Три роки, як діє Меморандум між Мариною Хондою та Сергієм Лобойком. Які результати?

Шановні громадські діячі! Шановна громадська спільнота Києва!

Виповнилось три роки з часу підписання Меморандуму про співробітництво між Департаментом суспільних комунікацій виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) та представниками інститутів громадянського суспільства в рамках проекту "Сприяння участі громадян у демократичному процесі прийняття рішень в Україні" в присутності представників Офісу Ради Європи.

Цей Меморандум було підписано Мариною Хондою і Сергієм ЛобойкоМ - громадською спілкою "Центр Розвитку Інновацій".

На той час було безліч зауважень і застережень громадськості щодо легітимності підписання Меморандуму з боку Сергія Лобойка, оскільки громадські організації не розуміли, яким чином було обрано цю кандидатуру для підписання Меморандуму, хто уповноважив Сергія Лобойка від громадськості для підписання Меморандуму.

Тим не менш Меморандум було підписано. І він діє вже ТРИ роки.

Дуже вдячні Офісу Ради Європи за реалізацію в Україні проекту "Сприяння участі громадян у демократичному процесі прийняття рішень в Україні" і все, що було зроблено в рамках цього проекту в Україні.

Але у нас є домашнє завдання, з яким впоратись може і має саме громадянське суспільство України, а саме: проаналізувати результати дії Меморандуму. з'ясувати що вдалось, що не вдалось і прийняти рішення - що дал?

Тому, друзі цією статтею запрошуємо вас до дискусії, чекаємо ваші пропозиції, зауваження, коментарі.

А для початку просто нагадаємо, як це було у 2018 році. Нажаль Володимир Кебало на наше прохання не надав список учасників Академії, пославшись на те, що не має права на розголошення персональних даних, тому ми скористались можливостями ФБ, який багато чого зберігає, у т.ч. і інформацію про учасників Академії.

ФБ група Council of Europe: civil participation 20 січня 2018 року розмістила таку інформацію: 

 "Академія громадської участі

Сьогодні завершилася пілотна Академія громадської участі, організована за сприяння Офіс Ради Європи в Україні - Київ 18-20 січня.
Це було три насичені дні спільної роботи представників НУО, публічних службовців, міжнародних та національних експертів Ради Європи над напрацюванням:
- Керівних принципів щодо публічних консультацій та партисипативного процесу формування політики в Києві;
- плану дій та інформаційних стратегій для стратегії водних ресурсів Києва;
- інструментів для планування бюджету.
Академія вперше зібрала "на одному" полі громадський сектор та представників органів влади для діалогу та розширення можливостей долучитися до процесу вироблення та реалізації міських політик.
Результат - спільні напрацювання, плани дій та дорожні карти щодо вироблення та реалізації міських політик.
Сподіваємося, що Академія стане платформою для ефективної та неформальної взаємодії між публічними службовцями та представниками ГО.
Дякуємо всім за участь і до наступних зустрічей!
#Академія_участі "

Olga Bernasovskaya   21 січня 2018 р.  написала такий пост у ФБ групі  Громадський бюджет Києва: СПІЛЬНО

"Пілотна Академія Громадської участі проекту Офіс Ради Європи в Україні - Київ "Сприяння участі громадян у демократичному процесі прийняття рішень в Україні" завершилась, але це тільки початок!

Загальна мета:

Зміцнення громадської участі у процесі формування та реалізації політики, розширення можливостей громадянського суспільства як цінного партнера Київської міської влади при прийнятті рішень через навчання, обмін міжнародною порівняльною практикою й практичним досвідом для застосування інструментів і принципів вирішення політичних завдань в Києві. Подальший розвиток концепції Академії громадської участі для майбутньої реалізації в Києві, інших регіонах України, на місцевому та національному рівні, а також в інших у державах-членах Ради Європи.

Конкретні цілі:

Розроблення Керівних принципів щодо публічних консультацій та партисипативного процесу формування політики в Києві для Київської міської влади. Досягнення повноцінної участі зацікавлених сторін у процесі прийняття рішень - закладення основи сталої платформи НУО для участі в інклюзивному діалозі в Київською міською владою.

Розроблення плану дій та інформаційних стратегій для розбудови довіри між міською владою та НУО, застосування Керівних принципів в конкретних сферах політики в Києві, зокрема, щодо стратегії водних ресурсів, бюджетної стратегії та планування.

Вивчення та застосування інструментів для планування бюджету (для використання як публічними службовцями, так і НУО) за допомогою практичних прав та моделювання капіталовкладень і планування бюджету.

Вивчення нових навичок щодо написання аналітичних документів в сфері політики та участі в розробці політики для представників НУО через ситуативний аналіз і практичний досвід.

