Олег Чеславський: Розвиток громадянського суспільства неможливий без розбудови системи діалогу та комунікацій влади та громади

Подальший розвиток громадянського суспільства сьогодні гальмується через нерозуміння або прямого саботажу органами влади необхідності побудови магістральної цифрової системи логістики інформації, а саме комунікаційної мережі каналів обміну інформацією між владою і громадою.

Відсутність такої системи зрозуміла для авторитарних, деспотичних режимів, де нема потреби знати думку народу, і в принципі немає ніякої необхідності переконуватися в правильності прийнятих нагорі рішень.

Для демократичного суспільства відсутність системи діалогу і комунікацій є неприпустимою, її відсутність є основним гальмом розвитку громадянського суспільства, хоча б через те, що кожне рішення влади має отримати належну оцінку суспільства і не може бути прийнято в принципі без такої оцінки та схвалення громадою.

До того ж рішення прийняті з використанням колективного інтелекту, органічної нейронної мережі, мають кращу якість, значно більше орієнтовані на проблеми суспільства, та повністю відповідають реальним потребам і запитам.

Саме тому в цивілізованому світі сьогодні настільки популярні делібератівна або дорадча модель демократії та демократія участі - партисипативна. Тобто форми прямої демократії, при яких влада по суті виконує функції модератора, а генерацією ідей, рішень, законопроектів і постанов займається соціум.

Ось тільки реалізувати ідею делібератівної як і партісіпатівної демократії в Україні неможливо без цифрової платформи яка могли б обробляти дані багатьох мільйонів користувачів, аналізувати і групувати їх.

Чи пробували створити подібні рішення в Україні?

Ніби так, але по факту жодного такого реалізованого рішення немає.

Є ряд несистемних продуктів імітують роботу комунікаційної цифрової системи, але по суті являють собою "напівавтоматичні" рішення з вкрай низьким ККД, через помилки архітектури та відсутності можливості оцінити якість такої системи зі сторони користувачів.

При цьому питання про методи та якість зберігання приватних даних у нас не піднімається і зовсім.

Можна довго сперечатися про те, що комунікація (або її імітація) в Україні все ж є і так гіпотетично ваше електронне звернення або петицію колись таки розглянуть, але...

Вже не перший раз ми мали можливість спостерігати німий крик душі доведеної відсутністю комунікації людини, який не придумав нічого кращого ніж облити себе бензином і підпалити!

І все це чому?

Тому що людина намагалась привернути до себе увагу!

Отже, виявляється, що у реальності, а не у звіті грантодавцю або в презентації президенту, в Україні немає жодного насправді працюючого цифрового інструменту комунікації!

Так, звичайно ідея оцифрувати документи і підтягнути в мобільний додаток можливість працювати з реєстрами хороша, але ...

Як ці всі хороші і корисні сервіси пов'язані з управлінням державою і тим більше з таким важливим елементом як комунікації, як зворотний зв'язок?

Ніяк.

Проблеми комунікації між суспільством і владою в самій владі не бачать, а тому роблять все, щоб саботувати розвиток даного напрямку, пояснюючи періодично що немає сенсу щось змінювати на даному напрямку, наприклад, наявністю величезної кількості можливостей зв'язатися з представниками органів влади через соціальні мережі або месенджери.

Ось тільки, як показує досвід, це відверта брехня.

Чиновники як мінімум проігнорують ваше звернення через соціальні мережі, а як максимум заблокують вас за наполегливість.

Знайома історія?

І вас ще дивує після цього, що люди підпалюють себе під Офісом президента?

Дивує, що горять шини?

Чи розуміє хтось у високих кабінетах, що зростання громадянського невдоволення безпосередньо пов'язано з ігноруванням проблеми комунікацій?

Що банальна байдужість і "непомічання" відсутності діалогу і призводить до тому, що проблеми, які не знаходять рішення, накопичуються і призводять якщо не до актів самоспалення, то до масових виступів, а там і взагалі революцій?

Що, коли люди вийдуть на черговий Майдан, буде недостатньо просто заблокувати користувача який "заважає працювати", ну або відверто кажучи імітувати роботу?

Очевидно, немає.

Ну, а наслідком такого їх нерозуміння і є та ситуація в якій ми знаходимося:

[Img: 2]

Дивіться також