Тепер нас можуть визнати екотерористами?

Останнім часом ДУЖЕ боюсь слово "професійний"... Нас судять "професійні" судді, закони пишуть "професійні" депутати, громадською діяльністю займаються "професійні" громадські діячі, економікою - "професійні" економісти.... Ось тільки попиту на "професійних" прибиральників сміття немає чомусь... Краще бути "професійною зіркою" різноманітних шоу, форумів, дискурсів, аніж займатись буденними справами, як то - вийти і захистити озеро біля свого будинку, яке "професійні" забудовники за допомогою "професійних" депутатів, "професійних" юристів, "професійних" екологів, всупереч вимогам Водного кодексу України знищують. Ба більше подають "професійно" складений цивільний позов на людей, які вийшли захищати свої конституційні права на безпечні умови життя і чисте довкілля. І все "професійно", досконало....

А тепер ще і є бажання ввести визначення екотероризму, екотерористам!!! О як!!!! І все теж виходить від "професійних" екологів! Чому саме зараз? Навіщо? Невже немає інших інструментів у чинному законодавстві? Чи усі екологічні проблеми вирішені? Чи захищена природа від безвідповідального бізнесу? А такий насправді теж існує, а ви не знали? Достатньо подивитись на Київ. Що зроблено з унікальною природою Києва? Вже нема чим дихати через діяльність "професіоналів"...Згадаємо історію захисту озера Качине. Тепер там усі кияни, що вийшли на його захист - терористи, а "біленький та пухнастий бізнес", що скидав в озеро тони будівельного смиття - потерпілий?

Тож друзі, звертаюсь з величезним проханням і побажання! Будьте обережні у своїх законодавчих ініціативах. Спочатку проаналізуйте ситуацію в цілому, а потім використовуйте окремі бізнес кейси...

Понакидав для початку дискусії в українському суспільстві статті, думки за останні півроку. Тож прошу ознайомитись і долучитись до дискусії.

ПРИРОДА беззахисна перед людським втручанням. Ми не маємо права допустити, щоб адвокатів природи прирівнювали до терористів.

Вперше на теренах вільної https://en.wikipedia.org/ термін  "Eco-terrorism" з'явився о 07:36, 24 August 2003. Тоді  користувач без імені вперше розмістив статтю, в який визначив: "Ecoterrorism is a form of terrorism which is motivated by concern for the environment. Ecoterrorism is the use of violence by non-state actors in an effort to protect ecosystems or animals. It is notable that most national governments do not consider ecoterrorist groups as full-blown terrorists worthy of sanction, although they will pursue prosecution for criminal acts. A notable exception is the French government, which sent commandos to destroy the Greenpeace ship Rainbow Warrior in Auckland harbor."

Українська сторінка у Вікіпедії про "Eco-terrorism" була створена через 5,5 років о 02:44, 22 січня 2009 користувачем Oleksii0, який написав так: 

"Екотероризмекологічний тероризм або зелений тероризм - тип тероризму, що здійснюється під гаслами підтримки збереження навколишнього середовища та прав тварин, хоча різні джерела визначають термін дещо по-різному. З точки розу ФБР США, екотероризм визначається як "використання загроз або насильства кримінального характеру проти невинних жертв або їх власності з боку організацій, спрямованих на охорону природи з політичних причин, часто включаючи дії символічного характеру»[1]. За даними ФБР, в період 2003—2008 років екотероризм приводив до щорічних збитків біля 200 млн. доларів США лише на території Сполучених Штатів[2]. Посилання 1 Federal Bureau of Investigation - Congressional Testimony 2 "Style Weekly" article."

З 2009 по 2021 рік в Україні ніхто не звертав увагу на ці статті у Вікіпедії, люди виходили захищати природу від знищення і не здогадувались про те, що настане час, коли хтось в Україні виступить з ініціативою законодавчого визначення терміну Екотероризм і екотерористи.

Перша заговорила про це Professional Association of Ecologists of Ukraine. На своїй сторінці у ФБ ПАЕУ зробила 1 червня наступний допис: 

"Кейс .... Чим небезпечний екотероризм?

І скільки б хейту зараз знов не навалилося - це питання, осторонь якого в #ПАЕУ стояти ми не маємо права!

Ми стурбовані прогресуючим розвитком екоманіпуляцій, як похідної від загострення політичної боротьби і конкуренції між ФПГ. Екологічне протистояння між радикальними екологами та бізнесом не завжди приводить до компромісу, часто проводиться незаконними методами та нерідко закінчується трагічно...Екотероризм - це явище, що заплямовує не тільки саму екологічну тематику, а й професію еколога. Ситуація очевидна: екотерористи в Україні зазвичай з’являються тоді, коли є фінансові інтереси, а не екологічні.