В Академії приймали участь:

Олена Литвиненко, заступниця Голови Офісу Ради Європи в Україні; Volodymyr Kebalo, керівник проекту, Офіс Ради Європи в Україні; Jeff Lovitt, експерт Ради Європи; Андріан Іонеску, експерт Ради Європи; Serhiy Loboyko, експерт Ради Європи, Голова Центр Розвитку Інновацій - Center for Innovations Development, координатор від громадськості Громадський бюджет КиївOlga Stuzhinskaya, експертка Ради Європи; Алексей Коваленко, координатор платформи НУО в Києві; Наталия Чорногуб, експерта Ради Європи; Катя Тіілікайнен, радниця з гендерних питань, Рада Європи; Тетяна Хвала, платформа НУО в Постойні, Словенія; Наталія Окша, заступниця директора Департаменту інформації та комунікації з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів України; Марина Хонда, директорка Департаменту суспільних комунікацій виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації); Володимир Слончак, начальник управління правового забезпечення діяльності Київської міської ради; Volodymyr Repik, директор Департаменту фінансів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації); Svetlana Prinada, директорка Департаменту економіки та інвестицій виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації); Oleksii Rudenko, депутат, член постійної комісії Київської міської ради з питань бюджету та соціально-економічного розвитку; Alexandra Borisova, заступниця генерального директора комунального підприємства "Плесо"; Artem StelmashovOlga Zhurova; представники Секретаріату Київської міської ради Наталя Петрова, представники Департамент суспільних комунікацій КМДАOlexandr KorenAleksandr Denis; представник Департамент фінансів КМДА; Представники Оболонська районна в м. Києві державна адміністраціяMaksym Latsyba; Український центр незалежних політичних досліджень; Maria Gryshchenko, представниця CEDOSKatherine Ivanchenko, представниця Центр Розвитку Інновацій - Center for Innovations DevelopmentPiotr Kazmierkiewicz, тренер; Olya Gvozdik, модераторка Академії; Svitlana Maistruk інформаційна підтримка

Представники громадськості від НУО: Olena MedvedenkoOlga BernasovskayaOlena SalataAnnabella MorinaYuliya ZherlitsinaTetiana BorysovaAnna BorishkevichМария Акуленко, Ninel Suslova, Olena Dvorytska, Максим Кондрюк, Василий ГончарукВладимир БасовскийАнтон Осьмак, Oleg Cheslavsky, Гліб АнтоненкоOlexandr BileraГена НовиковAndrey HrutbaKirill NemchenkoMykhailo PetelytskyySergey Horolskiy

Дякуємо організаторам! До нових зустрічей! #Академія #ПлатформаНУО #КиївськаГромадськаПлатфора"

Хронологія подій від Київська громадська платформа

День перший.

#Академію_участі відкрили: Олена Литвиненко, заступниця Голови Офісу Ради Європи в Україні; Марина Хонда, директорка Департамент суспільних комунікацій КМДА; Volodymyr Kebalo, керівник проекту, Офіс Ради Європи в Україні; Джефф Ловітт, експерт Ради Європи; Serhiy Loboyko, експерт Ради Європи. https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=160447671257912&id=142493499719996

День перший, продовження.

Панельна дискусія про моделі демократії участі та публічних консультацій. Спікери: Алексей Коваленко, координатор платформи НУО в Києві; Тетяна Хвала, платформа НУО в Постойні, Словенія (через скайп); Maksym Latsyba, Український центр незалежних політичних досліджень; Модераторка: експертка Ради Європи Olya Gvozdik https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=160453104590702&id=142493499719996

Про гендерні аспекти - рівну участь жінок та чоловіків у процесі прийняття рішень, а також гендерно-чутливі політики розповіла спікер: - Катя Тіілікайнен, радниця з гендерних питань, Офіс Ради Європи в Україні - Київ. https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=160469107922435&id=142493499719996

Робота в групах разом з публічними службовцями, представниками НУО та експертами Ради Європи стосовно наступних питань:

- керівні принципи щодо публічних консультацій та партисипативного процесу формування політики в Києві, методичні рекомендації щодо того, який механізм громадської участі підходить до певного етапу/процесу прийняття рішень (розгляд його застосування в бюджетному плануванні/стратегії водних ресурсів).

- словенські Керівні принципи щодо публічних консультацій та їх можливе застосування в Києві (в бюджетному плануванні/стратегії водних ресурсів).

- проект Закону України «Про публічні консультації», пропозиції до проекту закону, основні елементи Плану заходів щодо реалізації в місті Києві у 2018 році Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні.

- як громадянське суспільство може взаємодіяти з міською владою на сталій основі як визнані партнери із визнаними формами та рамками для участі, а також форми консультацій з громадськістю для різних типів політичних рішень. https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=160482171254462&id=142493499719996

Яким є прийняття рішень в Київській міській владі? Які вихідні позиції для залучення громадських організацій?

