Вибір військового спорядження: на що звернути увагу

Від вибору військового спорядження залежить безпека бійця, а також комфорт під час виконання службових завдань. У нас є український виробник надійної та зручної броні ukrarmor, яка проходить лабораторні випробування та має сертифікат класу захисту.

На які саме показники варто звернути увагу, якщо ви обираєте бронежилет, плитоноску, каску, балістичні рукавиці чи тактичні окуляри — розповідаємо далі.

Які є показники надійної броні?

На виробництві військове спорядження проходить безліч тестів, які визначають його стійкість до куль, уламків. Перед покупкою варто ретельно перевірити такі параметри.

Клас стійкості до куль

Клас захисту по кулетривкості дозволяє зрозуміти, від яких загроз може врятувати виріб. У світі використовують різні класифікації, в Україні — це ДСТУ. Найпопулярнішою ж стандартизацією є натівська (американська) NIJ. Під час випробовування стійкості до куль враховуються такі фактори як:

  • тип кулі;

  • калібр;

  • швидкість кулі,

  • дистанція (5–15 метрів),

  • кут влучання кулі,

  • позаперешкодна деформація (рівень випуклості броні у внутрішній бік після влучення кулі).

Для бронежилета рекомендований клас стійкості до куль за NIJ — III А, за ДСТУ — 4. Для плити — IV NIJ, цьому показнику відповідають керамічні плити. Для шолома дозволений рівень захисту — III А. На плитоноски ця стандартизація не розповсюджується, адже без плити вони не можуть захистити від куль чи уламків.

Клас стійкості до уламків

Міжнародно визнаним стандартом оцінки стійкості броні до уламків є випробування V50. Для визначення показника V50 в спорядження вистрілюють різними фрагментами (FSP), що дозволяє визначити опір матеріалу, з якого виготовлена броня.

Показник V50 вказує на швидкість, з якою 50 % уламків проникає через броню, а 50 % — ні. Що більше значення V50, то надійніше спорядження.

Термін придатності

Термін служби броні залежить від матеріалу, з якого вона виготовлена. У середньому, термін придатності спорядження — 5 років, адже за цей час більшість матеріалів втрачає свої захисні властивості.

Скільки повинна важити броня?

Від ваги бронезахисту залежить те, як довго його можна буде носити. Рекомендована вага броні така:

  • м’який бронежилет — 3 кг;

  • керамічна плита — від 2,5 до 3,2 кг;

  • плитоноска — 1–1,5 кг;

  • шолом — 1,5–2 кг;

В Україні одним із найнадійніших виробників військового спорядження є компанія ukrarmor. Продукція виробника відповідає вимогам ДСТУ, забезпечуючи надійний захист і комфортне використання.