Українська мова. Карати не можна стимулювати.

Від 16 січня 2021 року набули чинності окремі норми Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Зокрема стаття 30 Закону про мову встановлює, що мовою обслуговування споживачів в Україні є державна мова. Відтак інформація про товари та послуги на території України мають надаватись українською.

Уся мережа ФБ, Інтернет заповнена схвальними відгуками, вітаннями з перемогою. Є багато і негативних постів, статей щодо утискання інших мов.

Я ж згадав 25 сходинок до суспільного щастя Олександра Донія. Є серед них сходинка 14, яка присвячена саме мові.

ВИВЧАЙ УКРАЇНСЬКУ МОВУ.

І ви знаєте, мені подобається ця сходинка. І подобається чому? Ця сходинка не про покарання, ця сходинка - про шлях до суспільного щастя. Чим скоріше ми усі вивчимо українську мову і почнемо нею користуватись, тим швидше ми прийдемо до суспільного щастя. По іншому бути не може...І це є факт.

Тепер про вибір між покаранням і стимулюванням. Система кнута і пряника. Яка краще?

Звісно можна карати, і прикладів результативності такої системи безліч.

Є безліч прикладів успішних історій без застосування системи покарань, штрафів.

Ну наприклад. Якщо ви хочете отримати освіту у Польщі, ви знаєте, що вам потрібно вивчити польську мову або англійську щонайменше. І у вас не виникає супротиву проти таких умов вступу до навчальних закладів Польщі. Або якщо ви хочете отримати освіту у кращих університетах світу жоден з вас не ставить питання, а чому я маю вільно володіти англійською мовою? Бо ви хочете отримати вищу освіту саме в цих університетах.

До чого тут питання про українську мову і покарання.

А ви ніколи не думали про те, щоб трішки змінити саму постановку питання? 

Візьмемо наприклад торговельну мережу, заклад харчування або державну установу.

Чому б не запровадити систему стимулювання для людей, які не є україномовними, наприклад через введення системи доплат за використання української мови, можливо не на усе життя але хоча б на деякий перехідний період 3-5 років допоки це не стане "модним", звичайним?

Що ми маємо наразі. Не говориш українською мовою - штраф, хочеш потрапити на державну службу - сплачуй гроші за отримання "довідки" про знання мови.

А скільки в Україні на цей час створено центрів з вивчення української мови на безоплатній основі? Чи може будь-який громадянин України отримати довідку про знання української мови безкоштовно чи скласти іспит з української мови на безкоштовній основі в режимі онлайн, да ще так, щоб результати цього іспиту автоматично потрапляли в єдину державну базу даних, і їх можна було автоматично використовувати під час подачі документів на ту чи іншу посаду в органах місцевого самоврядування чи центральних органах виконавчої влади? Так чи ні? Ви не задумувались про це?

А скільки взагалі коштує для пересічного громадянина питання вивчення української мови заради того, щоб потрапити на роботу і заробляти на кусок хліба?

Вам не здається, що ми перетворили мову на бізнес? Бізнес добре налагоджений, достатньо монополізований.

А чи є у нас інший шлях? Шлях стимулювання, популяризації мови?

Ось візьмемо рекламу. Ви ніколи не звертали уваги на рекламні вивіски в центрі столиці? Дуже раджу. Якою мовою вони? А назви магазинів, торговельних центрів, підприємств, громадських ініціатив, суспільних просторів?

А яка музика лунає в торговельно-розважальних центрах, супермаркетах, мережах магазинів дуже "патріотичних" власників, різноманітних кафешках, МАФах? Теж не чули? Послухайте, раджу. Українська музика? Українські пісні? Ви впевнені? 

А подивіться, ні - краще послухайте деяких наших депутатів, посадовців. Усі українською? Ви впевнені?

А тим часом ВИМОГИ до звичайних українців - РОЗМОВЛЯЙ УКРАЇНСЬКОЮ бо буде тобі ай яй яй!

І виникли у мене прості питання щодо нашої мети, чого ми хочемо досягти.

Щоб усі громадяни України хотіли або змушені були розмовляти українською мовою?

Щоб розмовляти українською було престижно чи "за необхідністю"?

Щоб ми створили ще одну бізнес імперію, чи простір української мови?

Щоб ми ввели новий податок на мову?

 Я щиро радію тому, наскільки креативно зараз молоді люди почали популяризувати українську мову в мережі Тік Ток. Якщо не знаєте про цей кейс, раджу. Чому наші "державні діячі" не здатні на такий креатив? Все, що вони роблять, лише викликає зазвичай однакову реакцію у суспільстві: суспільство поділяється на ЗА і ПРОТИ. Чому наші "керманичі" до цього часу не навчились робити так, як це вже зробили молоді українці в світовій мережі Тік Ток?

Відповідь напевно очевидна.

Питання української мови піднімається і вирішується у найбільш загрозливі для влади часи. Зараз січень 2021 року. Підняття тарифів, цін.... Найкращий час, щоб відволікти увагу.

Не так важливо скільки коштує УКРАЇНСЬКИЙ БОРЩ, як те, що БОРЩ УКРАЇНСЬКИЙ! 

 І вам вирішувати, де поставити кому: "Українська мова. Карати не можна стимулювати."