Справжні борці за чисте довкілля - це люди, які системно займаються боротьбою за поліпшення стану життя, за стан навколишнього середовища. Тобто ставлять реальні довгострокові цілі. Такі люди роблять це на постійній основі.

Звертаюсь насамперед до ГО, які справді відстоюють принципи стійкого розвитку, саме вони мають розуміти, що довкілля - це не "в кожного свій сад", про який кожен має подбати окремо і заробити з нього...

Якщо політика "взагалі" зараз більше роз’єднує, то екологізація має об’єднувати!!!

А екотероризм - ганебне явище, яке в силах побороти всі разом!!!

Віднедавна членом ПАЕУ став "БІЛЯЇВСЬКИЙ ЗБАГАЧУВАЛЬНИЙ КОМБІНАТ" (далі - ТОВ "БЗК"), який надіслав звернення з проханням втрутитися в ситуацію, що склалася навколо реалізації інвестиційного проекту ТОВ "БЗК", задля синхронізації інтересів бізнесу, держави, суспільства і природи та не допущення зростання в Україні такого явища, як екотерроризм.

Всі надіслані матеріали вивчаються в Professional Association of Ecologists of Ukraine і їм буде надана відповідна публічна оцінка з залученням всіх зацікавлених сторін та зверненнями до всіх відповідних органів, в тому числі, до бізнес-омбудсмена!

Подвійні стандарти та прикривання "турботою про довкілля" не сприяють євроінтеграційним процесам в Україні, довірі інвесторів та побудови громадянської правової держави!"

Цього ж дня на Платформі рішень для менеджерів природоохоронної діяльності - ECOBUSINESS GROUP з'явилась  стаття "Посилене протистояння між радикальними "екологами" та бізнесом: чим небезпечний екотероризм? (посилання додається).

 Далі більше....

У жовтні місяці проходить  Національний Екофорум "Зелена економіка: як досягти балансу", під час якого розглядається питання: "Екотероризм та екорейдерство в Україні" 22 жовтня у ЗМІ з'являються новини: "В Україні вимагають визначити поняття "екотероризм" та "екорейдерство" на законодавчому рівні":

"Поняття "екотероризм" та "екорейдерство" повинні бути визначені на законодавчому рівні. У Києві обговорили питання екотероризму та екорейдерства в Україні під час національного екофоруму. Там наголосили на необхідності визначення цих двох понять на законодавчому рівні.... Фахові експерти, за результатами форуму, який завершиться 22 жовтня, у підсумковій резолюції мають намір звернутися до прем'єра, президента та парламенту з вимогою на законодавчому рівні визначити такі явища, як "екотероризм" та "екорейдерство", та виробити дієві механізми захисту від них прозорого бізнесу."

26 жовтня Vladislav Antypov зробив розгорнутий допис про те, що він і ПАЕУ можуть не поділяти думки інших, але завжди виступають за  СВОБОДУ ЕКОЛОГІЧНОГО СЛОВА. 

"На прошлой неделе состоялся Национальный ECOBUSINESS FORUM-2021 "Зеленая экономика: как достичь баланса". По традиции моделировали совместно с Людмила Циганок, Президентом Professional Association of Ecologists of Ukraine.

На форуме были представлены и бизнес, и общественные организации, и чиновники, и эксперты, и наука. Иногда на одной панели собирались люди с полностью противоположными точками зрения и начиналась очень горячая дискуссия. При этом всегда соблюдались рамки приличия и баланс (на самом деле не всегда, но мы очень старались).

Я, пока наблюдал жаркие дебаты в рамках форума, вспомнил одну историю.

Несколько лет назад меня позвали выступить на каком-то круглом столе по экологической тематике. Через какое-то время со мной связались организаторы и сказали, что приглашение отзывают и вообще мое присутствие нежелательно. Я спросил о причинах и ребята просто убили меня ответом (на самом деле скорее развеселили).

Мое присутствие на круглом на столе нежелательно, (внимание!) поскольку мое мнение может не совпадать с официальной позицией организаторов круглого стола. Еще раз! Меня не пустили на КРУГЛЫЙ стол, потому что МНЕНИЕ МОЖЕТ НЕ СОВПАДАТЬ с линией партии (на самом деле это была не партия, а ЦОИВ).

