Сніг у воду? Як будуть прибирати та утилізувати київські снігові кучугури 2021?

На прохання Голови ГО Водний Рух Київщини Anton Kviten (Антон Пузань) поширюю "без купюр" заяви громадської організації від 18 лютого та  21 лютого цього року стосовно ситуації з "утилізацією" снігу в Києві. 

18.02.2021 "ГО Водний Рух Київщини завжди виступала проти знищення водойм, зокрема в межах м. Києва шляхом відвантаження в них небезпечного для довкілля снігу, зібраного з автомобільних доріг столиці, зокрема. Щороку ми вимагали від Київська міська державна адміністрація - КМДА, а саме Комунальна корпорація "Київавтодор" вилучати з місць відвантаження снігу локації прямо межуючі з р. Либідь. Ці дії є частиною кроків спрямованих на виконання офіційним Києвом петиції №376, автором якої є Голова нашої ГО - Пузань Антон. 

Напередодні позаминулої зими, як нам тоді здалося, ми нарешті досягли результату адже всі майданчики в межах р. Либідь було закрито і минулий рік тому підтвердження. Зокрема на вул. Байкову не було відвантажено жодної тони снігу. Однак, нажаль, нещодавно нами знову було зафіксовано нові факти знищення р. Либідь Київська міська державна адміністрація - КМДА в особі Комунальна корпорація "Київавтодор", зокрема КП ШЕУ Дарницького району чиї машини нами також було помічено на майданчику по вул. Байкова. Вважаємо за необхідне зазначити, що протягом останніх декількох років офіційний Київ в особі Комунальна корпорація "Київавтодор" продовжувала працювати над реалізацією проєкту влаштування першого стаціонарного снігоплавильного пункту, яким мав би вже бути зведений по вул. Промислова 7 (мікрорайон Теличка). Однак не дивлячись на розроблену ще декілька років тому Автодором технологію плавлення снігу, власне проєкт снігоплавильного комплексу, затверджене під його будівництво місто ані Київська міська державна адміністрація - КМДА , ані Департамент транспортної інфраструктури КМДА, ані Комунальна корпорація "Київавтодор", ані особисто Кличко - мерВіталій Кличко не поспішали втілювати згаданий вище проєкт.

Цим фактично команда МЕРА довела що нездатна керувати містом за екстремальних умов, зокрема сильних снігопадів. Снігопадів які трапляються раз на деквлька років. І до яких можна було б підготуватись завчасно, зокрема збудувавши снігоплавильний пункт. Також такою бездіяльністю команда МЕРА наочно показала своє реальне відношення до громади м. Києва та зокрема такого механізму народовладдя як електронна петиція!!! Зі своєї сторони ми вимагаємо від Кличко - мерВіталій Кличко публічно вже на найближчому брифінгу пояснити киянам ЧОМУ КМДА ДОЗВОЛЯЄ СОБІ ПОДІБНУ ПОВЕДІНКУ, А САМЕ ДОПУСКАЄ ГРУБІ ПОРУШЕННЯ ВОДНОГО КОДЕКСУ УКРАЇНИ СВОЇМИ Ж КОРПОРАЦІЯМИ ТА ПІДПРИЄМСТВАМИ НЕ ДОСЛУХАЮЧИСЬ ДО ВИМОГ ГРОМАДИ, ЗОКРЕМА ЩОДО ВІДРОДЖЕННЯ РІЧКИ ЛИБІДЬ. Також ГО Водний Рух Київщини вже звернулось до профільного КП "Плесо" Комунальне Підприємство Плесо з наступним проханням негайно та невідкладно провести обстеження р. Либідь від вул.. Байкової до бульв. Дружби народів на предмет відвантаження в неї снігу зібрано з автомобільних доріг столиці та іншого «сміття», зокрема бетонних жовтих напівсфер; за результатами обстеження звернутись до Офісу Генерального прокурора з вимогою відкриття кримінального провадження проти фізичних та юридичних осіб причетних до згаданих вище дій зі знищення р. Либідь; звернутись до КМДА з вимогою негайної ліквідації наслідків правопорушення (вилучення з меж ГТС р. Либідь всього наявного там наразі снігу та іншим предметів що туди потрапили разом зі снігом) силами правопорушників, а саме КК «Київавтодор», адже на ділянці було помічено, зокрема, й машини КП ШЕУ Дарницького району." Дуже сподіваємось що очільнику КП "Плесо"  Комунальне Підприємство Плесо пану Віталію Боярчуку вистачить сміливості виступити проти згаданих вище корпорацій та підприємств, які продовжують й надалі знищувати легендарну київську річку Либідь."

