Україна має найшвидше перебудувати економіку під військову реальність

А реальність така, що кожного дня в твій бізнес (завод, кафе, готель) може влетіти ракета, і кожної секунди ти можеш перетворитись із людини, що платить податки і утримує державу на того, кому держава тепер має допомогти.

Але допомога від держави також буває двох типів, одна – цільова допомога (хоча особисто я так і не отримав ні копійки, з того, що обіцяли для підприємців), але вона вимагає постійний пошук державою коштів.

Другий – це звільнення від податків, призупинення ліцензійних платежів тощо. Фактично держава не втрачає нічого, адже бізнес і так не буде нічого платити, коли немає з чого.

Як я вже не раз писав, після початку Великого вторгнення весь наземний сектор грального бізнесу майже вмер.

Нещодавно 12 організаторів азартних ігор повідомили КРАЇЛ про закриття 39 ігрових закладів. І це об'єктивно. Київ не Сайгон, і тут не будуть грати в казино, коли ворог в 10км від столиці. І на мою думку, до нашої Перемоги наземка наврядчи відродиться. Це однозначно неможливо за найбільш дорогих ліцензій в світі, і імовірно можливо, якщо суттєво знизити фіскальне навантаження.

Але коли фіскальна політика уражена «Гетьманцевим головного мозку», то найкращий вихід зараз це зупинити дію ліцензії. Тобто. якщо наземний заклад не працював у період війни, наприклад, має сенс продовжити ліцензію на відповідний час. Для цього необхідні зміни в профільний закон, який можна підготувати і прийняти за тиждень.

Треба дати можливість офлайн-гембілнгу призупинити свою діяльність, на період військових дій в Україні. Якщо ж цих змін не ухвалити, то легальний сектор все одно не буде платити податки і піде з України, але більше ніхто не повірить владі та її податковим менеджерам.

Дивіться також