Короче, круглый стол оказался не очень круглым. Я помню, что я тогда не обиделся, а просто удивился. Какой смысл устраивать круглые столы, чтобы слушать только подтверждения своего собственного мнения? Создавайте карманные рабочие группы и протягивайте через них все стремные решения, как делают все нормальные люди (на самом деле не все так делают, есть хорошие РГ).

К чему я это все.

На всех мероприятиях под эгидой Профессиональной Ассоциации Экологов Украины мы даем возможность высказаться всем, кто имеет аргументированную позицию и готов ей поделиться. Мы приветствуем открытые дискуссии по любым острым темам – коррупция государственных органов, злоупотребления и манипуляции со стороны бизнеса, рейдерство со стороны общественных организаций, популизм политиков и многое другое. Я лично кардинально не согласен с некоторыми спикерами наших форумов, но как модератор строго слежу за тем, чтобы все имели возможность открыто высказываться (на самом деле не все – откровенное хамство я останавливаю).

В общем, свобода слова (в т.ч. экологического) - это то, что мы сегодня должны поддерживать и чем должны гордиться!

"Я не разделяю ваших убеждений, но готов умереть за ваше право их высказывать»" (с) Вольтер (на самом деле это не Вольтер, а Эвелин Холл)"

І що саме цікаво, дискусія про екотороризм почалась під цим дописом пана Владислава. Зокрема звернув увагу на наступну ії частину: 

Dima Skrylnikov Да, особенно тема про экотерроризм и её подтекст на форуме подчёркивает "нейтральность" и любовь к свободе слова...

  • Vladislav Antypov Dima Skrylnikov эту тему нельзя поднимать? Если поднимать эту тему, нарушается свобода слова?
  • Станислав Зинченко Владислав Антипов ты забыл , что экоактивисты приравниваются к котикам, веганам и … их нельзя ни в чем обвинят , они а приори хорошие

  • Dima Skrylnikov Vladislav Antypov По моему, коментарий выше Вашего коллеги Станислава Зинченко дал ответ и без меня, подчёркивая то о чём я и говорил.... Попытки поставить себя выше кого -то и маргинализировать какую либо часть общественности и навешивание ярлыков в т.ч. за их активную позицию, приводит к очень опасным последствиям. И это не имеет никакого отношения к нейтральности и свободе слова. Вместо реальной свободы слова и поиска диалога бизнесом, некоторые представители которого, пытаются закрыть рот обществености то судом, то бейсбольной битой, такие посылы приводят к практике насильства и притеснения защитников окружающей среды...Об этом уже кричат на разных международных площадках и в рамках Орхусской конвенции и в рамках Конвенции по правам человека. А если говорить про сам термин "экотерроризм", то как по мне в отдельных случаях недопуск экоинспектора или оттягивание до бесконечности модернизации, вследствии чего происходит необратимый ущерб окружающей среде и зоровью, значительно ближе к этому термину, чем тот контекст, который ваши коллеги пытались вложить в него на форуме.

  • Vladislav Antypov Dima Skrylnikov это очень странно - обращаться ко мне, но аппелировать к слова других людей. Может Вам лучше напрямую обращаться к Станислав Зинченко и другим моим коллегам? Я же не могу отвечать за других людей. Что касается моих слов. Я написал о том, что мы выступаем за то, чтобы каждый мог свободно высказываться. Вы против? Если Вас НЕ ПУСТЯТ на какое-то мероприятие ПАЭУ или НЕ ДАДУТ сказать то, что Вы хотите сказать, то я готов вместе с Вами бороться за свободу слова. Если Вам НЕ НРАВИТСЯ то, что говорит кто-то, то это никак на свободу слова не влияет. Наоборот, это говорит о том, что каждый может высказываться. Нравится это кому-то или нет. У Вас всегда есть возможность ответить и я готов Вам гарантировать данную возможность на любом мероприятии ПАЭУ. Что касается судов - это нормальная демократическая практика. Общественные организации подают в суд на промышленные предприятия, предприятия подают встречные иски. Если хотите обсудить что-то конкретное, присылайте кейсы - будем разбиравться. Что касается бейсбольных бит - нужно немедленно обращаться с заявлениями в правоохранительные органы, если есть такие случаи. В моей практике я с таким не сталкивался. 
  • Станислав Зинченко Dima Skrylnikov как всегда все перекрутили - для меня экотероризм и экорейдерство это использование экоактивистов для отъема бизнеса или давления в спорах за права собственности
  • Станислав Зинченко Dima Skrylnikov ну а монополии на правду нет ни у котиков, ни у веганов ни у экоактивистов 

