до кожного. Ми хочемо продемонструвати приклад в який саме правовий спосіб має відбуватись. Немає нічого страшного, що ми визнали, що ми є неефективними. Ми визнали, і ми хочемо покращити, змінити цю ситуацію. І це є якраз прикладом, що це є нормально, що це є життя. Відбуваються різні ситуації, різні обставини, які потребують змін, які потребують свого корегування.

Дійсно на сьогодні ще є питання такого процедурного характеру. Одразу, як відбулось позачергове засідання громадської ради при Міністерстві юстиції України 9 квітня ми підготували протокол засідання, направили 12.04.2021 цей протокол, який підписала я, як делегований головуючий і обраний на цьому засіданні, а також обраний секретар Козир Михаїл Олександрович, до Міністерства юстиції саме для того, щоб відбулась публікація на офіційному сайті Міністерства юстиції України. Тому на сьогодні ми чекаємо. Звісно є відповідний термін для публікації у Міністерства юстиції.

Відповідно до постанови 996 всі зміни, які відбулись і рішення, які були прийняті на засіданні 9 квітня, вони вже є в правовому полі, і з саме цього часу є той відлік тих змін, які на сьогодні є.

І на сьогодні колеги мені довірили і обрали мене головою громадської ради при Міністерстві юстиції України, при цьому заступником голови залишився Гінкул Андрій Георгійович, а секретарем громадської ради колеги обрали Козиря Михаїла Олександровича, дуже фахового, експертного правозахисника, який має величезний досвід, і я думаю досить знайомий в багатьох громадянських колах....

Шановні колеги! Звертаюсь до вас із таким покликанням! Давайте не будемо байдужими, не будемо ховатися за якимись страхами, не будемо ховатись перед опором, який може виникати, не будемо боятися якійсь викликів. Наша правозахисна функція полягає саме в тому, щоб ми наразі покладали на себе відповідальність, брали відповідальність і вносили відповідні зміни відповідно до правових норм, які є чинними у нашому законодавчому просторі в Україні. Я дуже закликаю вас бути інтегрованим синергійним суспільством, яке об’єднується в єдине коло правових фахових експертів.

Наразі у нас з вами є усі можливості або бути ефективними і спрямовувати нашу державу саме в правовому полі до розвитку, до процвітання, до тих новоочікуваних і дуже бажаних   для багатьох громадян змін, які вони від нас чекають. На сьогодні є дуже важливі підстави саме в такому форматі працювати.

Настав час. Настав час саме цих змін, настав час бути дієвими, небайдужими і бути зацікавленими у кожному кроці.

Якщо кожен з нас зробить відповідний крок, ми будемо величезною потужною силою , яка подолає будь-які негаразди, яка буде дієвим поштовхом для будь-яких необхідних змін для наших українців.

Я переконана, що у нас з вами все вийде, тому що такі поважні люди, які висловили свою позицію, які висловили своє бажання бути ефективними, бути фахівцями і реалізовуватися, вони заслуговують на тріумф. Я зроблю максимально все аби це сталось.

Я звертаюсь до голів громадських рад. Прошу вас до співробітництва, запрошую вас до партнерства. Ми завжди відкриті до будь-якого формату спілкування і реалізації спільних проектів.

Я також звертаюсь до Міністерства юстиції України. Ми будемо тим прикладом, який буде саме прикладом консультативно-дорадчого органу. Ми покажемо саме ту дієву платформу, яка може бути зразком для інших міністерств. І я думаю, що ми максимально усі до цього долучимось. Я вважаю, що саме в такій спосіб такого потужного ефекту інтегрування громадянського суспільства і з центральними органами влади буде найкращим прикладом і через якийсь час ми будемо це розказувати, як важливий шлях, який можна використовувати в будь-якій громадській раді у взаємодії з будь-якими центральними органами виконавчої влади».