Трекінг головної пошти країни. Листоноши не потрібні?

16 днів! Саме стільки часу знадобилось Укрпошті, щоб ... доставити листа із пункту А (Подільський район м.Києва) до пункту Б (Дарницький район м.Києва) і вручити адресату.

Здавалось би - Київ. Подільський район - Дарницький район. Відстань між А і Б - 12 КМ. На машині можна подолати за 14 хвилин (якщо відсутні пробки), на міському транспорті за 1 годину і 2 хвилини, ну і якщо зовсім немає транспорту - пішки за 2 години 26 хвилин.

Відправник (організація), яка 18 листопада відправляла через Укрпошту запрошення адресату на захід, що мав відбутися 23 листопада, виходила саме з цього розрахунку. Звісно додали ще декілька днів на всяк випадок і були впевнені, що отримувач вчасно отримує запрошення. Але не так сталось як гадалось. Між відправником і отримувачем є посередник - УКРПОШТА. А у цього посередника-бізнесмена є свої власні правила, обставини, з якими не завжди знайомі клієнти.

Трекинг Укрпошти (https://track.ukrposhta.ua/), добре що є така функція на сайті Укрпошти, дозволяє відстежити шлях відправлення, якщо знаєш його номер.

Що стосується даного конкретного випадку трекинг (шлях відправлення) був наступний:

  • 04.12.2021 Відправлення вручено: особисто 02081 м.Київ Україна
  • 23.11.2021 Відправлення не вручене під час доставки: інші причини 02081 м.Київ Україна
  • 19.11.2021 Відправлення у точці видачі/доставки 02081 м..Київ Україна
  • 19.11.2021 Відправлення прямує до точки видачі/доставки 02081 м..Київ Україна
  • 19.11.2021 Надходження на сортувальний центр м.Київ Україна
  • 18.11.2021 Надходження на сортувальний центр м..Київ Україна
  • 18.11.2021 Надходження на сортувальний центр м.Київ Україна
  • 18.11.2021 Відправлення прийняте: 04071 м.Київ Україна

Тобто листа було доставлено із точка А до точки Б (нагадаю відстань між ними 12 км) за один день4 дні лист знаходився в точці Б на поштовому відділенні (з 19 листопада до 23 листопада). 23 листопада, як показує трекинг, поштове відділення відправлення не вручило: з "інших причин", точно не вказується яких саме. 11 днів після невручення з "інших причин"  лист спокійно пролежав на полиці у поштовому відділенні. І лише 4 грудня Укрпошта вдруге спробувала доставити листа адресату і ця спроба виявилась успішною. Успішною спроба виявилась випадково, оскільки спрацювали одночасно багато  різних факторів. Зокрема:

  • повідомлення від Укрпошти було роздрукованим (а не написаним від руки як це буває у більшості випадків)
  • повідомлення було вкладено не кудись під полу, у щілину двері, дзвінка, а саме в поштову скриню
  • у повідомленні чітко було зазначено графік роботи відділення
  • одержувач листа був вдома (що не завжди буває під час доставки: робота, відрядження, тощо) і випадково саме в цей день, саме в цей час (за 1 годину 20 хвилин до закриття поштового відділення) перевірив поштову скриню
  • час роботи пошти дозволяв ще встигнути отримати поштове відправлення (залишалась ще 1 година роботи відділення)
  • на поштовому відділенні була невелика черга, лише 8 людей
  • одержувач проявив терпіння і витримку, очікуючи на вулиці (у приміщення поштового відділення не допускають більше 4-х людей) своєї черги
  • було не так морозно, можна було витримати холод на вулиці....

Вчора вирішив написати подяку за сервіс Укрпошті: "#Укрпошта. Сьогодні о 15.40 у поштовій скрині побачив повідомлення: "На ваше ім'я одержано рекомендований лист... Видача поштового відправлення проводиться...(субота з 10.00 до 17.00) Було 15.40. Вирішив все ж таки піти на пошту. Я вже довго чекав одне запрошення, але чомусь воно не надходило... Отримав. Відкриваю. Бінго! Воно! Саме те, що чекав! Але!!! Запрошення на 23 листопада 2021 року!!! А сьогодні вже 4 грудня!!!! Питаю: "Чому я отримав лише сьогодні листа? Коли ви його отримали?" Відповідь вразила. Вона проста. "Ми отримали 19 листопада. Листонош усіх звільнено. Ви самі маєте відслідковувати ваші листи!!!" 2021 рік!!! Укрпошта... У мене все... Дякую за сервіс...."

Для чого я це зробив і зараз пишу теж?

УКРПОШТА! Дуже сподіваюсь, що ви і ваш менджмент  відреагує на цю "подяку". За жодних обставин не карайте працівників! Люди не винні. Просто продумайте свої бізнес процеси. Чи не поспішили ви зі звільненням листонош? Чи правильно, що люди чекають на морозі, а не у приміщенні? Можливо ви щось придумаєте, щоб люди отримували відправлення не через 16 днів, а своєчасно? Пам'ятаєте як раніше доставлялись телеграми?! Чи ви вже забули про цей сервіс? Ви розумієте, наскільки важливо людям отримувати вчасно кореспонденцію, чи для вас важливіше отримувати лише гроші за відправлення, а якість, своєчасність вас не турбує? Щось напевно з вами пороблено! Бажаю швидкого одужання і гарної роботи на благо людей! Дуже хочеться пишатися вашою роботою і тим, що у нас в країні найкраща пошта світу.