  • Dima Skrylnikov Vladislav Antypov Обращаясь к Вам я не апеллировал к словам других, а сослался на них как на красноречивый пример. Для этого нет необходимости с кем либо предварительно общаться. Как говорится, в ФБ комментариях "мысль каждого видна".  А по поводу возможности участвовать или выступать на мероприятиях так это про цели, формат, регламент мероприятия, приглашенных выступающих и участников. Бывают определённые условия участия, например, специализированные мероприятия, платное или бесплатное участие. Но это не про свободу слова. Если не ошибаюсь, в большинстве мероприятий ПАЭУ предусмотренно платное участие. Было бы по меньшей мере странно если бы оплатившего участие НЕ ПУСТИЛИ или НЕ ДАЛИ сказать. За меня не беспокойтесь, я мероприятия ПАЭУ не посещаю. Но мой комменарий был не про форму мероприятия, а про содержание и опасные посылы, касающиеся навязывания обществу терминов "экотерроризм" и пр. в контексте деятельноти общественности. ПАЭУ с этих посылов фактически начинала свою деятельность и, к сожалению, мало что с тех пор изменилось. Напомню, что по поводу ПАЭУ и темы манипуляций, экотерроризма, экорейдерства и тп. общественные организации уже высказывались: https://ecoaction.org.ua/narodzhena-dlia-podolannia...
  • Vladislav Antypov Dima Skrylnikov во-первых, я не понял «красноречивый пример» чего был приведен. Того, что Вы не согласны с Зинченко и Конеченковым? Так это Ваше священное право - не соглашаться с их мнением. Как и их право - высказывать это мнение. Относительно ПАЭУ в тысячный раз повторяю. Мнение ПАЭУ может не совпадать с мнением ее участников. Более того, даже мое личное мнение может не совпадать с официальной позицией ПАЭУ. Наличие разных мнений участников (есть и общественность, и бизнес, и наука, и эксперты) и делает ПАЭУ одной из самых сбалансированных общественных организаций. Вы можете трактовать посылы ПАЭУ так, как Вам нравится (я уважаю право каждого на собственное мнение), но я говорил конкретно об одном посыле - каждый должен иметь право высказаться. Точка. И еще один момент лично от меня. Я сам предприниматель и поэтому отстаиваю интересы частного бизнеса. И я понимаю, что в частном бизнесе существуют добросовестные и недобросовестные предприятия. При этом, когда кто-то говорит злоупотреблениях со стороны бизнеса, я не принимаю это на свой счет, потому что понимаю, что речь идет о недобросовестном бизнесе. С экологическими НГО - то же самое. Когда речь идет об «экотерроризме», некоторые НГО не обращают внимание и даже соглашаются, что такое явление вредит честным НГО. При этом, у некоторых НГО прямо «пригорает» от этой темы. На воре шапка? )) Сразу скажу, что лично в Вашей порядочности и честности я не сомневаюсь. И точно знаю, что к экотерроризму Вы не имеете никакого отношения. Поэтому меня удивляет такая Ваша обеспокоенность этой темой.
  • Dima Skrylnikov Vladislav Antypov По поводу "пригорает" - не стоит опускаться до примитивной логики. Мне жаль что Вы меня не услышали. Я пытался пояснить что это серьезная и более глобальная проблема. К экотерроризму ни я ни общественность, которая выступает в защиту окружающей среды или экологических прав не имеет в принципе никакого отношения. Тероризм по определению это "суспільно небезпечна діяльність, яка полягає у свідомому, цілеспрямованому застосуванні насильства шляхом захоплення заручників, підпалів, убивств, тортур, залякування населення та органів влади або вчинення інших посягань на життя чи здоров'я ні в чому не винних людей або погрози вчинення злочинних дій з метою досягнення злочинних цілей;"Независимо от приставки, то что вы обсуждаете в рамках термина "экотерроризм", близко не имеет отношения к терроризму. То что Ваши коллеги пытаются навязать обществу под термином "экотерроризм" не только неправильно, это ещё и опасно.Цитата: «За свою неустанную работу по расширению прав и возможностей сообществ и защите экосистем, защитников окружающей среды убивают ошеломляющее количество. Убийство - не единственный способ преследования защитников окружающей среды; на каждого убитого приходится от 20 до 100 человек, подвергшихся преследованиям, незаконно и законно арестованных и привлеченных к суду за клевету и другие виды запугивания », - Джон Нокс, бывший Специальный докладчик ООН по правам человека и окружающей среде.https://www.unep.org/.../advancing-environmental-rights/who Именно поэтому на прошлой неделе на встрече Сторон Охусской конвенции был основан механизм быстрого реагирования, а на международной арене этот вопрос выходит на первый план. Комиссар Совета Европы по правам человека в своём выступении на этой встрече сторон тоже говорила о том что защитников окружающей среды часто пытаются назвать террористами и др. для того чтобы оправдать насилие или другие формы притеснения. Именно поэтому меня это беспокоит. Надеюсь и Вы за то чтобы разделять демократические ценности, а не копировать опыт наших восточных соседей.
  • Olena Kravchenko Dima Skrylnikov щиро дякую, Дмитре, за глибоке, конструктивне пояснення ролі екоактивіста, небезпек, з якими стикаються захисники довкілля.
  • Станислав Зинченко Dima Skrylnikov мы все за это, но не за все демократические ценности:) кстати а у Вас полного и сертифицированного списка этих ценностей случайно нет?

