Столиця-груп і дарничани. Чи можливі взаємодія і діалог?

В актовій залі Дарницької районної у м.Києві державної адміністрації 24 лютого відбулась перша комунікативна зустріч представників будівельної компанії "Stolitsa Group" з керівництвом КМДА та Дарницької РДА, представниками Об’єднаного Активу інвесторів ЖК «Еврика», «Патріотика» та «Патріотика на озерах» та депутатами району.

Про це повідомила на своїй сторінці Дарниця Live. З ходом зустрічі можна ознайомитись, переглянувши  ефір.

Ось як Ігор Мірошниченко прокоментував цю подію:  "Коли формується чергова будівельна піраміда - будьте певні, її жертвами рано, чи пізно стануть не тільки довірливі інвестори, котрі понесуть шахраям власні гроші, але й ми з вами, платники податків та прості громадяни, які не воліють ризикувати своїми інвестиціями у сумнівні забудови.

Так було з сумновідомою «Еліта центр», жертвам якої держава вирішила за власний кошт роздати квартири, котрі обіцяли збудувати шахраї приватної контори. Роздає, до речі, досі, хоча найскромніші жертви пана Волконського-Шахова вже ні на що й не чекають.

Та ж сама історія сталася з недобудовами «Укрбуду». Власник компанії Максим Микитась багатомільярдні прибутки вивів у офшори, а добудовувати житло інвесторів Київміськбуд заходився, звісно, не з міркувань благодійності. Прибутки компанія покладе собі в кишеню, а от витрати на добудову у обсязі 2 мільярди гривень, необхідні для покриття дефіциту вкрадених Микитасем інвестицій, у вигляді кредитних гарантій лягли на державний бюджет. Володимир Зеленський особисто про це потурбувався.

Тепер маємо бути готові до того, що об‘єкти соцінфраструктури, передбачені МУО для банку «Аркада», які він отримував і був зобов‘язаний за свій кошт збудувати на ЖК «Патріотика» та «Еврика», будуватиме також за наші з вами кошти місто Київ. Для мене особисто це стало остаточно очевидним вчора, коли «Столиця-груп», яка збирається рятувати жертв шахрайських дій Аркади та його власника Паливоди, в приміщенні Дарницька районна в місті Києві державна адміністрація презентувала головам ОСББ Осокорків свій план дій щодо добудови об‘єктів на масиві.

Всі школи, садочки, пожежне депо і багато інших будівель, необхідних для комфортного проживання мешканців новобудов на Патріотиці, які обіцяла, але не збудувала Аркада новий забудовник, хто б ним не став, не буде брати на себе. Воно й зрозуміло - за такі об’єкти грошей не заробиш, а латати дірки за Аркадою треба передовсім там, де є вигода і без яких бізнесу не побудуєш! Зобов’язання Аркади Паливода забере з собою. Добре б, хоч до камери ув’язнених, а не на якісь Мальдіви, чи Монако. З нашими «справедливими» судами цього також виключати не можна. «Столиця-груп» вчора не змогла надати навіть графіку спорудження цих об‘єктів, за якими аж кричить від нестачі мікрорайон Осокорки, оскільки мер Віталій Кличко вже пообіцяв робити це за бюджетні кошти. Нам залишається місія контролю цього питання. Забудовник це буде робити також і, можливо, збудує школу для міста у кредит, щоб швидше просунути реалізацію проекту в цілому.

Бажання Кличка шукати компроміси і зняти напругу у стосунках з потерпілими інвесторами «Аркади», яких за різними оцінками є понад 13 тисяч, цілком зрозуміле - він політик і хоче подобатися всім, щоб не лише бути мером, але й стати президентом. Проте, його наміри будувати всі соціальні об‘єкти інфраструктури за бюджетні кошти має ще підтримати Київрада. І грошей навіть на проектування цих об‘єктів ще ніхто ніде не шукав. Зрештою, якщо й надалі проектуватиме та будуватиме ці об‘єкти місто за кураторства В'ячеслав Непоп, то їх вартість і надалі буде на порядок вищою, ніж по всій Україні та не відповідатиме нормативним розрахункам КМУ. За ними кияни переплачують за садочки і школи в 3-4 рази!!! Вже давно час звільнити неефективного заступника та притягти за марнотратство його кишенькових підрядників.

