Новина Bloomberg "Росія вторглася в Україну" - приклад невдалого інсайду чи інформаційна провокація?

У ніч на 5 лютого Bloomberg помилково опублікував чернетку із заголовком «Росія вторглася в Україну». Пізніше агентство видалило матеріал і вибачилося і тут виникає питання: Наскільки це “помилка” була випадковою?

Медіа сьогодні це не такий простий бізнес, який бачать читач. Це досить жорсткий конкурентний ринок, на якому досить сильні, жорсткі та жорстокі гравці. Тому те, що публікують сьогодні ЗМІ – це не завжди факти, новини чи опис подій, що мали місце бути. Є низка технологій, які дозволяють досягати значного зростання охоплення, популярності та значущості ЗМІ.

До таких належить і ньюсджекінг, до чого можна сказати вдалося видання Bloomberg, яке в ніч на суботу 5 лютого, опублікувало новину, що Росія вторглася в Україну. 

Зрозуміло, що потім опублікували заяву з вибаченнями:

«Ми готуємо заголовки для багатьох сценаріїв, і заголовок "Росія вторгається в Україну" було випадково опубліковано на нашому сайті», - йдеться у повідомленні агентства.

Але давайте краще зрозуміємо, чи було це новинне вкидання:

  1. Випадковою помилкою
  2. Помилкою інсайдера
  3. Спланованою провокацією

Випадкова помилка

Чи знаєте ви чи ні, але у кожного новинного агентства є заготівлі новин за кожною значущою подією чи заходом, який може або станеться в найближчому майбутньому?

Зокрема до цих новин відносяться повідомлення про смерть значних публічних осіб або заготівлі, пов'язані з подіями, які мають високу ймовірність статися будь-якої миті.

Публікація такої новини “у перших рядах” дозволить видавництву заявити про якісніші джерела інформації та дозволить заробити на події величезну кількість зовнішніх посилань.

До цих подій належить і російське вторгнення в Україну, яке (знаючи Росію) може відбутися будь-якої миті, і той, хто опублікує новину про це перший, безперечно може розраховувати на певний вибух популярності.

Власне, з цієї причини, цілком можливо, що система дала збій, і “заготовлена” новина вийшла випадково.

Проти цієї версії говорить той факт, що раніше подібних ляпів у роботі даного іменитого видання не спостерігалося.

Проте це найадекватніша версія подій.

Помилка інсайдера

Усі вірусні новини сьогодні – це наслідок співпраці ЗМІ з інсайдерами. Завдяки перевіреному джерелу ЗМІ гарантовано перше місце в області перехоплення новин. Бо всі імениті ЗМІ, що осудні і переживають за свою репутацію, краще пошлеться на першоджерело, ніж спробують перехоплювати повістку з неперевіреною або непідтвердженою інформацією.

Чи могли у Bloomberg отримати інформацію про вторгнення від перевіреного джерела та опублікувати її через її неймовірну сенсаційність?

Безперечно.

Тим більше, що новина Bloomberg "про початок вторгнення Росії в Україну" збігається з датою початку Олімпіади у Китаї.

І в певних колах мало хто сумнівався, що маніяк Путін почне війну відразу після відкриття олімпіади в Китаї.

Певна логіка в цьому є, і американці б не помилилися, якби знали про фанатичну відданість режиму традиції воювати в пам'ятні дати, якою може стати 23 лютого.

Це найвиразніша версія, якщо врахувати наявність інсайдера у Кремлі. Щоправда, якщо опустити його роль і якість. А ось його якість це якраз і є причиною наступної версії.

Спланована провокація

Немає сенсу пояснювати, наскільки важливо світові вчасно дізнатися і відреагувати на факт вторгнення Росії в Україну.

Як і немає сенсу пояснювати, наскільки важливо для Росії отримати стратегічну перевагу в даному напрямку.

І ось отримати його вона зможе, якщо в неї вдасться обдурити світові ЗМІ. Що робити вкрай складно перебуваючи у світлі їхніх софітів та посту уваги.

Так ось, якщо це і була провокація, а дуже багато на це вказує, то запущена вона була в ефір, щоб відвернути увагу і знизити інтерес громадськості до вторгнення!

Розрахунок тут йдеться про те, що після низки “помилкових” повідомлень про вторгнення і початок активної фази бойових дій у Росії буде дуже мало часу для досягнення військових цілей.

І ось, через недовіру та неприйняття чергової новини про вторгнення саме цей час і з'явиться.

Як мінімум близько 24 години Росія максимально активно вестиме бойові дії після яких перейде до фази утримання досягнутих результатів.

На думку фахівців, за ці 24 години, з великою ймовірністю, буде спроба взяти Київ силами ВКС РФ.

Вдала чи ця спроба чи ні, не суть є. Важливо, що часовий інтервал невизначеності та сумнівів дозволить цьому плану здійснитися. 

Власне найкращим підтвердженням останньої версії може бути реакція російського політикуму. 

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявляє, що розміщення такої інформації демонструє, наскільки небезпечна спровокована Заходом напруженість:

"Помилкова публікація Bloomberg про вторгнення РФ в Україну демонструє, наскільки небезпечна спровокована Заходом напруженість", - повідомив Пєсков. Вторгнення РФ в Україну не була провокацією, але "будь-яка іскра" в напруженій ситуації небезпечна, - додав він.

Головна істеричка всієї Росії №1 Захарова відреагувала на публікацію Bloomberg не особливо соромлячись у висловлюваннях: 

"Багато разів бачили, як західники псують ОІ, але це вигадали справжні збоченці, готові на все". 

Вона ж назвала публікацію „глобальним інформаційно-політичним шмарафоном натовських бажань”.

Що своєю чергою дає можливість припустити, що інсайд про початок війни був частиною продуманої інформаційної атаки, мета якої дискредитувати американські ЗМІ та отримати в перспективі цей необхідний Росії день для блискавичної військової операції.

Закінчити невелике дослідження хочеться уривком з доповіді Державного Департаменту США, який дуже точно описує ситуацію і дає подивитися на “випадкову публікацію” у правильному світлі:

“Дезінформація – одна з найважливіших “дальнобійних знарядь” Кремля. Росія реалізувала концепцію постійної ворожої конкуренції в інформаційному середовищі, створила систему дезінформації та пропаганди. Для стратегічного просування політичних цілей Кремля ця система продукує та поширює брехливі наративи”.

Іншими словами, враховуючи останні події ми можемо сміливо вважати, що публікація в Bloomberg не помилкова, а частина програми дезінформації мета якої очорнити Захід, який намагається кровопролиття зупинити, і Росії, яка застигла в одному кроці від вторгнення.

Дивіться також