  • Vladislav Antypov Dima Skrylnikov я поддерживаю демократические ценности и разделяю обеспокоенность Сторон Орхусской Конвенции. Только будем честными, в Украине никто особо не преследует экологических активистов. Возможно есть какие-то частные случаи, но массового характера это не носит. И с одной стороны это очень хорошо, т.к. формирует сильные гражданские институты, а с другой стороны, к сожалению, создает возможности для шантажа и рейдерских действий со стороны недобросовестных экоактивистов. Но, я, кажется, понял, почему темы недопуска на экологические мероприятия вызывает такой интерес. Не в этом ли ответ? ))) https://www.facebook.com/100002263971699/posts/4440582752693813/?d=n
  • Dima Skrylnikov Vladislav Antypov Жаль что так и не поняли о чём я...((( На Вас была одна надежда, что донесете информацию вашим коллегам из ПАЭУ ))) Вопросы допуска или недопуска на мероприятия вообще не вызывает у меня никакого интереса. Это вопрос организаторов и их право организовывать мероприятие, исходя из их видения, целей и ресурсов. С таким же успехом можно было бы бесконечно обсуждать платное участие как форму ограничения доступа... А по поводу частных случаев, то к сожалению, таких частных случаев в Украине ежегодно не единицы , а десятки ...и их количество растёт. От физического насилия, уничтожения имущества (поджоги домов, автомобилей ..) до судебного давления. Например, https://zaborona.com/yakscho-phayesh-nosa-ne-u-svoyi.../ Из попыток закрыть рот общественности через суд среди "свежих" уже разрешённых ситуаций: https://reyestr.court.gov.ua/Review/97517292...
  • Dima Skrylnikov Станислав Зинченко Никак не пойму, это у вас неудачный юмор или образ мышления? )) По поводу сертификации это не ко мне, думаю в своём кругу вы найдёте любителей всё сертифицировать. Ну и первое слово в названии вашей ассоциации должно бы подсказать ориентиры..)
  • Станислав Зинченко Dima Skrylnikov неудачный образ мышления

  • Vladislav Antypov Dima Skrylnikov я акцентировал внимание именно на ЭКОЛОГИЧЕСКИХ активистах, которые, слава Богу, у нас в стране не сильно ощущают на себе преследования. А вот, например, антикоррупционеры и защитники ЛГБТ, которых Вы привели по ссылке, действительно серьезно рискуют. Что касается судебных исков. Если Вы считаете, что иск от промышленного предприятия к НГО - "попытка закрыть рот общественности через суд", то могу я считать, что иск от НГО к промышленному предприятию - "попытка давления давления на бизнес с целью получения личной выгоды"? ))
  • Dima SkrylnikovVladislav Antypov Не только я так считаю )) И это уже как раз ближе к вопросам свободы слова. Не люблю ссылаться на Википдию, ещё и на английском, но тут коротко и по сути..: https://en.wikipedia.org/.../Strategic_lawsuit_against...

  • Vladislav Antypov Dima Skrylnikov ну, если каждый иск бизнеса к общественной организации считать наступление на свободу слова, то справедливо будет каждый иск общественной организации к бизнес считать наступлением на право частной собственности - по сути экорейдерством ))) А иначе двойные стандарты получаются - на НГО в суд подавать нельзя, а на коммерческие компании - пожалуйста, сколько угодно. Большевизмом попахивает ))
  •  Dima Skrylnikov Vladislav Antypov Вы успели так бысто прочитаь? )) Можно конечно фантазировать, но лучше глубже разобраться в вопросе. Кстати, в приведеном выше примере из Украины Верховный суд подтвердил право НГО....И если я не ошибаюсь , это касалоь одного из учасников вашей дискуссии про терроризм на форуме...

