Ціна питання і покарання. Порушив закон - заплати 1:20.

Усі ми користуємось пасажирським транспортом. Ну майже усі.

Є категорія співвітчизників, у яких є службові машини, і їм байдуже ціна квитка на тролейбус, метро, автобус, електричку, оскільки їх "тіла" доставляються до місця роботи безкоштовно, тобто за рахунок платників податків - нас українців.

Залишилися в країні ще й ті, які мають достатньо грошей, щоб пересуватись містом власним транспортом. 

Але мова не про це. Мова про нас, громадян України, які в більшості своєї користуються послугами міського транспорту і не тільки через те, що це дає можливість пільговій категорії населення скористатись своїми пільгами, але також і через те, що це достатньо зручно (особливо коли в часи пік - затори на дорогах по всьому місту, а в метро заторів, як відомо, ніколи не буває).

Так от. Ви ніколи не замислювались над тим, наскільки чітко відпрацьована, продумана в міському транспорті система покарання за безквитковий проїзд?

Прописані Правила користування міським наземним пасажирським транспортом.

Створена квиткова інспекція.

Оскільки особисто я користуюсь завжди муніципальним транспортом, помітив останнім часом, наскільки ретельно працює ця квиткова інспекція в м.Києві.

Не встиг зайти в транспорт і сплатити за проїзд, як майже одразу до тебе підходять контролери і перевіряють оплату проїзду, і не дай боже ти не заплатив - на місці штраф - 160 грн.

І це правильно. Саме те, що кожен пасажир сплачує за отримані послуги, надає можливість розвиватись пасажирському міському транспорту.

При цьому, якщо ви звертали увагу, співвідношення ціни квитка і ціни штрафу - 1:20.

Не сплатив - 8 грн., заплати штраф 160 грн. Все дуже просто, не треба вираховувати суму збитків через складні підрахунки, коефіцієнти, не треба йти в суди, доводити що пасажир не правий і встановлювати його вину. а потім через виконавчу службу добиватись, щоб він відшкодував збитки.

І все це, коли мова йде про покарання звичайних громадян України, пересічних мешканців міст. Десятки, сотні контролерів забезпечують своєчасну оплату 8 гривень кожним без виключення пасажиром. Кожний пасажир, який не заплатив 8 гривень, на місці сплачує штраф у розмірі 160 гривень.

Але, підкреслюю, це коли мова йде про звичайних людей, а не про тих, які користуються службовими автівками і пересуваються по місту безкоштовно за рахунок платників податків.

А тепер давайте згадаємо наших улюблених можновладців, посадовців, чиновників різного рівня.

Прийняв "не зовсім правильне" рішення, яке призвело до мільйонних збитків місту, державі - а покарання яке???....Самі знаєте...

Так от, якщо б в країні існувала однакова система покарання для усіх без виключення - напевно ми були б давно по рівню життя Європейською країною.

Чому б не взяти за основу запропоновану Київпастрансом систему штрафів - 1:20?

Вкрав на 1 млн. - заплати 160.

Прийняв розпорядження, постанову, закон, якій призвели до збитків в 1 млн - заплати 160.

Просто, зрозуміло, швидко. Да і поповнення бюджету буде щодня, щохвилини. Оскільки таких розпоряджень. постанов, законів "клепають" сотнями на день.

Як вам така ідея?

Ну правда ж чудова?

Може тоді наші "розумники" думати стануть.