Різдвяна історія про Попелюшку та ії Дивний замок

Наступають різдвяні і новорічні свята. Цілий рік усі працювали напружено, втомились. Хочеться відпочити, поринути у захоплюючи пригоди, набратись яскравих вражень, почути більше казок та дивовижних історій. Будемо у тренді. Пропоную спільно розпочати писати "Різдвяну історія про Попелюшку". Важливо, щоб ви допомогли визначитись з головними героями цієї нової казки та доповнили ії своїми сюжетними лініями. Я ж почну з Дивного замку. Поки накидаю деякі матеріали, які вже вдалось зібрати для початку роботи.

Але одразу уточню пару питань щодо дієвих осіб:

Головна героїня -  Попелюшка (київська культура).  Мені здається, що в нашій новій казці Попелюшка - сирота, яка має дуже багато задумів, яку дуже люблять кияни, яку підтримують і допомагають творчі люди, але.....зовсім не люблять опікуни, можна сказати, що вони взагалі про неї забули.

Опікуни: поки остаточно не визначено, пропоную долучитись. Але як на мене це може бути Департамент культури, КМДА, мер? Хотілось би почути ваші думки з цього приводу.

Починаю писати історію з глави: "Дивний замок". Чому? Просто саме в ці передноворічні дні випадково став свідком подій, які розгорнулись навколо цього театру та його колективу.

Отже тепер до матеріалів, які вдалось назбирати станом на 24.12.2021:

15 грудня на запрошення колективу театру був присутній у Департаменті культури КМДА, де проходила зустріч департаменту культури з профоргом колективу театру "Дивний замок". Щоб бути неупередженим у висвітленні історії театру вийшов у  прямий ефір  "Театральна історія онлайн.." зі своєї сторінки у ФБ 

Цього ж дня трішки пізніше цю зустріч керівниця департаменту культури  Яна Барінова у себе на сторінці ФБ прокоментувала так: "Зранку, поки я виступала на пресконференції у КМДА про Новий рік, моя заступниця Юлия Кеплина провела установчу зустріч щодо врегулювання конфлікту між колективом театру "Дивний замок" та новообраною на конкурсі директоркою цього театру Alina Chuieshova. За дві хвилини після оприлюднення результатів конкурсу (ще у вересні) представник театру заявив, що колектив не погоджується з результатами і йде в страйк без кінцевої дати. Вимоги колективу: зберегти на посаді колишнього директора, якого вони вважають фундатором театру, і внесення до законодавства змін, які б гарантували таким діячам преференції для переобрання. Це, зрозуміло, поза можливостями Департаменту. Тому комісія з культури Київради доручила розпочати примирну процедуру. Що ми й зробили. З'ясувалися цікаві, як для менеджера, технологічні подробиці. Виявляється, в Україні існує Національна служба посередництва і примирення (https://nspp.org.ua/) – спеціальний державний орган, який, власне, і має сприяти вирішенню подібних конфліктів. Крім того, місяць тому Верховна рада затвердила Закон про медіацію як позасудову процедуру врегулювання спорів. Тобто тепер у правовому полі існує дві незалежні інституції, які мають неупереджено допомагати знаходити компроміс. На нашій зустрічі сьогодні були представники обох, за що їм окрема подяка. Очевидно, що мета їхньої роботи - знизити навантаження на суди. Бо, наприклад, у нашому випадку, єдиний законний спосіб переглянути результати конкурсу - це відповідне судове рішення. Сподіваюся, до цього не дійде, і компроміс буде знайдено."

Відверто кажучи я для себе так і не зрозумів, що відбулось 15 грудня: "установча зустріч щодо врегулювання конфлікту" або "розпочато примирну процедуру" або щось інше...

Дуже зрадив, коли побачив, що  16 грудня Департамент культури КМДА  розповів про "Чудові новини!": "Сьогодні на пленарному засіданні Київської міської ради затвердили Комплексну міську цільову програму "Столична культура 2022-2024 роки". Мета програми - збереження та розвиток закладів культури, доступність та розширення спектру культурних послуг для різних категорій мешканців, підтримка різноманіття творчої діяльності та креативних індустрій у столиці. Одне з основних завдань програми - становлення Києва як культурної європейської столиці, і #ДепКультКиїв на чолі з Yana Barinova вже всіляко сприяє успішній інтеграції міста у світовий міжкультурний простір. Далі буде. Творимо культуру нашого міста разом із Кличко - мер, Валентин Мондриївський, Victoria Mukha, Київська міська рада."

Як чудово, що  "збереження та розвиток закладів культури, доступність та розширення спектру культурних послуг для різних категорій мешканців, підтримка різноманіття творчої діяльності та креативних індустрій у столиці" визначено головною метою програмиСтолична культура 2022-2024 роки".

Єдине, що не врахував, що мова йде про 2022-2024. А допоки триває 2021....

Здається колектив театру "Дивний замок" залишився незадоволеним результатами зустрічі з керівництвом департаменту культури, не став очікувати 2022 року і вже 21 грудня у ФБ мережі з'явились оголошення про проведення мітингу під КМДА. Зокрема, на сторінці Юлії Абрамової побачив 21 грудня допис: "Колектив, який створював на базі театру "Дивний замок" принципово нові З-D вистави, вів ефіри на екологічні теми, працював над виставами в еко напрямку, був викинутий на вулицю владою департаменту культури, яка вважає, що всі напрямки, які розробляв художній керівник не важливі для громади. Творці що протягом 35 років створювали новий напрямок, вчили дітей, та готувалися до нового сезону 2,5 місяця на страйку без підтримки, без зарплатні, без компенсації лікарняних, без приміщення для проведення профспілкових зборів та репетицій. Завдяки вмілому маніпулюванню Начальника департаменту культури, приниження культурного надбання колективу, професійного надбання та зв'язків. Люди змушені піти до КМДА. Вкотре....без особливих сподівань. Кияни, активісти, актори, всі кого ще не тиснуть можуть бути на нашому місці. Не здавайтесь на волю корумпованих можновладців! Підтримайте Киян! 23.12.21року, з 11.00 -12.00 під КМДА Хрещатик 36. Ми хоч і маленький колектив але принциповий. Ми відстоюємо свою гідність і право на творчість."