  • Vladislav Antypov Dima Skrylnikov да, я знаю о судебном кейсе Кроноспана. Предприятие подало в суд за распространение недостоверной информации. К сожалению, в Украине тяжело оспаривать клевету, поэтому суд встал на сторону НГО.
  • Dima Skrylnikov Vladislav Antypov Тяжело общественности, противостоять большому бизнесу и большим деньгам...А по клевете у нас достаточно много практики и не такая она сложная. Просто не всё клевета что хочется. И есть отличие между недостоверной информации и обсуждением и подаче замечаний по поводу планируемой деятельности. Про что Верховній суд достаточно глубоко обосновал со ссылкой на практику ЕСПЧ, Комитета по соблюдению Орхусской конвенции и др.
  • Vladislav Antypov Dima Skrylnikov помнится мне, когда Экоклуб проиграл предыдущие суды, Ваши коллеги убеждали меня, что просто украинская судебная система нечестная и насквозь коррумпированная, а решения несправедливые. И тут вдруг Верховный суд вынес «глубоко обоснованное» решение. Чудеса! ))

  • Dima Skrylnikov Vladislav Antypov Для этого и существует Верховній суд, который принимает решение коллегиально и решение которого окончательное.

  • Vladislav Antypov Dima Skrylnikov честный только тот суд, который принимает те решения, которые мне нравятся ))

  • Сергій Куценко Vladislav Antypov "я акцентировал внимание именно на ЭКОЛОГИЧЕСКИХ активистах, которые, слава Богу, у нас в стране не сильно ощущают на себе преследования." Владиславе! Ви не дуже добре обізнані зі статистикою. Як раз переслідування екоактивістів в нашій країні є вкрай небезпечним. Можливо просто у вашому житті не було особистого досвіду захисту природу.

Сергій Куценко Для тих, хто не "в курсі": "За результатами моніторингу, протягом 2020 року серед різновидів громадської діяльності найбільш ризикованими були такі: протидія корупції (20), захист прав ЛГБТІК (19) та захист довкілля (9)."!!! Звісно, якщо люди насправді захищають довкілля, а не бізнес, який часто густо знищує нашу природу, звинуваючи людей у "тероризмі", у "псевдоекоактивізмі"... Я б не радив використовувати черговий поділ на справжніх і професійних. Бо ми вже проходили справжніх "рехформаторів". Результати усім очевидні. Усім добра і чистих думок! https://zmina.ua/.../aktyvizm-2020-monitoryngova-dopovid.../  Становище правозахисників та громадських активістів в Україні у 2020 році

  • Людмила Циганок Сергій Куценко з абсолютною повагою до сказаного: а де ви бачили хоч раз, щоб ПАЕУ виступало за поділ? І що Ви особисто знаєте про нашу діяльність, про людей, які щодня «на передовій» - екологи, науковці, екопросвітники? Невже привід для Вашого занепокоєння в адресу асоціації спровоковано: 1) вимогою професійності в діях природоохоронців?… від лікаря, будівельника, вчителя ми очікуємо спеціальної освіти та знань, а екологів це може ображати?  2) чи може питання до назви асоціації? Але ж профспілка тих же лікарів чи хіміків не викликає обурення, а чому екологи мають бути виключенням? 3) відверто дайте відповідь - Ви віддасте свою рідну людину на лікування в руки тому, хто про це лікування начитався з Інтернету? Чому так халатно в Україні ставимось до проблем довкілля? Professional Association of Ecologists of Ukraine - професійна спілка і ми реально проти будь-яких маніпуляцій і безпідставного хейту! Запрошую познайомитися ближче, щоб не ставати інструментом чиїхось необґрунтованих закидів! Ми відкриті і готові пропрацьовувати абсолютно полярні позиції, щоб в результаті досягти балансу! Позитиву і добра! #всебудееко

  • Людмила Циганок Сергій Куценко А тут кейс ганебних явищ, про які поки що багато хто обирає мовчати! Думайте і робіть висновки самостійно! Ми в ПАЕУ продовжуємо наполягати, що такі факти дискредитують природоохоронний рух! Нагадую, у жовтні ми запропонували дослідити ці недоброчесні практики, дати визначення та критерії поняттям ЕКОТЕРОРИЗМУ, ЕКОРЕКЕТУ, ЕКОТАЖУ, ЕКОРЕЙДЕРСТВУ, ГРІНВОШИНГУ та публічно розглянути можливість внесення законодавчих змін, що визначать відповідальність за здійснення таких недоброчесних практик в разі доведення вини. https://www.youtube.com/watch?v=pKddUiA90Lw... https://www.youtube.com/watch?v=RXIQRktjsZ4 https://www.youtube.com/watch?v=EKU_lj_urM0 Нацполіція - https://www.youtube.com/watch?v=X5fqHDQsgGk