21.02.2021 "Увага! На легендарній Либеді знайдено грот ім. Віталій Кличко.

Штучний грот імені МЕРА розташований в Голосіївському районі м. Києва поруч з вул. Байкова. Штучну споруду влаштовано силами Комунальна корпорація "Київавтодор" зі снігу зібраного з автомобільних доріг столиці. Для більшої міцності у матеріал додано трохи технічної солі та певну кількість залишків нафтопродуктів. Якщо пропорції витримано правильно, то грот має простояти мінімум до середини травня, а можливо й до кінця червня місяця. Принаймні штучні "дюни" поблизу природного русла р. Либідь тримались саме стільки. Окремо вважаємо за необхідне зазначити, що штучну споруду з обох сторін (зверху та знизу відносно течії р.Либідь) огородили бетонними жовтими напівсферами, однак це жодним чином не заважає сталкерам досліджувати грот ім. Кличко - мер , адже споруда справді дивує.

Від всієї екологічно свідомої громади м. Києва дякуємо очільниками столиці за черговий крок по знищенню довкілля столиці, а саме однієї з опорних річок, в межиріччі яких власне й було засновано наше місто!!! Закликаємо Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України та Роман Абрамовський, Державна екологічна інспекція Центрального Округу та Андрій Мальований, КП "Плесо" Комунальне Підприємство Плесо та Виталий Боярчук, Київська міська державна адміністрація - КМДА Київська міська рада Європейська Солідарність Голос Батьківщина Голосіївська РДА та Сергій Садовой Громадська рада при Голосіївській районній в місті Києві державній адміністрації також дослідити згаданий вище феномен - грот Віталій Кличко та дати належну юридичну та політичну оцінку!!!"

Зі свого боку додам.

Снігова кампанія 2021 року добігає кінця. Абсолютно згоден з висловленою занепокоєністю щодо екологічної ситуації в Києві. Напевно вже зараз треба збиратись і проводити нараду щодо підсумків/висновків/вжиття термінових заходів/напрацювання стратегії на майбутнє.

Цьогоріч за прибирання снігу відповідав Олексій Кулеба. Багато було зроблено і наразі робиться в Києві задля того, щоб убезпечити місто від транспортного колапсу і подолання наслідків снігових "наступів" на Київ. Помітив що цього року була задіяна нова технологія: сніг не вивозили одразу, а збирали у величезні кучугури, які часто густо були розташовані на газонах, вільних ділянках тротуарів, площ і т.п. В даний час розпочався другий етап. Усі ці кучугури треба кудись прибрати. І тому екоспільнота і б'є на сполох. Адже це вже не чистий сніг, а "снігова суміш" невідомого киянам походження. Які речовини використовувались дорожніми і комунальними службами для посипання доріг, тротуарів відомі лише державним службовцям. А те, що ми помічаємо, усі всі гори "снігової суміші" скидається в річки, на прибережні захисні смуги водойм. Окрім цього киянам шкода кущів, дерев, на які скидався сніг впродовж зими. Що буде з ними? Чи витримають вони вплив цих снігових навалів? 

Не маю сумніву, що цю стурбованість підтримує усе Київське водне партнерство, меморандум про яке був підписаний саме на річці Либідь!

Олексій Кулеба, прошу звернути увагу. Київ має бути екологічним!

Дякую!