Вход свободный! Особая атмосфера!

На ФБ сторінці Почайна 17 травня Сергій Куценко побачив допис (мовою оригіналу):

"Что мы знаем о нашем городе, о людях, которые посвятили свою жизнь его великой истории? Мы видим, как эта история возрождается сейчас, поскольку сражаемся буквально за каждую её крупицу. Так мы вернули городу его летописную речку Почайну и отбили от застройки торговым центром Почтовую площадь 1 место уникальных археологических раскопок, наиболее вероятное место крещения киевлян и свержения идолов в 988 году. Мы уже прошли через большие испытания и они всё ещё продолжаются... Но что происходило с людьми, боровшимися за правду в советское время, когда идеология была важнее всего? История семьи археологов Шовкопляс очень похожа на историю Музея на Почтовой площади. Они тоже собирались создавать подземный Археологический музей на месте раскопок уникального древнего поселения на Почайне на Оболони, но донос, написанный одним из коллег, сломал судьбу этой семьи и в корне изменил историю столицы Украины. Вы можете услышать об этом из уст очевидцев, посмотрев документальный фильм, который я снимала последнее время. Впервые покажу его на Международный день музеев в Музее на Почтовой площади. Переживаю, это ещё не окончательный вариант, работа продолжается)) Да и вообще этот праздничный день имеет смысл проводить только в таком уникальном месте на дне 8 метрового котлована, где руками небезразличных людей на месте древнего припортового квартала и Крещатицких ворот города создан живой Музей. Вас там встретят уникальные реконструкции настоящего облика наших Гетьманов, авторства Наталія Павлусенко и особая атмосфера, созданная Віталій Білецький и Ольга РутковськаВход свободный"

Дуже несподівано, але ЗМІ чомусь проігнорували цей захід. Добре, що ІА Укрмедіа знайшло час задля висвітлення події. 

Нажаль прямий ефір на 5 хвилині 48 секунді було неочікувано  перервано  Аннабеллою Моріною (справжнє ім'я Гончаренко Ганна Володимирівна) - київською краєзнавицею, письменницею, художницею, журналісткою, громадською діячкою, засновницею й головою громадського руху «Почайна», яка накинулась на журналіста Укрмедіа Сергія Куценка, вихопила з його рук камеру і заборонила зйомку.

Дякуємо Віталію Білецькому за те, що заспокоїв роз'ярену Ганну і умов ії повернути Сергію камеру, інакше камера була б вщент розбита....Звісно цей епізод "особливої атмосфери" не потрапив в сюжет, проте решту "особливої атмосфери" ви можете відчути і оцінити самі, якщо побачити відео. 

Наразі думаємо чи писати заяву про напад і перешкоджання діяльності журналіста чи ні...

Що стосується Міжнародного дня музеїв, хочемо нагадати, що традиційно в цей день двері музеїв відкриваються для всіх бажаючих. З'явилося це чудове свято в календарі в 1977 році, коли на черговому засіданні ICOM (International Council of Museums - Міжнародна рада музеїв) було прийнято пропозицію про  його заснування. І з 1978 року цей день відзначається щорічно більш ніж у 150 країнах. За словами Жака Перо, президента ICOM: «Музеї повинні зайняти місце в серці суспільства і бути відкритими громадськості. Розвиток наших установ залежить у великій мірі від допомоги громадськості, і ми повинні запропонувати їй можливість підтримати наші цілі і взяти участь в нашій роботі. Таким чином, необхідно, щоб музеї та суспільство працювали разом, в дусі творчості та інновацій ».

Дуже символічно, що темою цьогорічних святкувань Міжнародна рада музеїв ICOM оголосила «Майбутнє музеїв: відновлення і переосмислення»

А ще більш символічним є те, що одразу на наступний день 9 травня ПОСТІЙНА КОМІСІЯ КИЇВРАДИ З ПИТАНЬ ТРАНСПОРТУ, ЗВ’ЯЗКУ ТА РЕКЛАМИ на своєму засіданні підтримала проєкт рішення Київської міської ради «Про створення тимчасової контрольної комісії Київської міської ради для здійснення контролю за забезпеченням надійності та безпечності об'єкта незавершеного будівництва на Поштовій площі у Подільському районі міста Києва (доручення заступника міського голови – секретаря Київської міської ради від 21.04.2021 № 08/231-1363/ПР (Доповідачі: А.Шаповал, І.Шпильовий, Н.Мельник, О.Свистунов, О.Никоряк, Н.Хоматова). 

Висловлюємо вдячність голові комісії Окопному Олексію Юрійовичу і членам комісії, які підтримали цей важливий проект рішення, який допоможе, сподіваємось, нарешті вирішити питання Поштової і музею на площі.

Зі свого боку будемо інформувати киян і громадськість про перебіг подій на Поштовій і про роботу комісії, після того як буде прийнято рішення.

Змінюються часи, змінюються люди! Музею на Поштовій бути!