  • Сергій Куценко Людмила Циганок щоб у цій ситуації бути об'єктивним, а я так гадаю, що ви саме на це претендуєте, ви не пробували дослідити іншій бік медалі: скільки в Україні випадків кампаній проти екоактивістів, нападів на них? Який і чій "бізнес" до цього причетний, як відреагувала правоохоронна система на ці випадки? І тоді у порівнянні, маючі усі об'єктивні дані, ми з вами продовжимо дискусію. Я же спробую вам показати іншій ролік про те, як цькували нас. Можливо він вам теж допоможе
  • Людмила Циганок Сергій Куценко саме так! Тому в алгоритмі, пропонованому нами, спочатку дослідити, а потім дати правову оцінку діям всіх сторін. Дякую за конструктив!

Environment People Law (EPL)/Екологія - Право - Людина (ЕПЛ) 2 грудня о 11:48 виступила із Заявою·про неприпустимість маркування екологічних активістів екотерористами 

"Природоохоронні та правозахисні організації, представники громадськості, що приєдналися до цієї заяви, глибоко стурбовані суттєвим сплеском звинувачень, погроз та актів насильства у бік громадян та організацій громадянського суспільства, які мирно захищають свої екологічні права та довкілля в Україні, а також спроб розпалювання ворожнечі між бізнесом та громадськістю окремими організаціями та особами.

Закликаємо природоохоронні організації та індивідуальних екологічних активістів твердо відстоювати своє право на участь у політичних і суспільних дебатах, у процесах прийняття екологічно важливих рішень і не боятися!

З повним текстом заяви можна ознайомитися за посиланням: https://bit.ly/3Ejad2m"

Станом на 12.12.2021 заяву підписали 90 організацій та біля 200 громадських діячів, активістів, науковців, екологів, жителів України! Збір підписів продовжується, тому перелік треба уточнювати щодня.

