Три педагогічні моделі для онлайн-курсів, які підвищать їх ефективність

Через те, що конкурентами онлайн-освіти є відеоігри, Netflix, Google та інші радості інтернету, тому в успішному онлайн-курсі має бути щось більше, ніж просто структурована і зібрана в одному місці інформація. Поговоримо про педагогічні моделі, які допоможуть вам розробити успішний онлайн-курс.

Колба 

На відміну від традиційного методу навчання модель Колба передбачає рух від практичного досвіду до теорії і таким чином вона допомагає поступово формувати потрібні навички. Процес навчання, відповідно до цієї моделі - спіраль. Це цикл накопичення особистого досвіду, обмірковування і роздуми, і вже потім - дія.

Тобто на виході виходить така структура: досвід → аналіз → теорія → практика.

Такий підхід враховує особливості навчання дорослих, які схильні орієнтуватися на свій досвід.

Case-study

Суть методу кейсів полягає в тому, що перед учнями створюється ситуація пошуку рішень, в якій необхідно розглянути різні варіанти розвитку подій, використовуючи попередній досвід і креативний підхід.

Структура виглядає так: опис кейса → обговорення рішень → теоретична частина → пошук рішень → перенесення на реальні ситуації.

Основний плюс цього методу - розвиток soft skills, які допомагають успішно справлятися з реальними робочими процесами.

Навчання навичкам

Модель навчання навичкам використовується для тих ситуацій, коли учень повинен навчитися робити щось конкретне швидко і точно. Експерт передає навичку, яка повинна бути відтворена учнями в незмінному вигляді.

Тобто структура така: коротка теорія з основними нюансами → демонстрація навички → зробити разом → зробити самостійно під керівництвом експерта.

Цей метод ідеально підходить для передачі навичок в прикладних професіях на кшталт танців або малювання і підходить для навчання новачків в самих різних сферах.

Пам'ятайте, що головне завдання хорошого онлайн-курсу в тому, щоб його користувачі змогли отримати свій результат, а якщо він виявиться значно краще очікуваного, ваш курс однозначно матиме успіх.