23 грудня мітинг відбувся. У мене на жаль була в ремонті моя камера, тому попросив  Олену Іванченко дати можливість провести  ефір на ії сторінці у ФБ. Маєте можливість переглянути. Це важливо, оскільки намагався переговорити з кожним учасником мітингу, почути думки людей і їх побажання. Сподіваюсь тепер чиновники не будуть задавати зайвих питань Олексію - профоргу театру, чому саме він і тільки він говорить про колектив. В етері мали можливість висловитись абсолютно усі, окрім чиновників і депутатів. Їх там не було, хоча про мітинг вони знали, багато хто з них проходив поруч і навіть не зупинявся. Але це інша справа.     

Юлія Абрамова 23 грудня додала допис:  "Сьогодні провели мітинг під стінами КМДА. Щоб ще раз нагадати можновладцям, що культуру не можна викидати на смітник, принижувати творчість і гідність цілого колективу. Театру "Дивний замок" бути! Дякую всім за підтримку та висвітлення нашої бороди друзям, журналістам , депутатам. Ви суперові! Кличко - мер Департамент культури КМДА."

А тепер трішки матеріалу про чиновників....

15 грудня Віталій Кличко прозвітутвав перед друзями: "Друзі! Вже традиційно, наприкінці року, я звітую про те, що було зроблено в столиці. Та про плани на наступний рік. Доходи бюджету Києва порівняно з 2020 збільшилися на понад 7 млрд грн. Навіть, в умовах кризи. Загалом цього року ми отримали майже 65 мільярдів гривень надходжень у бюджет. І вирівнялися з докризовим 2019 роком. У 2021 році найбільше коштів ми традиційно спрямували на освіту, охорону здоров’я, соціальний захист, культуру та спорт. Освіта - понад 26 млрд грн; Охорона здоров’я - майже 7 млрд грн; Сфера соціального захисту отримала - майже 5,2 млрд грн."

На жаль у самому звіті мера "Київ-2021: Звіт про роботу міської влади" не вдалось знайти розділу КУЛЬТУРА (можливо просто забули включити?). Ось 11 напрямків, про які у звіті розповів мер:

  1. МЕДИЦИНА 
  2. КОРОНАВІРУС 
  3. СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ 
  4. ДОРОГИ 
  5. МОСТИ ТА ШЛЯХОПРОВОДИ 
  6. КИЇВ ЦИФРОВИЙ 
  7. БЕЗПЕКА  
  8. ОСВІТА
  9. ТЕПЛОМЕРЕЖІ
  10. ЕКОЛОГІЯ 
  11. ПАРКИ ТА СКВЕРИ 

Щодо департаменту культури:

На сьогоднішній день відповідно до штатного розпису в департаменті працює 65 чиновників, на утримання яких кияни витрачають 403 тисячі 390 гривень (фонд заробітної плати за посадовим окладом), без врахування премій, надбавок, комунальних витрат і т.д. і т.п.

Відповідно до пункту 4  Положення про Департамент культури (нова редакція), затвердженого розпорядження КМДА від 2.11.2021 №2251,  Основними завданнями Департаменту є:

  1. Забезпечення реалізації державної політики в галузі культури на території міста Києва.
  2. Забезпечення вільного розвитку культурно-мистецьких процесів та креативних індустрій.
  3. Сприяння відродженню та розвитку традицій і культури української нації, етнічної. культурної і мовної самобутності національних меншин
  4. Гармонізація міжконфесійних та міжнаціональних відносин
  5. Захист прав творчих працівників та їх спілок, соціальний захист працівників підприємств, установ, організацій та закладів у сфері культури
  6. Доступність усіх видів культурних послуг і культурної діяльності для кожного громадянина України
  7. Сприяння загальнонаціональній культурній консолідації суспільства, формуванню цілісного культурно-інформаційного простору, захисту та популяризації високоякісного різноманітного національного культурного продукту.

 Тож допоки все. Залишається додати вірш, який я почув на мітингу від діду Миколаю!

"Як нам свято святкувати

Як же нам не страйкувати

Як нема нам де співати, танцювати, виступати.

Сцени в нас тепер немає

Мер до себе не приймає.

І громада вся питає

Як вам совість дозволяє?

Морозенко дід замерз

А у зама білий мерс.

Департамент розкошує

П'є шампанське і танцює.

Бідні ВТS фанати

І вони тепер без хати.

Не цікавий заму реп

Для ії міських потреб.

Не цікаві колективи

Там де авторські мотиви.

Не цікава екотема

Так сказала нам система.

То ж тепер ми всі бомжи

Сумно в свято на душі."

Далі буде... Чекаю на ваші коментарі, зауваження, доповнення друзі. Пишемо історію Попелюшки спільно!

Дуже сподіваюсь, що Яна Барінова, Кличко мер докладуть максимум зусиль задля того, щоб колектив театру "Дивний замок" більше не репетував на вулиці....