Перехід кошенят на тверду їжу: коли та як правильно вводити корм у їхній раціон?

На різних етапах життя, коту потрібен індивідуальний підхід до харчування. У якийсь період йому необхідно більше вітамінів, які сприяють росту, а пізніше потребуються інші поживні елементи. Вибрати оптимальний раціон непросто, але цей етап полегшується з появою кормів. Вони представлені в асортименті, тому підходять під різні вікові, вагові та інші особливості, які необхідно враховувати перед покупкою. 

У цій статті разом з офіційним інтернет-магазином бренду Клуб 4 Лапи https://club4paws.ua/ розглянемо особливості переходу кошенят на тверду їжу. 

Яких правил потрібно дотримуватися при зміні корму?

Якщо ваша кішка задоволена наявним кормом, його можна залишати без змін протягом тривалого періоду. Однак, якщо виникає необхідність змінити дієту тварини, це слід робити з великою відповідальністю. Для організму улюбленця такі зміни можуть стати значним стресом, який необхідно мінімізувати. Коли кошеня виростає, господарю потрібно подбати про перехід на доросле харчування.

Існує кілька правил, яких варто дотримуватись кожному господарю:

  1. Змінюйте корм поступово, протягом приблизно 7-10 днів, поступово замінюючи попередній корм на новий. На початку додавайте невелику кількість нового корму до старого, зменшуючи кількість старого корму поступово.

 

День

Старий корм

Новий корм

День 1

100%

0%

День 2

75%

25%

День 3

50%

50%

День 4

25%

75%

День 5 

0%

100%

День 6

0% 

100%

 

  1. Уважно спостерігайте за здоров'ям та поведінкою вашого кошеняти під час зміни корму. Якщо проявляються будь-які ознаки алергій, проблем із травленням або відмови від їжі, призупиніть зміну корму та зверніться до ветеринара.
  2. Підвищити довіру до нового корму можна, якщо дати своєму улюбленцю корм з долоні. Такою рекомендацією користується багато господарів. 

Який корм обрати для кошеняти?

Після закінчення періоду, коли кошеня харчується молоком своєї матері, господар повинен потурбуватися про високоякісний корм. Необхідно звертати увагу не лише на привабливе зображення милої тварини на упаковці корму, але й на якість самого корму та його склад. На жаль, більшість доступних на ринку бюджетних марок виготовляють продукцію з низькоякісних сировин, що в результаті може призвести до проблем зі здоров'ям та витрат на лікування. Тому, краще обирати корми не нижчого ніж клас преміум.

Обираючи корм, звертайте увагу на інгредієнти. Корисним буде підвищений склад таких елементів, як амінокислоти, кальцій, залізо, вітаміни А та Е, жири й т.д. Їх співвідношення описано на етикетці та відрізняється залежно від лінійки корму. Така їжа має більшу калорійність і це нормально, адже кошеня знаходиться в активній фазі росту. Господар поступово переводить свого улюбленця на новий раціон. Для початку пухнастий нюхатиме, пробуватиме на смак та потроху привикатиме. Головне - не навантажувати кошеня великими порціями одразу, а робити це поступово. 

Методи годування

Більшість ветеринарів рекомендує годувати кошенят спеціальним кормом, враховуючи їх вік. Такі корми містять правильний баланс мінералів, вітамінів, білків та вуглеводів, що дозволяє краще контролювати харчування та забезпечити здорове харчування для вашого улюбленця.

Існує кілька підходів до годування кошенят. Один з них - це самообслуговування, коли кошеня має вільний доступ до їжі в різний час дня. Цей метод підходить для кошенят, які вживають сухий корм і не схильні до переїдання.

Також є порційне годування, яке включає годування у певний час, та комбіноване, яке поєднує обидва підходи: кошеня може їсти сухий корм, коли забажає, і отримувати вологий корм або натуральну їжу у визначений час.

Незалежно від обраного методу, важливо контролювати кількість поданої їжі, щоб уникнути проблем із зайвою вагою. Якщо ви годуєте кошеня спеціальним кормом, варто дотримуватися інструкцій на упаковці.

Які висновки можна зробити?

Приділяючи достатньо увагу своєму кошеняті, господар забезпечує йому якісний розвиток та ріст. Окрім вибору корму, який складається з якісних натуральних інгредієнтів, важливо не забувати й про інші фактори. Їм потрібно приділяти увагу та фокусуватися на їх поведінці, щоб вчасно виявити можливі проблеми. Мінімізувати ризик появи алергічних реакцій чи захворювань можна за допомогою правильного підібраного корму. Клуб 4 Лапи пропонує харчування, яке відповідає загальноприйнятим стандартам та був перевірений великою кількістю кошенят та дорослих котів.