Проблеми розумних міст

Виклики з якими стикається людство з року в рік стають все більш непередбачуваними, а шляхи вирішення все більш складними

Останні 20 років в Азії і Африці активно будувалися «розумні» міста і райони. Їх називали технологічними і екологічними утопіями, але жити там виявилося так дорого, що вони або збільшували розрив між соціальними верствами, або зовсім залишалися покинутими - південнокорейське місто Сонгдо заповнений менше, ніж на чверть, а в російському Іннополісе живе всього три тисячі осіб.

Як Сеул, але краще

За підрахунками ООН, до 2050 року 68% населення світу буде жити в містах. Приплив в міські райони складе 2,5 мільярда осіб, в основному в Азії і Африці. Виходячи з такої перспективи, необхідність розширення міст стає очевидною. Проекти «розумних міст» повинні були вирішити проблему нераціонального використання земельних ресурсів і зробити життя людини зручніше і екологічніше, пише The Guardian.

У південнокорейському «розумному» місті Сонгдо, котрий обіймав понад 600 гектарів, сміттєпровід замінили підземними трубами, що перенаправляє сміття прямо на переробку, а ліхтарні стовпи забезпечили камерами відеоспостереження. Ліфт автоматично приїжджає на перший поверх, як тільки хтось підходить до будинку. Жителі можуть бачити кількість споживаної електроенергії в будинку і змагаються з сусідами в економічності її використання.

Як пише видання CityLab, для жителів Кореї місто могло б стати альтернативою Сеулу, але без багатьох негативних рис столиці - забрудненого повітря, багатолюдних тротуарів і щільного автомобільного руху. Видання також називає Сонгдо діловою столицею, яка конкурує з Гонконгом і Шанхаєм.

Сонгдо, один з перших подібних проектів, став прототипом безлічі «розумних міст» по всьому світу. Надалі ідея будівництва «високотехнологічних анклавів» поширилася по всій Азії і Африці. В Індії планують побудувати 100 таких міст, в Африці в них вкладають десятки мільйонів доларів, а в Саудівській Аравії збираються побудувати місто Неом, площа якого буде в 33 рази більша за площу Нью-Йорка. Проект міста коштує 500 мільярдів доларів і, якщо вірити задуму авторів, «стане відповіддю Кремнієвій долині».

Проблеми «розумних міст»
«Розумні міста» називають панацеєю від усіх міських проблем - перенаселення, заторів і забруднення, але багато хто з них стають причиною відчуження земель, погіршення стану навколишнього середовища і соціальної нерівності.

У Сонгдо живуть всього 100 тисяч чоловік - він заповнений менше, ніж на чверть. Місто планували добудувати до 2015 року, але через відсутність фінансування завершення будівництва відклали ще на п'ять років. Створене для раціонального розподілу територій і боротьби з перенаселенням, місто виявилося порожнім.

Жителі Сонгдо розповіли CityLab, технології та автоматизація багатьох процесів «розумного міста» не допомагають, а скоріше навпаки - ускладнюють налагодження зв'язків з сусідами. Одна з мешканок зізналася, що вона змушена їздити в Сеул для того, щоб реалізувати свої соціальні потреби. Ідея Сонгдо стати самим екологічним містом також знаходиться під загрозою - незважаючи на його компактність, жителі віддають перевагу автомобілям, а не велосипедам, як передбачалося.