Що таке національна держава на прикладі США та України

Сьогодні націоналізм вкрай непопулярне слово і головна причина полягає в тому, що його справжнє позбавлене пропагандистського або романтичного нальоту значення невідоме широкому загалу.

Завдяки пропаганді в Європі націоналізм асоціюють з нацизмом (націонал-соціалізмом) або фашизмом, а в Росії з шовінізмом і ксенофобією.

У будь-якому випадку слово це подається в максимально негативній конотації, і цьому є максимально просте пояснення, яке дав відомий ізраїльський історик Юваль Ной Харари на форумі Facing the Future.

Він заявив, що справжній націоналіст-політик не буде давати посади в уряді родичам і друзям! А це апріорі суперечить інтересам правлячої верхівки!

Наведу особливо важливі слова його виступу в моїй спрощеної і трішки фривольній редакції:

"Ми живемо в державах - націях і для того, щоб нормально функціонувати нам потрібно зміцнювати національні почуття, і підтримувати глобальну співпрацю, а не робити нас вузьколобими і закривати кордони проповідуючи політику ізоляціонізму.

Націоналізм - це не про ненависть до іноземців. Націоналізм - це про те, щоб ви любили своїх співвітчизників.

Націоналіст - це не той, хто ненавидить людей, які говорять іншою мовою. Націоналіст - це той хто чесно платить податки, щоб громадяни країни, його співвітчизники отримували хорошу освіту, хороші медичні послуги!

Бути націоналістом - це брати на роботу гідного кваліфікованого спеціаліста, а не призначати на посаду свого друга, приятеля або кузена "!

Погодьтеся такий погляд націоналізм пояснює, чому його так не люблять у владних наскрізь корумпованих колах України, Росії та більшості країн Європи.

Пояснює, але не заважає нашим вітчизняним корумпованим політикам самого різного рангу і рівня стверджувати, що вони великі патріоти України, розповідати про ненависть до Росії, кричати на кожному розі про "Армію, Віру й Мову", але при цьому категорично відмовлятися платити податки, ховаючи гроші від оподаткування в офшори. Брати хабарі і давати посади в уряді своїм друзям, родичам і готовим за це заплатити корупціонерам.

Тут треба зазначити, що таку форму публічної риторики в Росії називають патріотизмом, але ніколи націоналізмом, що абсолютно точно відповідає значенню.

Повертаючись до піднятої в заголовку тематиці, я покажу на прикладі, що таке національна держава і національний інтерес.

Власники Facebook відкрили свої холдингові компанії в Ірландії виключно через те, що існуюча там система пільг повністю усуває будь-які податкові зобов'язання перед самою Ірландією при отриманні дивідендів.

Тобто, щоб платити не платити на батьківщині, була запущена схема "податкової оптимізації" по якій компанії які входять в орбіту Facebook по всьому світу платили за використання інтелектуальної власності саме ірландській структурі.

Така "оптимізація" дозволила Facebook у 2018 році заплатити всього $ 101 млн, хоча їх прибуток була приблизно $ 15 млрд !!!

Податкова США пам'ятаючи про національний інтерес, провела розслідування схеми "оптимізації" і прийшла до висновку, що Facebook недоплатила в бюджет $ 9 млрд!

Мало того, Facebook змусили згорнути всі свої компанії в Ірландії і повернути в "рідну гавань".

Можете собі уявити, щоб щось подібне сталося в Україні?

Я ні.

Тому можна сміливо говорити, що Україна не є національною державою.

Та й напевно і не держава зовсім!

Бо сьогодні святе зобов'язання влади - допомагати гарантовано багатіти групі осіб і забезпечувати безперешкодний витік їх капіталів за кордон в офшори.

Така поведінка більше нагадує колоніальну адміністрацію, і таке бачення уряду в принципі не позбавлене сенсу.

Дивіться також