Німеччина активно обговорює передачу Україні ЗРК «Патріот» та БМП «Мардер»

Cтаття в популярному німецькому виданні Tagesschau.

Що можуть «Куниці» та «Патріоти»?

«Мардери» можна використовувати на передовій – вони захищають, наприклад, від вогню зі стрілецької зброї.

Крім літаків, ППО «Патріот» також може знищувати атакуючі ракети.

Бронетранспортер «Marder» дюссельдорфської компанії з виробництва озброєння Rheinmetall вважається спритною, маневреною і універсальною машиною. Бундесвер використовує його протягом десятиліть, адже він був розроблений ще під час холодної війни.

Своїм озброєнням «Мардер» може боротися з піхотою противника, основними бойовими танками та бронетехнікою. Його тепловізор дозволяє використовувати його вдень і вночі за будь-яких погодних умов.

Бойові машини піхоти не мають такого важкого озброєння, як основні бойові танки, проте вони використовуються на передовій і забезпечують майже такий самий захист.

«Патріот» проти ракет і літаків

Зенітно-ракетний комплекс «Патріот» є одним із найсучасніших у світі та може збивати літаки, балістичні та крилаті ракети. На відстані близько 100 кілометрів і на висоті до 30 кілометрів протиракети можуть вражати цілі в уявному графічному радіусі (функція Гауса) навколо позиції - залежно від використовуваної керованої ракети.

Використовуючи радар, система «Patriot» спочатку класифікує літаючі об’єкти в небі на категорії «свої» та «ворожі».

У разі загрози персонал в центрі управління здійснює вогонь керованими ракетами. Одночасно можна спостерігати за 50 можливими цілями, п’ять з яких активно вразити.

Бундесвер має цю систему з 1989 року. За кілька років до цього перші одиниці «Patriot» були прийняті на озброєння американських військових.

З того часу система була вдосконалена.

Система ППО була вперше застосована під час війни в Перській затоці в 1991 році.

Наприкінці грудня США вже оголосили, що передадуть Україні батарею зенітно-ракетних комплексів «Patriot». Тепер Німеччина оголосила, що надасть Україні ще одну додаткову батарею.

(Переклад О.Мушловін)