У цьому світлі також хочу застерегти депутатів КМР передовсім Дарницького району (Володимир Гончаров, Леонід Ємець, Конопелько Микола, Віталій Павлик) не перекидати кошти з уже запланованих і вкрай необхідних нових шкіл на Крушельницької та Драгоманова, бо громада цих мікрорайонів так само потерпає від нестачі місць у ЗЗСО.

Києву для цього вкрай необхідні субвенції з державного бюджету, Lesia Zaburanna, Народний депутат Максим Перебийніс - 212 округ!!! А ще - негайні зміни до законодавства, які зобов‘яжуть будь-якого забудовника при отриманні МУО для комплексної забудови кварталу об‘єкти соціальної інфраструктури будувати і вводити в експлуатацію ЗА ВЛАСНІ КОШТИ В ПЕРШІЙ ЧЕРЗІ БУДІВНИЦТВА!!! Введення в експлуатацію житла без готових шкіл, садочків, поліклінік, необхідних для обслуговування новоселів має бути ЗАБОРОНЕНО законодавчо! До речі, щонайменше половину соціальних об‘єктів, як на мене, забудовник повинен БЕЗОПЛАТНО передавати на баланс місту. Це буде невеликою компенсацією територіальній громаді за скасовану з подачі безголової більшості «Слуг народу» пайової участі, яка припинила поповнювати місцеві бюджети з 1-го січня цього року.

Що ж до Stolitsa Group, то її наміри й амбіції на Осокорках, упевнений, залежать передовсім не лише від бажання рятувати ошуканих Паливодою інвесторів, але реалізації проекту виключно в законному полі і тільки разом з об‘єктами соцінфраструктури, які не збудувала Аркада. Зрештою, в цьому, як і у збереженні вже створеного нами Екопарк Осокорки, зацікавлені і самі ошукані інвестори, які пов‘язують своє та майбутнє своїх дітей з комфортним проживанням в нашому районі. Без озер і зелених зон, нових транспортних розв’язок і мостів вже тепер, а не в далекій перспективі воно просто неможливе!

P.S. Якщо ви змогли прочитати цей довгий текст, - передайте народним депутатам, що не вміють думати і читати, але й надалі прикривають чергову будівельну піраміду Інтергал-Буд, що чергового банкрутства горе-забудовника ні Київ, ні Україна вже не переживуть! Олена Шуляк та Слуга Народу - Тищенко Микола - Округ 219, це я до вас! Годі хайпувати і заробляти на наслідках злобудов і шахрайства, нам треба запобігати цим злочинам, щоб потім не платити за них гуртом!!!"

Спробував виступити і я, зосередивши увагу присутніх на тому, що будь-яке будівництво в Дарницькому районі на сьогодні не припустимо без вирішення першочергових проблем дарничан.

В цілому як на мене дуже важливий і позитивний захід від Столиця груп. оскільки вперше в нашому району відбувається зустріч забудовника із жителями не після того як, а до того як. Склалось враження, що Столиця груп готова на діалог з дарничанами і має намір підписати відповідний меморандум.

Залишається очікувати, що до цього діалогу долучаться не лише ті декілька дарничан, які опинились в актовій залі, а весь Дарницький район.

 Тому друзі! Уважно слідкуйте за повідомленнями, долучайтесь до дискусії, висловлюйте свої пропозиції, думки зараз, бо потім буде пізно.

Дуже добре, що цей забудовник налаштований на конструктивну взаємодію між усіма зацікавленими сторонами, у першу чергу дарничанами,і готовий лобіювати інтереси дарничан.