Переваги та недоліки всіх типів обігрівачів: який вибрати

Попит на обігрівачі різних типів в цьому сезоні значно зріс у порівнянні з попередніми. Причина всім нам зрозуміла. Оскільки країна-терорист постійно обстрілює наші міста, а зокрема об’єкти інфраструктури, то покупка обігрівача грає роль своєрідної страховки на випадок аварійного припинення централізованого теплопостачання. Залишається питання, приладу якого типу віддати перевагу?

Наразі вибір доводиться робити з п'яти варіантів:

  • керамічні панелі;
  • тепловентилятори;
  • масляні радіатори;
  • інфрачервоні обігрівачі;
  • конвектори.

В кожного типу є переваги й недоліки. З ними варто знайомитися перед тим, як робити остаточний вибір.

Керамічні панелі

Вони мають три основних плюси:

  • Низький рівень енергоспоживання. Для обігріву кімнати середніх розмірів достатньо приладу зі споживаною потужністю 500-700 Вт. Для інших типів цей показник зростає до 1500-2000 Вт.
  • Компактність. Товщина керамічної панелі складає лише кілька сантиметрів, тому вона вам не заважатиме, який би варіант встановлення ви не обрали (настінний монтаж чи просто на підлозі).
  • Красивий зовнішній вигляд. Керамічна панель здатна прикрасити будь-який інтер’єр — виглядають всі моделі просто шикарно.

Недоліком тут виступає висока вартість у порівнянні з іншими обігрівачами.

Тепловентилятор

Це найдешевший тип приладів з усіх наявних. Тому його часто обирають в умовах жорсткої економії. Придбати такий обігрівач для кімнати середньої площі можна за ціною 500-1000 грн, що значно менше в порівнянні з аналогами. Але за це доведеться заплатити комфортом. Тепловентилятори працюють шумно, сушать повітря і мають високий рівень пожежної небезпеки.

Масляні радіатори

Цей тип приладів найстаріший. Але попри солідний вік технології масляні обігрівачі в Києві зберегли високу популярність. До їх переваг відноситься:

  • Хороша ефективність. За цим параметром вони значно випереджають звичайні батареї, хоча дуже схожі на них конструктивно.
  • Довгий термін служби. Вони розраховані мінімум на 10 років роботи.
  • Безшумність. При роботі можуть виникати незначні звуки лише під час розігрівання.

До недоліків відноситься неможливість встановлення на стіну, великі габарити та вага. Також для максимального нагріву масляного радіатора потрібно більше часу — близько 30 хвилин.

Інфрачервоні обігрівачі

Досить добре справляються з обігрівом, але в приміщеннях використовуються рідше, ніж прилади інших типів. Вони швидко нагрівають предмети, що знаходяться в зоні дії, які потім передають тепло в повітря. Використовуються частіше на відкритих просторах, у великих приміщеннях, на балконах, в лоджіях тощо.

Конвектори

Працюють за принципом природної конвекції. Через нижні отвори холодне повітря заходить в корпус конвектора, де нагрівається ТЕНом, і піднімається, виходячи через верхні отвори.

Такі обігрівачі мають доступну вартість, часом навіть нижчу, ніж у масляних радіаторів. Їх можна тримати на підлозі або встановлювати на стіну. Є великий вибір дизайнів та додаткових функцій.