Під стінами комітету Верхової ради пройшов пікет Зоозахисників

Сьогодні під стінами комітету Верхової ради пройшов пікет Зоозахисників на підтримку законопроекту №2351, створений відповідно схожим закон країн ЕС. 

Чому стався мітинг?

Основна причина мітингу — небажання чиновників брати законопроект до уваги, точніше вони звертають увагу, але в іншому ключі. Зі слів Марино Суркової, віце-президента асоціації зоозахисних організацій України, влада спеціально записує проект в кінці порядку денного Верховної ради, щоб черга не дійшла до нього.

Що являє собою проект?

  • Заборона евтаназії безпритульних тварин і заміна її стерилізацією;
  • Заборона утримання тварин в цілях розваг;
  • Заборона мурувати підвали де можуть жити тварини;
  • Заборона залишати тварин в автомобілях, якщо температура зовні понад 20 градусів або нижче -5;
  • Зобов'язати криміналістів, що розслідують правопорушення пов'язані з жорстоким відношення до тварин, відвозити мертвих тварин на експертизу;
  • Ряд обмежень для мисливців у користуванні зброєю;

Що змушує чиновників ігнорувати закон?

Відповідь одна — корупція, завдяки діяльності комунальних підприємств, що займаються відловом і евтаназією безпритульних тварин дуже легко красти бюджетні кошти. На сьогодні за кожну виловлену тварину держава виплачує від 1200 до 1500 грн, що стимулює комунальників виключно полювати, а не контролювати чисельність безпритульних тварин. Також комунальники полюбляють дописувати "мертві душі", щоб держава виплачувала додаткові кошти, а найуспішнішим в цьому кривавому бізнесі є місто Харків де зазвичай комунальні підприємства зроблять 30 мільйонів гривень на рік. І звісно ж всі ці махінації проходять за зачиненими дверима, тому активісти і волонтери ніяк не можуть допомогти безпритульним тваринам.