Спікери: Марина Хонда, директорка Департамент суспільних комунікацій КМДА розповість про процес прийняття рішень, нормативно-правове регулювання; Володимир Слончак, начальник управління правового забезпечення діяльності Київської міської ради - про норми міської ради, як це працює; Володимир Репік, директор Департаменту фінансів Київської міської державної адміністрації - порядок формування і виконання бюджету; Модератор: Serhiy Loboyko, експерт Ради Європи. https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=160489764587036&id=142493499719996

Відео з обговорення бюджетного процесу (порядок формування і виконання бюджету) в Києві та громадську участь у пості від Київська громадська платформа

Спікери: Олексій Руденко, депутат, член постійної комісії Київської міської ради з питань бюджету та соціально-економічного розвитку; Володимир Репік, директор Департаменту фінансів Київської міської державної адміністрації; Модератор: Serhiy Loboyko, експерт Ради Європи. https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=160525581250121&id=142493499719996

Інтерактивні практичні завдання з експертом Ради Європи Адріаном Іонеску на наступні теми: Концепція та інвестиції; Аналіз бюджету; Основні дані для прогнозування та сценаріїв; Прогнозовані бюджетні умови; Огляд і конкретизація вихідних цілей; Інвестиційні рішення. https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=160548311247848&id=142493499719996

Про першу стратегію водних ресурсів Києва та долучення до її розробки громадськості розповідає Олександра Борисова, заступниця генерального директора комунального підприємства «Плесо» https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=160738394562173&id=142493499719996

Найцікавіше, імітовані дебати! Громадськість стає Владою! По легенді, до новоствореного Департаменту суспільних комунікацій, з представників громадськості, з пропозиціями та вимогами, щодо прийняття стратегії водних ресурсів Києва, приходить переговорна група з пікетом. Чи зможуть сторони перейти від конфронтації до співпраці та напрацювати спільний план? Іспит для обох сторін майже провалено. Після дебатів, розбір польотів з професійними порадами розв'язання конфліктних ситуацій від директорки Департаменту суспільних комунікацій Марини Хонди https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=160759477893398&id=142493499719996

Про ініціативу «Партнерство «Відкритий уряд» (Open Government Partnership), концепції різних рівнів взаємодії (консультування – залучення – співпраця), співучасть у спільних зобов'язання в рамках із Плану дій говорять: Наталія Окша, заступниця директора Департаменту інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів України Урядовий портал; Джефф Ловітт, експерт Ради Європи, член міжнародної групи експертів Партнерства «Відкритий уряд»; Маємо пропозиції від Києва щодо Плану дій із впровадження Ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд», зокрема щодо: навколишнього середовища, у тому числі водних ресурсів стратегії і бюджету; партисипативного вироблення рішень. Модератор: Serhiy Loboyko, експерт Ради Європи https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=160774844558528&id=142493499719996

Відгуки про Академію:

1. Відгук від команди Центр Розвитку Інновацій - Center for Innovations Development  з подякою  Офіс Ради Європи в Україні - Київ. ЦРІ на чолі з експертом Ради Європи  Serhiy Loboyko, втілюють у життя інструменти прямої Е-Демократії: петиції, Громадський бюджет Київ  - за допомогою якого кияни залучаються до розподілу частини міського бюджету, об’єднуються у Спільноти, навчаються, разом з владою міста, втілювати проекти у життя. ЦРІ прийняв активну участь в організації #Академії_участі , підготовці Меморандуму про співробітництво між Департамент суспільних комунікацій КМДА  та представниками інститутів громадянського суспільства. Меморандум урочисто було підписано під час Академії.  Мета Меморандуму об’єднання зусиль для запровадження інклюзивного діалогу в процесі прийняття рішень місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування взаємного посилення та співпраці для побудови провідного у світі розумного міста через вдосконалення міських політик, розвиток е-демоктатії та просвітницької діяльності. https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1244007359032242&id=468374686595517

2. "Почуйте Громадськість", так починається відгук  Наталия Чорногуб , засновниці ГО " Парк Наталка", яка має успішний досвід співпраці з владою Києва. Дякуємо, пані Наталя за організацію #Академія_участі https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1407533329370170&id=100003405490209

3. Неймовірний відгук від Yuliya Zherlitsina. Академія - це ЗНАННЯ РОЗУМІННЯ ДОСВІД РОЗВИТОК ЗНАЙОМСТВА КОНСУЛЬТАЦІЇ НОВІ ІДЕЇ МРІЇ. Не можна було сказати краще  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10156313612109887&id=537719886

4. Надходять нові відгуку від учасників #Академії_участіМарія Акуленко про навчання, практичний досвід та подяку організаторам https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1917545268274357&id=100000567063467

5. Подяки та ще більше фото від Bogdana Beschastnaya  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1605357892843425&id=100001076893123

6. Відгуки від учасника Академії Гліб Антоненко  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1627830363962082&id=100002054038175

7. Відгуки та враження від Академії Алексей Коваленко  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1606863662715096&id=100001744337366