Не кожен, хто має Булаву, Гетьман!

Наталя Павлусенко, дякую вам за вашу творчість. Вже думав не зможу відвідати виставку ваших робіт «Герої козацької України», яка проходила із 17 лютого по 3 березня 2021 року у Національному заповіднику «Софія Київська».

Але, на моє щастя, вчора 4 березня виставка була ще відкрита. Попросив Володимира Собцова Vladimir Sobtsov зробити декілька фото на виставці на добру згадку. Він сказав: "Обирай того, хто на тебе більш схожий". Ось я і обрав.

Оскільки був без окулярів, не бачив напроти якого портрету я  знаходився. А зранку перед тим як це писати почав більш докладно знайомитись з історією створення виставки і натрапив на ваш допис: "Слава Богу, до Дня пам’яті Івана Богуна (17 лютого) я завершила роботу над його портретом тривалістю майже(!)рік. З портретом ближче можна буде ознайомитися незабаром на виставці у Софії Київській. Це буде єдиний раз, коли портрет можна буде побачити в Україні. Після виставки він назавжди попрямує до української діаспори закордон. Тож рада буду зустрічі з вами! По краплинам довелося, як завжди, збирати матеріал. Велика подяка Serge Shamen - Сергію Шаменкову за консультації щодо одягу, за публікування єдиної прижиттєвої замальовки Івана Богуна (в групі козацьких старшин на чолі з Ждановичем в делегації до Шведського короля) а також віднайдення його гербу! Велика подяка кандидату історичних наук Олексій Сокирко (Oleksii Sokyrko)за матеріали про оборону Вінниці та війну (як таку) в далекому XVII столітті. Акумулюючи все вивчене, коротко скажу, що ж саме вдалося зрозуміти про зовнішність Богуна. Це був світлоокий, високого зросту чоловік з темно-русявим волоссям. Зачіску та вуса він носив згідно єдиного зображення. Його легендарний кінь був світлий «в яблуках». Ідея написати портрет з цим конем належить доктору історичних наук Olga Kowalewska, за що я щиро їй вдячна. Цей кінь не раз рятував Богуну життя. Одного разу, провалившись в ополонку, «в оточенні вирів, дубіючи від холоду під ударами крижаних уламків, Богун вибрався на берег завдяки надзвичайним здібностям незрівнянного коня». Цю історію цитує з історичних джерел доктор історичних наук Тетяна Таірова Яковлева в своїй чудовій книзі «Гетьмани України». Також дякую за консультації Paul Zambrzycki та Володимиру Панченку. Психологічний образ цього видатного полководця мені також допомогли створити світлини наших сучасних героїв, в тому числі з військової розвідки. Вони брали активну участь у війні на Донбасі, яка, нажаль, триває досі. Герої не вмирають!"

На сторінці Національного заповіднику «Софія Київська» також ознайомився з інформацією про те, що на виставці було представлено 15 портретів-історичних образів великих українських гетьманів та кошових отаманів. Окрім портрету полковника Івана Богуна, також можна було побачити, якими були Іван Сірко, Байда Вишневецький, Петро Калнишевський, Северин Наливайко, Іван Підкова, Петро Сагайдачний, Богдан Хмельницький, Петро Дорошенко, Іван Мазепа, Пилип Орлик, Іван Скоропадський, Павло Полуботок та Іван Сулима.

Мені дуже приємно було дізнатись, що 28 лютого ви провели екскурсію для  ліцеїстів Київського військового ліцею імені Івана Богуна, адже я і сам колись був ліцеїстом (тоді ліцей мав іншу назву), і закінчив його з золотою медаллю у 1980 році. Тому двічі був радий, що традиції патріотичного виховання в ліцеї не змінюються.

І безумовно не міг пройти повз Алли Ревенко на сторінці  Музею Гетьманства про вас: "Наталя Павлусенко походить зі старовинного українського роду. Скільки себе  пам’ятає, в її сім’ї завжди свято зберігались  українські традиції. І батько, і мати Микола і Любов Павлусенко відомі укра- їнські  художники-монументалісти у своїй творчості намагалися їх берегти, розвивати і примножувати.

Однією з головних тем в творчості Н.Павлусенко була і залишається історія України. Давно задумана і втілюється в життя портретна галерея «Гетьмани України» - цикл з 40 картин, що включає в себе багатьох гетьманів української землі. Робота ця дуже складна, багатопланова, що вимагає серйозних історичних досліджень. В іконографії гетьманів великі білі плями. Часом той чи інший портретний образ потрібно відтворювати буквально по зернинах, а часто і творчо домислювати. І тут автор йде різними шляхами. Портрети деяких гетьманів – це копії прижиттєвих портретів, як наприклад, Кирила Розумовського (з портрета Луї Токе) і Петра Сагайдачного (копія портрета невідомого художника 19 ст.). Художницею вже написані портрети Б.Хмельницького, два портрети І. Мазепи, портрет П. Скоропадського та ін. У залежності від історичного періоду, до якого належить та чи інша особистість, Наталя використовує різні прийоми від парсуни до психологічного портрету, вводячи своїх персонажів в історичний фон. Ця робота не залишилася не поміченою і отримала резонанс за межами України. Вже сьогодні їй пропонують виставки у США, Канаді та ряді інших країн. Її роботи відзначають «за майстерність у живописі та збереження культурних та історичних цінностей».

А вам, друзі, раджу також слідкувати за творчістю Наталі Павлусенко.

Шануймо справжню історію - Шануймо Україну!