Випадок чи новий тренд? Персональна відповідальність за вчинки незважаючи на займані посади та регалії стає реальністю в Україні.

Лише два дні минуло з того моменту, як у мережі було опубліковано відео, на якому зафіксовано інцидент, що трапився одинадцятого грудня з тепер вже колишнім заступником міністра внутрішніх справ Олександром Гогілашвілі на блокпосту в зоні ООС. На оприлюднених кадрах видно як зупиняють авто з метою перевірки документів, а Гогілашвілі обурюється тим, що його не впізнали: "Єдиний заступник міністра, з таким є**ом, як у мене, він лише один. Я три роки вже заступник міністра! Три роки! І сумно, що ти не знаєш… Тепер ти знаєш, але тепер і я тебе знаю, дружок, і для тебе це приємним не буде… Я вважаю неправильним те, що ти не знаєш заступника міністра внутрішніх справ в обличчя! Повне невиконання субординації! Я не повинен тут, б** витрачати час та пояснювати тобі, що я заступник міністра!... Що у вас в голові, б**?", - чутно на відео сварку заступника глави МВС.

Реакція міністра внутрішніх справ України Дениса Монастирського не забарилась. Цього ж дня на своїй сторінці він поінформував:  "Через події на блокпосту в Донецькій області за участю заступника Міністра Олександра Гогілашвілі мною ініційовано перед Прем’єр-міністром України та Урядом питання про проведення дисциплінарного провадження в ході якого мають бути встановлені всі обставини та зроблені висновки. На період дисциплінарного провадження пропонуватиму Уряду відсторонити Олександра Гогілашвілі від займаної посади для чого підписав відповідне подання до Кабінету Міністрів України. Я особисто вивчу всі деталі того, що сталося і прийму відповідні управлінські рішення."

Того ж дня, зважаючи на суспільний резонанс Олександр Гогілашвілі  вибачився за вчинок: "Щодо інциденту на блокпості в зоні ООС у Донецькій області. Безумовно, хочу вибачитися за свою надмірну емоційність. Згоден з рішенням міністра почати дисциплінарне провадження, готую рапорт на ім'я міністра МВС і буду всіляко сприяти його проведенню."

А вже 13 грудня визнав свою вину і поінформував про заяву: "Я написав заяву на звільнення. Дякую усім за роботу, професіоналам, які чесно і віддано роблять свою справу. Дякую співробітникам Департаменту боротьби з наркозлочинністю Національної поліції України та всім тим, з ким працював в цей час в Міністерстві. Так, я винен. Це показовий приклад для всіх, як не треба себе поводити. Мені соромно за свою емоційність та нестриманість, але мені не соромно за роботу, яку ми зробили за більш як 2 роки."

Одразу за заявою з'являється і Розпорядження КМУ від 13 грудня 2021 р. № 1639-р "Про звільнення Гогілашвілі О. Г. з посади заступника Міністра внутрішніх справ України" за власним бажанням, за підписом Прем’єр-міністра України  Д.ШМИГАЛЬ.

Для чого так довго і так докладно про звільнення?

Бо це напевно чи не перший і допоки єдиний приклад миттєвої адекватної реакції на дії високопосадовця. І незважаючи на те, що суспільство скептично було налаштовано щодо можливості звільнення - це сталось і це сталось миттєво. Знадобилось лише 2 дні для прийняття відповідного рішення.

Заслуговує на повагу і адекватна реакція посадовця. Адже напевно це теж чи не перший і не єдиний випадок в Україні, коли посадовець такого рівня приносить вибачення, самостійно визнає свою вину і пише заяву.

А значить є шанс на зміни в країні. Значить в країні починає діяти принцип персональної відповідальності за вчинки незважаючи на займані посади, регалії...

З чим можна і привітати українців та Україну!