  1. ГО Бюро екологічних розслідувань (БЕР)
  2. МБО «Екологія-Право-Людина» (ЕПЛ)
  3. ГО “Харківська правозахисна група”
  4. Українська Гельсінська спілка з прав людини
  5. ГО “Центр Протидії Корупції”
  6. ГО «Природоохоронна група»
  7. ГО «Мережа захисту національних інтересів» (АНТС)
  8. ГО «Єдина Планета» (ХутроOFF)
  9. Всеукраїнська спілка громадських організацій “Асоціація зоозахисних організацій України”
  10. ГО “Ліга допомоги тваринам”
  11. ГО “Громадсько-правовий захист”
  12. ГО «Відкриті клітки Україна»
  13. ГО «ЮАенімалс»
  14. ГО «Зелена Генерація»
  15. ГО «Екопарк «Осокорки»
  16. Денис Казанський, журналіст
  17. Олена Казанська, членкиня ГО “Київ Грін Сіті”, ГО “Офіс Довкілля”
  18. ГО “Екологічний клуб “Край”
  19. ГО «Інститут еконологіі»
  20. ГО «Центр регіональних досліджень»
  21. ГО “Громадська ініціатива “Місто Сонця”
  22. ГО “Друге Життя”
  23. ГО “Екологічний клуб “Край”
  24. ГО “Екологічно-гуманітарне об’єднання Зелений Світ”
  25. ГО Глобальна мережа екопоселень України
  26. Коаліція громадських організацій «Досить труїти Кривий Ріг»
  27. ГО «Центр громадянських свобод»
  28. ГО «Центр прав людини ZMINA»
  29. ГО «Плато»
  30. ГО «Еколтава»
  31. ГО «Флора»
  32. ГО «Наш дім Манява»
  33. ГО «Екосфера»
  34. ГО «Спілка порятунку Голосіїва»
  35. ГО «Центр міжнародного співробітництва і впровадження проектів»
  36. ГО «Екологічний клуб Еремурус»
  37. ГО «ЛІіС»
  38. ГО « Дзиґа»
  39. ГО «Екоклуб»
  40. ВЕА «Зелений світ» м. Вознесенська Миколаївської області
  41. ГО «Центр правових та політичних досліджень “СІМ”»
  42. ГО «СВОЯ ЗЕМЛЯ», Полтавська область, Кобеляцький район, смт. Білики
  43. ГО «Докудейз»
  44. БО «Фонд милосердя та здоров’я»
  45. Святошинська районна організація «Зелений світ», Київ
  46. Херсонська обласна організація Комітету виборців України
  47. Громадський комітет захисту конституційних прав та свобод громадян
  48.  ГО “Насіннєва скарбниця”
  49.  Бєляєв Андрій, громадсько-політичний діяч
  50.  ГО “Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір”
  51.  Донецька регіональна організація Всеукраїнської екологічної ліги
  52.  Петрухін Антон, громадсько-політичний діяч
  53.  НПП “Тузлівські лимани”
  54.  Клюйко Микола, еколог з багаторічним стажем
  55.  ГО “Зелений патруль України”
  56.  ГО “ЕкоТЕКА”
  57.  ГО “Донецький екологічний рух”
  58.  НПП “Тузлівські лимани”
  59.  ГО “Планета Водогін”
  60.   ГО “ЕкоТЕКА”
  61.  ГО “Насіннєва скарбниця”
  62.   ГО “Еко-досвід”
  63.   Садівниче товариство “Дружба”
  64.  ГО “Зелений патруль”
  65.  Петелицький Михайло, ГО Екопарк Осокорки”
  66.  ГО “Донецький екологічний рух”
  67.  ГО “ПЦ “Народний захист”
  68.   ГО “Озеро Качине”
  69.   Еко-група “Разом”, м. Харків
  70.  ГО “ЕКОЦИД.НЕТ”
  71.  ГО “Відродження природної спадщини”
  72.  ГО “Центр екологічних ініціатив “Екодія”
  73.  ГО “Національний екологічний центр України”
  74.  ГО “Карпатсько-Дунайська програма”
  75.  МБО “Інформаційний центр “Зелене досьє”
  76.  ГО “Зелений листок”
  77.  ГО “Голос Природи”
  78.  ГО “Ревізор”
  79. ГО “Нове Ясіня”
  80. ГО «Озеленення.Кропивницький»
  81. ГО «Вольтера»
  82. ГО «ПЦ Народний захист»
  83. ГО «Екологічна безпека та охорона», Черкаси
  84. ГО “Зелений рух” Миколаївщини
  85. ГО “БАХМАТ”
  86. Донецька обласна екологічна організація “МАМА-86”
  87. Товариство імені Олекси Тихого
  88. Донецька обласна екологічна асоціація “ЗЕЛЕНИЙ РУХ ДОНБАСУ”
  89. Сергій Федоринчик, керівник інфоцентру УЕА “Зелений світ” зі Статутом 1992 р”
  90. Гаєв Євген доктор техн. наук, професор Національного авіаційного університету
  91. Листопад Олег, екологіст
  92. Лиманський Сергій, завідувач відділення Українського степового природного заповідника НАН України “Крейдова флора”
  93. Листопад Олег, екологіст
  94. Бєляєв Андрій, громадсько-політичний діяч
  95. Бєлінська Інна, викладачка журналістики КНУ імені Тараса Шевченка
  96. Тамара Харчилава, активістка
  97. Роман Євген, активіст
  98. Кравченко Ірина, м. Харків, активістка
  99. Соловій Анатолій, активіст
  100. Василенко Тетяна, екоактивістка
  101. Кодацька Ірина, екоактивістка
  102. Погребняк Анна, м. Кам’янське
  103. Уманець Олена, м. Кам’янське
  104.  Погребняк Анна, м. Кам’янське
  105.  Клюйко Микола
  106. Кудінова Інна, м. Кам’янське
  107.  Биков Ігор
  108.  Кондратьєва Оксана, м. Кам’янське
  109.  Чесноков Валерій, м. Кам’янське
  110.  Кам’янська Любов, екоактивістка
  111.  Тодорова Олена, м. Кам’янське
  112.  Чуніна Тетяна, м. Кам’янське
  113.  Іванченко Андрій екоактивіст
  114.  Нефьодова Юлія, м. Кам’янське
  115. Олійник Світлана, м. Кам’янське
  116.  Забава Любов
  117. Бітюков Олег
  118. 154 мешканці с. Покровка, Миколаївська область
  119. Биков Ігор
  120.  Янчевський Олег
  121. Олександр Філь
  122. Щуковська Тетяна
  123. Забава Любов
  124. Кравець Галина, м. Кам‘янське
  125. Уманець Олена, м. Кам‘янське
  126. Барковська Ірина
  127. Думнова Юлія
  128. Азізян Левон, екоактивіст, Луганщина

Чекаю ваші коменти, зауваження, пропозиції.